OIE

Subotica sprema papire za vetropark Maestrale Ring od 599,2 megavata

Subotica Maestral Ring Fintel

Foto: Markus Distelrath, Pixabay

Objavljeno

26.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Najseverniji grad u Srbiji utire put u administrativnom smislu za početak fizičkih radova na investiciji koja bi mogla biti jedna od najvećih u zemlji u poslednjih nekoliko decenija. Lokalni parlament je naložio izradu plana detaljne regulacije za izgradnju vetrocentrale koju sprema Fintel Energia Group SpA. Vrednost joj je procenjena na 700 miliona evra.

Maestrale Ring je predviđen da se podigne na 10.815 hektara kod Čantavira, Višnjevca, Gabrića, Bikova, Starog i Novog Žednika. Subotica je po propisima odredila da turbine moraju da budu barem kilometar od kuća i građevinskog zemljišta u Čantaviru, Novom Žedniku, Bačkom Dušanovu i Višnjevcu.

U poslednjem polugodišnjem izveštaju firme listirane na Beogradskoj berzi kao Fintel energija AD, navodi se da je u razvoju jedinica kapaciteta 599,2 megavata, u poređenju sa svojom ranijom procenom od 572 megavata. Grupacija u Srbiji ima više mešovitih preduzeća za proizvodnju struje iz vetra, ali Vetropark Maestrale Ring Doo, registrovan u glavnom gradu, pod njenom je stopostotnom kontrolom.

Rok za dokumentaciju je deset meseci, a vlast je zadatak dodelila Javnom preduzeću za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica i Projekturi iz Beograda

Subotica je dala svom Javnom preduzeću za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica i Projekturi Doo iz Beograda deset meseci da prođe ovu stepenicu na putu instalacije koja bi trebalo da pokrije potrebe pola miliona domaćinstava za električnom energijom.

Za projekat je takođe neophodna strateška procena uticaja na životnu sredinu, stoji u dokumentima objavljenim ovog meseca. Troškove takođe snosi Fintelova podružnica. Zaduženi inženjeri i planeri će proučiti meteorološke faktore, morfologiju zemljišta, saobraćaj i infrastrukturu i kako će postrojenje delovati na naselja u bližoj i daljoj okolini.

Za projekat je takođe neophodna strateška procena uticaja na životnu sredinu

Opozicija u Skupštini grada Subotice kritikovala je predlog s obrazloženjem da bi međuzona od jednog kilometra bila previše uska. Njeni pripadnici su takođe izrazili nezadovoljstvo što će se iskoristiti plodna zemlja.

S druge strane, odbornik Mikloš Balaša, koji živi u Čantaviru, tvrdi bi selo i cela Subotica imali koristi od Maestral Ringa. Izjavio je da će investitor kamenjem posuti 75 kilometara zemljanih puteva. Kablovi od tornjeva ka transformatoru trebalo bi da uglavnom idu ispod njih, otkrili su zvaničnici. Kompanija će navodno plaćati vlasnicima za korišćenje zemlje čak i u fazi ispitivanja, a radovi bi po rasporedu, izgleda, trebalo da počnu za dve godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

26. decembar 2019. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

26. decembar 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

26. decembar 2019. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

26. decembar 2019. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine