Životna sredina

Sud proglasio nezakonitom eksploataciju uglja za TE Gacko

te gacko centralno polje kop ugalj sud presuda zivotne sredina

Termoelektrana i rudnik Gacko (foto: Centar za zaštitu životne sredine)

Objavljeno

18.03.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.03.2022.

Komentari

0

Podeli

Centar za zaštitu životne sredine saopštio je da je Okružni sud u Banjaluci doneo odluku kojom su potvrđeni navodi o nezakonitoj i preuranjenoj eksploataciji uglja u kopu Centralno polje u Gacku jer nije urađena adekvatna procena uticaja na životnu sredinu. Iz ovog ugljenokopa snabdeva se termoelektrana Gacko koja proizvodi oko 20 odsto električne energije u Republici Srpskoj.

Rudnik i termoelektrana Gacko (RiTE Gacko), ćerka firma Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), kako je pokazala odluka suda, već četiri godine kopa ugalj iz kopa Centralno polje u Gacku bez valjane procene uticaja na životnu sredinu.

Odlukom Okružnog suda u Banjaluci poništeno je rešenje kojim se odobrava Studija uticaja na životnu sredinu za projekat eksploatacije uglja na površinskom kopu Centralno polje u Gacku, saopštio je Centar, i dodao da je pre godinu dana podneo tužbu protiv Rešenja Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS o odobravanju Studije.

Procena uticaja ne sadrži efekte transformacije krajolika i korita reka Mušnica i Trebišnjice na životnu sredinu, kao ni na endemsku vrstu gatačku gaovicu i zaštićenu potočnu pastrmku

U Studiji se, kako ističe Centar, ne navode efekti transformacije krajolika i korita reka Mušnica i Trebišnjica na životnu sredinu, posebno na endemsku vrstu sa crvene liste – ribu gatačku gaovicu, kao i zaštićenu potočnu pastrmku. Iz tog razloga, potrebna je i procjena već načinjene štete životnoj sredini ovog područja.

Centar navodi da je Sud uvažio i njihov argument u vezi sa potpunom izmenom i degradacijom krajolika i korita reke Mušnice, zato što nije potpuno, jasno niti blagovremeno, utvrđen uticaj izmeštanja reke na njeno prvobitno korito u dužini čak od 4.650 metara, a koje predstavlja prirodno bogatstvo neprocenjive vrijednosti.

vati remedijacija zahvaćenog područja kao i adekvatna procjena uticaja sa mjerama zaštite životne sredine

„Teško je procijeniti nanesenu štetu životnoj sredini u ovakvom slučaju nelegalne eksploatacije uglja u Centralnom polju, ali sada je i sudskim putem potvrđeno da je ta šteta izvjesna i da je nezakonita. Nadamo se da će se u skladu s tim realizovati remedijacija zahvaćenog područja kao i adekvatna procjena uticaja sa mjerama zaštite životne sredine“, navela je Majda Ibraković, koordinatorica programa Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu.

Centar za životnu sredinu će kod nadležnih organa insistirati na poništavanju ekološke dozvole za navedeni kop, kao i na zabrani eksploatacije radova na istom do momenta eventualne i zakonite procene negativnog uticaja na životnu sredinu.

Sud je uvažio sve navode tužbe istaknute u pogledu brojnih propusta i proceduralnih grešaka kao što su onemogućavanje učešća svih zainteresovanih strana u procesu procene uticaja, neadekvatne procene referentnog nultog stanja životne sredine, kao i pravnih posledica bespravne eksploatacije, odnosno činjeničnog stanja utvrđenog od strane nadležnog inspekcijskog organa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Preokret klimatske politike G7 lideri ulaganje LNG gas nuklearke

Preokret klimatske politike G7: lideri podržali ulaganje u LNG, gas, nuklearke

29 јуна 2022 - G7 se formalno drži klimatskih ciljeva, a za to vreme promoviše LNG i fosilni gas uopšte kao i nuklearne elektrane

nasa-nuklearka-mesec

NASA planira da postavi nuklearku na Mesecu

28 јуна 2022 - Uspešno postavljanje ovakvih sistema bi stvorilo temelje za dugoročne misije na Mesec i Mars, tvrdi NASA

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Savez za avijaciju s nula emisija letelice EU elektricni pogon vodonik

EU razvija letelice na električni pogon i vodonik

27 јуна 2022 - Evropska komisija je objavila da će njen Savez za avijaciju s nula emisija – AZEA ubrzati razvoj letelica na električni pogon i vodonik