Životna sredina

Švedska finansira izvoz i uvoz inovativnih tehnologija u oblasti zaštite životne sredine

Svedska finansira izvoz i uvoz inovativnih tehnologija u oblasti zastite zivotne sredine

www.tillvaxtverket.se

Objavljeno

31.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Švedska Agencija za regionalni i ekonomski rast raspisala je konkurs za dodelu sredstava u okviru programa Demo Environment. Srbija i Bosna i Hercegovina su među 11 zemalja koje mogu da uvezu nove tehnologije.

Program Demo Environment podržava preduzetnike čija je delatnost zaštita životne sredine i koji nude novim tržištima čiste tehnologije, uključujući proizvode, sisteme, procese i usluge, navodi se u pozivu za podnošenje prijava objavljenom na sajtu Agencije. Uvoz novih tehnologija takođe je podržan ovim programom.

Program nudi dve vrste finansiranja, donacije za planiranje i grantove za demonstracione projekte. Prvi se dodeljuju kao pomoć preduzetnicima koji istražuju nova tržišta i uticaj njihovih tehnologija na životnu sredinu i smanjenje siromaštva. Druga vrsta finansiranja predviđena kao podrška lokalnim akterima za uvoz tehnologija koje nude rešenje za lokalne izazve u oblasti zaštite životne sredine. Među 11 zemalja koje mogu da uvezu nove tehnologije su i Bosna i Hercegovina i Srbija. Predloženi proizvodi, sistemi, procesi i usluge treba da ponude prednost u odnosu na konkurentska rešenja u oblastima u fokusu kao što su voda, kanalizacija, ekosistem, energija i urbani razvoj.

Predloženi proizvodi, sistemi, procesi i usluge treba da ponude prednost u odnosu na konkurentska rešenja u oblastima u fokusu kao što su voda, kanalizacija, ekosistem, energija i urbani razvoj.

Sredstva se dodjeljuju na osnovu konkursa. Iako program podržava partnerstva, prodavci i kupci ne mogu da podnesu prijave za obe vrste donacija u okviru jednog konkursa. Prodavci mogu da se prijave za donacije za planiranje, dok kupci treba da se prijave za grantove za demonstracione projekte.

Da bi se kvalifikovao za program, nosilac projekta mora da bude kompanija ili organizacija osnovana van navedenih 11 zemalja, dok partnerska organizacija mora da bude legalno registrovana u zemlji u kojoj će projekat biti realizovan. Program naročito podstiče mala i srednja preduzeća sa najmanje tri zaposlena da konkurišu za sredstva. Više informacija o uslovima koje predlagači projekta moraju da ispune nalazi se na ovom linku.

Poziv za prijave je otvoren do 28. februara ove godine. Švedska Agencija za privredni i regionalni rast koja sprovodi program raspisuje po dva konkursa godišnje od 2016. do 2018. godine. Program Demo Environment finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) od 2007. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

31. januar 2017. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

31. januar 2017. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

31. januar 2017. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

31. januar 2017. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E