Voda

Svetski dan voda: Odgovor je u prirodi

Svetski dan voda Odgovor je u prirodi

Photo: UN-Water

Objavljeno

22.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Svetski dan voda obeležava se danas pod sloganom Odgovor je u prirodi, koji ukazuje na to da u borbi protiv sve češćih poplava, suša i sve zagađenije vode, sama priroda nudi rešenja.

Tema ovogodišnjeg Dana voda je Priroda za vodu, a osim akcenta na najveće probleme sa vodom u 21.veku, tradicionalno se organizuju akcije, tribine i šalju poruke preko društvenih mreža kako bi se podigla svest o značaju i očuvanju voda, i podsetilo na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta.

Prema podacima UN, oštećeni ekosistemi utiču na kvantitet i kvalitet vode dostupne ljudskoj upotrebi. Danas 2,1 milijardi ljudi živi bez bezbedne vode za piće u svojim domovima.

Više od dva miliona tona otpada svakog dana se baci u potoke, reke i jezera i ukoliko se trend nastavi do 2025. potrebe za svežom vodom premašiće sadašnje raspoložive resurse.

Svetski dan voda, 22. mart, ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1992. godine, a već od naredne godine obeležava se u celom svetu.

Animirana poruka UN za ovogodišnji, jubilarni Dan voda:

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

22. mart 2018. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

22. mart 2018. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

22. mart 2018. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

22. mart 2018. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika