x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Tender: Grad Beograd traži ponude za izradu Plana održive urbane mobilnosti

28.12.2018. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pixabay
Tender: Grad Beograd traži ponude za izradu Plana održive urbane mobilnosti

Grad Beograd raspisao je tender za izradu Plana održive urbane mobilnosti (sustainable urban mobility plan – SUMP), a rok za podnošenje ponuda je 24. januar 2019. godine.

Sekretarijat za saobraćaj u tenderskoj dokumentaciji navodi da je planom održive urbane mobilnosti potrebno transportni sistem iz klasičnog, primarno prilagođenog putničkom automobilu, transformisati u transportni sistem prilagođen održivim oblicima saobraćaja – pešačenju, biciklizmu, javnom prevozu i prevozu ekološki prihvatljivim vozilima.

“Plan održive urbane mobilnosti je inovativni način planiranja gradskog transportnog i urbanog sistema koji na održiv način zadovoljava, prvenstveno, potrebe ljudi. Ciljevi takvog planiranja transportnog sistema su pristupačnost odredištu i uslugama, povećanje bezbednosti saobraćaja, smanjenje efekata staklene bašte i potrošnje fosilnih goriva, povećanje atraktivnost gradskih sadržaja, povećanje kvaliteta života, zdravija životna sredina i smanjeni štetni uticaj na zdravlje građana”, objašnjava se u tenderskoj dokumentaciji.

Korist koju bi grad imao od SUMP-a je, kako se ističe, podizanje kvaliteta života, smanjenje negativnih uticaja saobraćaja na životnu sredinu, unapređenje saobraćajne mreže, dostupnost i pristupačnost za veći broj građana, lakše sprovođenje ekoloških programa i usaglašavanje sa smernicama Kjoto protokola, usklađivanje sa regionalnom politikom EU i stvaranje uslova za pristup evropskim fondovima.

Rok za realizaciju ugovorene usluge je 12 meseci od dana zaključenja ugovora.

Mapa puta za održivu urbanu mobilnost u zemljama JIE

Planiranje održive urbane mobilnosti je najvažnija tema Paketa za urbanu mobilnost Evropske komisije, koja je 2018. proglasila za godinu multimodalnosti.

“Do 2030. godine 60% svetske populacije će živeti u gradovima, a u regionu jugoistočne Evrope (JIE) sada više od 50% stanovništva živi u gradovima. Negativni efekti transportnog sistema u gradovima JIE su veliki, pa je ozelenjavanje saobraćajnog sistema veoma važan, ali istovremeno i izazovan i složen proces”, navodi se u Mapi puta za održivu urbanu mobilnost u zemljama JIE, koja je objavljena u novembru.

Mapa puta nastala je u okviru projekta Održiva urbana mobilnost u zemljama jugoistočne Evrope – SEE gradovi zajedno ka održivom i energetski efikasnom transportu (SUMSEEC), koji je pokrenuo GIZ otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE).

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.