Energetska efikasnost

Subvencije za energetsku obnovu kuća u Hrvatskoj planule za dva sata

Subvencije energetsku obnovu kuca u Hrvatskoj

Slika: FZOEU

Objavljeno

03.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

FZOEU je obustavio prijem prijava za aktuelni program kofinansiranja energetske obnove porodičnih kuća u Hrvatskoj, jer je ubrzo po otvaranju ispunio kvotu od 117 miliona kuna ili 28,8 miliona evra.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) saopštio je da je primio 7.386 prijava za program za energetsku obnovu porodičnih kuća u Hrvatskoj uz kofinansiranje. Ovogodišnji konkurs se zatvorio za nešto manje od dva sata.

Budžet je usled očekivane navale povećan za 40 miliona kuna odnosno 5,3 miliona evra na 117 miliona (28,8 miliona evra), dodato je u saopštenju. FZOEU je napomenuo da će i dogodine objaviti javni poziv.

Prijave u proseku za 70.000 kuna

Prva primljena aplikacija došla je iz Vojnića, a najviše ih je bilo iz Zagreba, Petrinje, Varaždina i Vukovara. Osječko-baranjska županija vodi na regionalnom nivou, sa 802 zahteva. Iz spiska se vidi da su građani i građanke podneli prijave od 70.000 kuna (9.300 evra) u proseku, što znači da planiraju da sprovedu više mera energetske efikasnosti.

Porodice iz ranjivih grupa, koje imaju pravo na pokrivanje sto odsto troškova, i dalje su mogle da se prijavljuju kada je druga kategorija obustavljena

Najviše zahteva je bilo za termoizolaciju i zamenu prozora. Poziv za dodelu sredstava za energetsku obnovu porodičnih kuća u Hrvatskoj koje pripadaju osobama iz ranjivih grupa, u riziku od energetskog siromaštva, bila je još otvorena u vreme kada je fond objavio vest. Tim korisnicima se pokriva sto odsto troškova.

Aplikacije se obrađuju po redosledu stizanja, a raspoloživa sredstva će biti odobrena svakome ko je dostavio traženu dokumentaciju, saopštio je FZOEU.

Grantovi za kofinansiranje pokrivaju do 60 procenata troškova

Javni poziv za onlajn prijavljivanje objavljen je 25. juna. Grantovi u visini do 60 odsto vrednosti radova odobravaju se za izolaciju omotača objekta, u šta može da uđe i zamena krova ukoliko je ispod njega grejano potkrovlje. Dozvoljena je i zamena dela stolarije ukoliko karakteristike preostalih prozora odgovaraju uslovima konkursa.

Sredstva mogu da se iskoriste za instaliranje sistema za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, poput fotonaponskih pogona i kotlova na pelet, ali samo ako se sprovede i neka od mera na omotaču kuće. FZOEU ima posebne programe samo za zelenu energiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

3. septembar 2020. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

3. septembar 2020. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

3. septembar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

3. septembar 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.