Klimatske promene

Suše u Srbiji postale dvostruko češće u poslednjih 60 godina

susa, poljoprivreda, srbija

Foto: Bruno from Pixabay

Objavljeno

28.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

28.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Novo istraživanje koje su sproveli naučnici sa Instituta za meteorologiju u Beogradu pokazuje da su suše postale dvostruko češće u poslednjih 60 godina, što nanosi ozbiljnu štetu poljoprivredi. Samo ove godine ekonomska šteta zbog smanjenog prinosa ratarskih kultura, voća i povrća iznostiće oko 500 miliona dolara, kaže agroekonomski analitičar Žarko Galetin.

Višenedeljni toplotni talasi pogodili su Srbiju u julu i u avgustu ove godine. Posledice klimatskih promena dovode do pojave sve češćih ekstremnih nepogoda poput suša. Srbija nije pošteđena, te su toplotni talasi koji se nadovezuju jedan na drugi i nedostatak padavina prouzrokovali sušu koja traje već nedeljama i nanosi ozbiljnu štetu poljoprivredi.

Istraživačica Milica Tošić sa Instituta za meteorologiju u autorskom tekstu za portal Klima101 piše da suše postaju normalna pojava.

U budućnosti će biti i gorih suša

To potvrđuju i podaci iz istraživanjna koje su sproveli naučnici sa ovog Instituta, a koji pokazuju da su suše danas dva puta češće nego pre 60 godina. Do 1990-tih godina prošlog veka zabeležene su dve ekstremne suše 1963. i 1983. godine i to samo u nekim delovima Vojvodine.

Međutim od 2000-te godine, ekstremne suše obeležile su 2000, 2003, 2007, 2011, 2012, 2017, 2022, a sada se nizu priključuje i 2024. godina.

„Verovatnoća da ćemo imati više ovakvih pa i gorih suša na našem području je dosta velika, mada je teško dati prognoze kada će se tačno ove suše dešavati“, istakla je Tošić.

Ona dodaje da se moramo adaptirati na nove uslove kako u poljoprivredi tako i u drugim oblastima i unaprediti sezonske prognoze.

Žetva počela mesec dana ranije

Izuzetno visoke temperature i leto bez kiše izveli su kombajne u žetvu mesec dana ranije. Suša je smanjila rod suncokreta, kukuruza i soje, a nije pošteđeno ni voće. Prinosi će u proseku biti od 25 do 30 odsto manji.

Agroekonomski analitičar Žarko Galetin je za RTS izjavio da će ove godine šteta od suše kada se prinosi ratarskih kultura, voća i povrća pomnože sa berzanskim cenama iznositi oko pola milijarde evra.

Od početka 21. veka do danas ukupna ekonomska šteta u poljoprivredi iznosi oko sedam milijardi dolara

Po njegovim rečima, od početka 21. veka do danas imamo kumulativno ukupnu ekonomsku štetu u agraru od oko sedam milijardi dolara.

Galetin smatra da to što je rod žitarica manji ne znači da će otkupna cena rasti, jer su žitarice berzanska roba i njihova cena zavisi od globalne ponude.

„I dok cene hrane u marketima ne zavise mnogo od kretanja cena žitarica na berzama, kod povrća je drugačije. Svedoci smo da zelene pijace prve odreaguju na svaki manjak ili višak ponude voća i povrća iz lokalne proizvodnje, ali i iz uvoza“, zaključuje Galetin.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

susa, poljoprivreda, srbija

Suše u Srbiji postale dvostruko češće u poslednjih 60 godina

28. avgust 2024. - Suše u Srbiji postaju dvostruko češće nego pre 60 godina, što rezultira ozbiljnim padom prinosa poljoprivrednih kultura i ekonomskom štetom

mujovic dopis emisije energetska zajednica lorkovski

Crna Gora traži od Energetske zajednice da preispita obavezu da smanji emisije 55 odsto

28. avgust 2024. - Cilj je teško dostižan i podrazumevao bi radikalne poteze, naveo je u dopisu Sekretarijatu ministar energetike Saša Mujović

porast nivoa mora, Jadransko more, Crna Gora

Rast nivoa mora ugrožava crnogorsku obalu

28. avgust 2024. - Nivo Jadranskog mora bi do kraja 21. veka mogao da poraste za čak 35 centimetra, značajno ugrožavajući obalna područja Crne Gore

visoke temperature, smrtni slucajevi, Evropa

Visoke temperature 2023. uzrokovale skoro 48.000 smrtnih slučajeva u Evropi

28. avgust 2024. - Studija barselonskog Instituta za globalno zdravlje pokazuje da je 2023. u Evropi skoro 48.000 ljudi preminulo zbog ekstremne vrućine