x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Subvencije za energetsku obnovu kuća u Hrvatskoj planule za dva sata

03.09.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: FZOEU
Subvencije za energetsku obnovu kuća u Hrvatskoj planule za dva sata

FZOEU je obustavio prijem prijava za aktuelni program kofinansiranja energetske obnove porodičnih kuća u Hrvatskoj, jer je ubrzo po otvaranju ispunio kvotu od 117 miliona kuna ili 28,8 miliona evra.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) saopštio je da je primio 7.386 prijava za program za energetsku obnovu porodičnih kuća u Hrvatskoj uz kofinansiranje. Ovogodišnji konkurs se zatvorio za nešto manje od dva sata.

Budžet je usled očekivane navale povećan za 40 miliona kuna odnosno 5,3 miliona evra na 117 miliona (28,8 miliona evra), dodato je u saopštenju. FZOEU je napomenuo da će i dogodine objaviti javni poziv.

Prijave u proseku za 70.000 kuna

Prva primljena aplikacija došla je iz Vojnića, a najviše ih je bilo iz Zagreba, Petrinje, Varaždina i Vukovara. Osječko-baranjska županija vodi na regionalnom nivou, sa 802 zahteva. Iz spiska se vidi da su građani i građanke podneli prijave od 70.000 kuna (9.300 evra) u proseku, što znači da planiraju da sprovedu više mera energetske efikasnosti.

Porodice iz ranjivih grupa, koje imaju pravo na pokrivanje sto odsto troškova, i dalje su mogle da se prijavljuju kada je druga kategorija obustavljena

Najviše zahteva je bilo za termoizolaciju i zamenu prozora. Poziv za dodelu sredstava za energetsku obnovu porodičnih kuća u Hrvatskoj koje pripadaju osobama iz ranjivih grupa, u riziku od energetskog siromaštva, bila je još otvorena u vreme kada je fond objavio vest. Tim korisnicima se pokriva sto odsto troškova.

Aplikacije se obrađuju po redosledu stizanja, a raspoloživa sredstva će biti odobrena svakome ko je dostavio traženu dokumentaciju, saopštio je FZOEU.

Grantovi za kofinansiranje pokrivaju do 60 procenata troškova

Javni poziv za onlajn prijavljivanje objavljen je 25. juna. Grantovi u visini do 60 odsto vrednosti radova odobravaju se za izolaciju omotača objekta, u šta može da uđe i zamena krova ukoliko je ispod njega grejano potkrovlje. Dozvoljena je i zamena dela stolarije ukoliko karakteristike preostalih prozora odgovaraju uslovima konkursa.

Sredstva mogu da se iskoriste za instaliranje sistema za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, poput fotonaponskih pogona i kotlova na pelet, ali samo ako se sprovede i neka od mera na omotaču kuće. FZOEU ima posebne programe samo za zelenu energiju.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.