x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Švedska finansira izvoz i uvoz inovativnih tehnologija u oblasti zaštite životne sredine

31.01.2017. | Komentari: 0Autor:

www.tillvaxtverket.se
Švedska finansira izvoz i uvoz inovativnih tehnologija u oblasti zaštite životne sredine

Švedska Agencija za regionalni i ekonomski rast raspisala je konkurs za dodelu sredstava u okviru programa Demo Environment. Srbija i Bosna i Hercegovina su među 11 zemalja koje mogu da uvezu nove tehnologije.

Program Demo Environment podržava preduzetnike čija je delatnost zaštita životne sredine i koji nude novim tržištima čiste tehnologije, uključujući proizvode, sisteme, procese i usluge, navodi se u pozivu za podnošenje prijava objavljenom na sajtu Agencije. Uvoz novih tehnologija takođe je podržan ovim programom.

Program nudi dve vrste finansiranja, donacije za planiranje i grantove za demonstracione projekte. Prvi se dodeljuju kao pomoć preduzetnicima koji istražuju nova tržišta i uticaj njihovih tehnologija na životnu sredinu i smanjenje siromaštva. Druga vrsta finansiranja predviđena kao podrška lokalnim akterima za uvoz tehnologija koje nude rešenje za lokalne izazve u oblasti zaštite životne sredine. Među 11 zemalja koje mogu da uvezu nove tehnologije su i Bosna i Hercegovina i Srbija. Predloženi proizvodi, sistemi, procesi i usluge treba da ponude prednost u odnosu na konkurentska rešenja u oblastima u fokusu kao što su voda, kanalizacija, ekosistem, energija i urbani razvoj.

Predloženi proizvodi, sistemi, procesi i usluge treba da ponude prednost u odnosu na konkurentska rešenja u oblastima u fokusu kao što su voda, kanalizacija, ekosistem, energija i urbani razvoj.

Sredstva se dodjeljuju na osnovu konkursa. Iako program podržava partnerstva, prodavci i kupci ne mogu da podnesu prijave za obe vrste donacija u okviru jednog konkursa. Prodavci mogu da se prijave za donacije za planiranje, dok kupci treba da se prijave za grantove za demonstracione projekte.

Da bi se kvalifikovao za program, nosilac projekta mora da bude kompanija ili organizacija osnovana van navedenih 11 zemalja, dok partnerska organizacija mora da bude legalno registrovana u zemlji u kojoj će projekat biti realizovan. Program naročito podstiče mala i srednja preduzeća sa najmanje tri zaposlena da konkurišu za sredstva. Više informacija o uslovima koje predlagači projekta moraju da ispune nalazi se na ovom linku.

Poziv za prijave je otvoren do 28. februara ove godine. Švedska Agencija za privredni i regionalni rast koja sprovodi program raspisuje po dva konkursa godišnje od 2016. do 2018. godine. Program Demo Environment finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) od 2007. godine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.