Voda

TENDER: Podgorica gradi kompleks u kojem će prerađivati otpadne vode

Podgorica kompleks otpadne vode

Slika: PG biro

Objavljeno

01.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Glavni grad Crne Gore pozvao je potencijalne izvođače radova da iskažu zainteresovanost za glavni projekat u okviru svog plana za unapređenje sistema za upravljanje otpadnim vodama. Podgorica nabavku raspisuje za postrojenja u kojima će da prerađuje otpadne vode i mulj i da ga spaljuje.

Gradsko preduzeće Vodovod i kanalizacija raspisalo je javni poziv za pretkvalifikaciju za izvođenje radova koje kofinansiraju Vlada Crne Gore, nemačka razvojna banka KfW i Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), koji deluje uz podršku Evropske unije. Nakon što je prvobitni konkurs otkazan, Grad Podgorica ponovo traži pogodne izvođače za izgradnju kompleksa u kojem će se prerađivati otpadne vode.

Rok za podnošenje prijava je 7. avgust. Projekat je podeljen na tri komponente: fabriku za preradu otpadnih voda, postrojenje za preradu kanalizacionog mulja i jedinicu za njegovo kasnije spaljivanje, uz svu prateću opremu.

Sistem će opsluživati 230.000 ljudi

Vovovod i kanalizacija je u svojstvu agencije za izvršenje projekta objavila da sistem treba da pokrije materijal ekvivalentan onom koji stvara 230.000 stanovnika i da traje do 2045. godine. Neophodni dnevni obim je 49.000 kubnih metara i 13.800 kilograma po merilu BOD5. To je petodnevna biohemijska odnosno biološka potrošnja kiseonika.

Pogon za tretiranje kanalizacionog mulja u Podgorici izvlačiće gas za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije

Otpadne vode će prolaziti kroz proces aktivnog mulja s tercijarnom obradom za odstranjivanje azota i fosfora kao i kroz dezinfekciju ultraljubičastim zracima, stoji u dokumentu. Fabrika za preradu kanalizacionog mulja s anaerobnim truljenjem imaće sposobnost odvajanja biogasa za kogeneraciju odnosno proizvodnju toplotne energije i struje (CHP). Taj deo uključuje centrifugalno sušenje.

Postrojenje za spaljivanje zamišljeno je sa predsušačem, izgaranjem u fluidiziranom sloju, pročišćavanjem dimnog gasa elektrostatičkim filterom, doziranjem bikarbonata i filterom od tkanine.

Početak radova zakazan za februar

Rezultati konkursa su najavljeni za septembar, a odmah treba da usledi poziv za podnošenje ponuda.

Rok za njih će biti u decembru, a odluka bi trebalo da bude poznata u januaru. Informacije iz javnog poziva otkrivaju da je početak izvršenja projekta zakazan za februar te da treba da se završi u avgustu 2023. godine.

Unapređenje kanalizacionog sistema vredno preko 50 miliona evra

U krovnom projektu je i izgradnja glavnog kolektora, koja je počela u maju, te sekundarne kanalizacione mreže.

Ceo poduhvat je procenjen na iznad 50 miliona evra. KfW je obezbedio kredit od 35 miliona evra, a WBIF je odobrio bespovratnu pomoć od 10,1 miliona evra. Grad se obavezao da pokrije ostatak.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

1. jul 2020. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

1. jul 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

1. jul 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

1. jul 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK