OIE

Subvencije crnogorskim opštinama za solarne panele i toplotne pumpe

crna gora eko fond subvencije energetska efikasnost solar toplotne pumpe

Foto: Nattanan Kanchanaprat from Pixabay

Objavljeno

14.02.2024.

Država

Podeli

Objavljeno

14.02.2024.

Država

Podeli

Crnogorski Fond za zaštitu životne sredine (Eko fond) pripremio je subvencije u ukupnoj vrednosti od 150.000 evra za lokalne samouprave koje žele da instaliraju solarne panele, toplotne pumpe i kotlove na pelet ili briket.

Lokalne samouprave imaju rok do 7. maja da se prijave na javni konkurs za dodelu subvencija za realizaciju projekata za nabavku i ugradnju fotonaponskih sistema i sistema centralnog grejanja u objektima lokalnih samouprava.

Predmet konkursa je dodela subvencija za realizaciju projekata korišćenja obnovljivih izvora energije – za proizvodnju elektriëne energije za sopstvene potrebe u mrežnom radu, kao i nabavku i ugradnju energetski eflkasnih sistema centralnog grejanja (pelet/briket i toplotne pumpe), navodi se u javnom pozivu.

Maksimalni iznos subvencije je 37.500 evra

Pravo na sredstva Eko fonda imaju lokalne samouprave ili pravna lica čiji su osnivači ili većinski vlasnici lokalne samouprave.

Solarni paneli mogu biti snage do 999 kW, a kotlovi i peći 5-500 kW. Minimalna efıkasnost prihvatljivog kotla ili peći ne sme biti manja od 70 odsto za drvne brikete i kombinovani kotao, niti manja od 80 odsto za drvne pelete, navodi se u javnom pozivu.

Maksimalni iznos subvencija koje korisnik može dobiti za nabavku i instalaciju fotonaponskih sistema je 60 odsto prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno do 37.500 evra.

Za sisteme centralnog grejanja najviše se može dodeliti takođe 60 odsto prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno do 35.000 evra.

Lokalne samouprave će smanjiti troškove

U Eko fondu kažu da će sprovođenje ovog projekta doprineti korišćenju obnovljivih izvora energije, podsticanju primene mera energetske efikasnosti, kao i smanjenju emisija CO2.

Cilj proizvodnje električne energije korišćenjem on-grid fotonaponskih sistema je podsticanje nabavke i instalacije fotonaponskih sistema kako bi se obezbedila podrška niskokarbonskom razvoju kroz povećanje energetske efıkasnosti, samostalnosti, sigurnosti u snabdevanju.

Dodatno će se i smanjiti potrošnja energije, a time i prateći troškovi lokalnih samouprava, naveo je Eko fond.

Ugradnja visokoefikasnih toplotnih pumpi i kotlova na pelet ili briket, kako se dodaje, doprineće uštedi energije, promovisanju visokoefikasnih tehnologija čija će upotreba smanjiti emisije CO2 gasova, unapređenju energetske efikasnosti u zgradama lokalnih samouprava i zameni zastarelih tehnologija.

Komentara: (2)
Nikola / 06.03.2024.

Kad će se pokrenuti isti projekat ali za fizička lica?

Pero / 20.03.2024.

Nikad!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

14. februar 2024. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 608 MW

14. februar 2024. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

14. februar 2024. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

14. februar 2024. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.