OIE

Tender: Održavanje solarne elektrane i drugih objekata garaže Zeleni venac

Foto: Parking servis

Objavljeno

03.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

JKP Parking servis raspisao je tender za održavanje solarne elektrane, fasade i hidrantske mreže garaže Zeleni venac.

Solarna elektrana snage 30 kW je u periodu garantnog roka do 2. februara 2020. godine, navodi se u tekstu javnog poziva.

Solarna elektrana izgrađena je od 155 fotonaponskih panela snage 265 Wp, proizvođača Canadian Solar. Sistem je opremljen „Smart meter“ uređajem koji upravlja radom invertora tako da smanjuje snagu invertora i usklađuje proizvodnju električne energije sa potrebama garaže, čime se obezbeđuje nulta predaja električne energije u distributivnu mrežu.

Rok za podnošenje ponuda je 30. januar 2019. godine do 11:00, a otvaranje ponuda je predviđeno istog dana, sa početkom u 14:00.

Garaža Zeleni venac izgrađena je 1978. godine.

U garaži rekonstrukcijom 2015. i 2016. nisu bili izvedeni radovi na hidrantskoj mreži već je zadržana postojeća hidrantska mreža.

Prilikom rekonstrukcije 2016. godine zamenjena je fasada objekta garaže novom, a garantni rok je istekao u decembru 2018. godine, navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Osim što imaju solarne panele, garaže i recikliraju

U okviru nedavne rekonstrukcije garaža Obilićev venac i Zeleni venac, Parking servis je na krovu ovih garaža postavio solarne panele i solarne elektrane, putem kojih ovi parking objekti dobijaju neophodnu električnu energiju za svoje potrošače.

Tokom 2016. i 2017. godine, na oko 1.500 parking mesta u okviru zonskog sistema parkiranja postavljeni su senzori, koji pružaju podatke o slobodnim parking mestima. Informacije, koje se ažuriraju na 60 sekundi, nalaze se na info tablama na raskrsnicama ulica i vozače upućuju do najbližeg slobodnog parking mesta.

Na taj način skraćuje se vreme potrage za slobodnim parking mestom, a time smanjuje i emisija štetnih izduvnih gasova i buke, navodi se na sajtu kompanije.

Od 2016. godine na svim objektima Parking servisa postavljene su i kante za prikupljanje reciklažnog otpada, koje koriste kako zaposleni ovog preduzeća, tako i korisnici parking objekata.

Parking servis poštuje i primenjuje principe standarda ISO 14001 za upravljanje životnom sredinom. Obilićev venac je i prva garaža u Srbiji koja ima punjače za vozila na električni pogon, na kojima istovremeno može da se puni čak šest automobila.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Električni putnički hidroavion dobio svog prvog kupca

Električni putnički amfibijski avion dobio svog prvog kupca

3. januar 2019. - Električni putnički amfibijski avion PHA-ZE 100 je najavljen prošle godine, a sada su rezervisani prvi primerci

EU zabranila prodaju vozila benzin dizel od 2035 godine

Finalno potvrđeno: EU zabranila prodaju vozila na benzin, dizel od 2035. godine

3. januar 2019. - Ministri energetike zemalja EU dogovorili su zabranu prodaje novih automobila i kombija na benzin i dizel od 2035, ali uz jedan izuzetak

Orgin pokreće proizvodnju stanica za punjenje električnih vozila u Srbiji

Origin pokreće proizvodnju stanica za punjenje električnih vozila u Srbiji

3. januar 2019. - Novi Sad će dobiti fabriku za pravljenje stanica za brzo punjenje električnih vozila. Početak proizvodnje je planiran ovog proleća.

Električni auto je u Evropi najjeftinije napuniti u Holandiji i na Balkanu

3. januar 2019. - Punjenje automobila na struju najjeftinije je u Holandiji - 2,74 evrocenta, a najskuplje u Danskoj - 27,65 evrocenta