Mobilnost

TENDER: Postavljanje sistema javnih bicikala u Beogradu

Photo: Pixabay/dkatana

Objavljeno

21.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat za saobraćaj Grada Beograda raspisao je tender za postavljanje sistema javnih bicikala u glavnom gradu Srbije, a Beograđani bi mogli početi da koriste prve javne bicikle već na proleće 2020. godine.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić ranije je rekao da je Beograd jedan od malobrojnih glavnih gradova u Evropi koji nema sistem javnih bicikala, kao i da postoji nekoliko velikih kompanija koje su zainteresovane za ovo javno-privatno partnerstvo, ali nije naveo koje su kompanije u pitanju.

Prošle nedelje, Vesić je objasnio da će izabrani partner moći da bude vlasnik do 75% beogradskog sistema javnih bicikala, dok će Grad Beograd biti suvlasnik. Kriterijum za izbor najboljeg ponuđača će biti ekonomski najpovoljnija ponuda.

Tenderska dokumentacija je dostupna na Portalu uprave za javne nabavke, Portalu javnih nabavki grada Beograda i na internet stranici naručioca www.bgsaobracaj.rs. Odluka o najboljem ponuđaču biće doneta u roku od 40 dana od otvaranja ponuda, piše u javnom pozivu objavljenom na internet stranici Sekretarijata za saobraćaj.

Beograd će imati 150 stanica sa ukupno 900 bickala

Vesić je ranije najavio da će biti 150 stanica sa ukupno 900 javnih bicikala. Prošle nedelje, Vesić je rekao će partner u ovom poslu biti izabran tokom jeseni i da će imati obavezu da 50 stanica sa 300 javnih bicikala postavi do marta 2020. godine, polovinu do jula naredne godine, a čitav sistem do kraja 2020. godine.

On je takođe rekao da će polovina javnih bicikala biti električni bicikli, koji su potrebni zbog konfiguracije terena u Beogradu. Što se tiče biciklističkih staza, Beograd u ovom trenutku ima oko sto kilometara, a planira se da u naredne četiri godine bude izgrađeno još 120 kilometara novih staza.

Prema Vesićevim rečima, Beograd je, kao i druge metropole, suočen sa ubrzanim rastom broja vozila, što dovodi do zagušenja saobraćajnica i narušavanja kvaliteta vazduha. On je podsetio i da JKP Parking servis već godinama ima 600 javnih bicikala na svoja četiri parkirališta koje mogu besplatno da koriste svi koji parkiraju automobile na ovim parkiralištima i dodao da će ovi bicikli i dalje biti na usluzi vozačima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska nedelja vodonika EU inovacije finansiranje

Evropska nedelja vodonika: EU promoviše inovacije, nudi finansiranje

25 November 2020 - Prva Evropska nedelja vodonika je prilika za kompanije i institucije da najave poduhvate i zajedničke napore što vode klimatskoj neutralnosti

Britanski zeleni plan zabrani kola na dizel benzin 2030

Britanija zabranjuje automobile na dizel i benzin već 2030. godine

18 November 2020 - Novi britanski zeleni plan pomera rok za prestanak prodaje automobila na benzin i dizel sa 2040. na 2030. godinu.

Elektricni teski teretnjaci Volvo Trucks dolaze Evropu

Električni teški teretnjaci Volvo Trucks dogodine dolaze u Evropu

05 November 2020 - Volvo Trucks želi da do 2030. uvede električne varijante celog programa, a 2021. na tržište izlaze teški teretni kamioni

Nidec blizu otvaranja fabrike za motore za elektricna vozila Srbija

Japanski Nidec blizu otvaranja fabrike za motore za električna vozila u Srbiji

05 November 2020 - Japanska kompanija planira da uloži oko 1,9 milijardi dolara u fabriku motora za električna vozila u Srbiji kako bi ojačao poziciju u Evropi.