Energetska efikasnost

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Foto: Nattanan Kanchanaprat from Pixabay

Objavljeno

08.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta Evropske unije imaju priliku da se prijave za dobijanje savetodavne i finansijske podrške za poboljšanje energetske efikasnosti. Među tim zemljama su i Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo*, Severna Makedonija, Srbija i Turska.

Projekat EENergy, koji podrazumeva i subvencije, finansira se iz Programa za jedinstveno tržište EU (eng. Single Market Program – SMP). Cilj projekta je da podrži mala i srednja preduzeća (MSP) koja pripremaju akcione planove za poboljšanje svojih performansi energetske efikasnosti.

EENergy sprovodi Evropska mreža firmi (eng. Enterprise Europe Network – EEN) koja od 2008. godine podržava evropska mala i srednja preduzeća u rastu i postizanju njihovih poslovnih ciljeva. EEN je, inače, kako se navodi u javnom pozivu, najveća svetska mreža za podršku MSP, prisutna u 39 zemalja u Evropi sa oko 300 javno finansiranih regionalnih kancelarija.

Projekat EENergy ima za cilj da podrži najmanje 1.800 malih i srednjih preduzeća

Projekat namerava da podrži najmanje 1.800 firmi uključujući i usluge za podršku održivosti koje pruža EEN. Ukupno 900 preduzeća dobiće i direktnu finansijsku podršku ili subvencije, navodi se u pozivu.

Da bi se osigurala pravedna geografska rasprostranjenost finansijske i savetodavne podrške u zemljama koje ispunjavaju uslove za prijave, svaka od njih će biti zastupljena sa najmanje dva odsto u konačno izboru firmi.

Direktna finansijska podrška, koja se odnosi na ulaganja u tehnološka rešenja, i pristup savetodavnim uslugama i ekspertizi za usavršavanje, ima za cilj da poboljša energetsku efikasnosti firmi za najmanje pet odsto, navodi se u pozivu.

Prijave se mogu predati do 15. aprila

Finansijska podrška je ograničena na 10.000 evra, a prijave se mogu predati do 15. aprila (uputstvo za podnosioce prijava).

Sva mala i srednja preduzeća koja se odazovu pozivu, bez obzira na ishod izbora za finansijsku podršku, dobiće podršku u vidu savetnika za održivost i merila kako bi mogli da ocene svoje slabosti, ali i potencijale za napredak.

Na poziv mogu da se jave sva mala i srednja preduzeća koja su osnovana do kraja 2022.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

8. mart 2024. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

8. mart 2024. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

8. mart 2024. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

8. mart 2024. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.