Voda

Studija izvodljivosti za obnovu vodovoda i kanalizacije u Brčkom

vodovod i kanalizacija Brcko

Slika: JP Komunalno Brčko

Objavljeno

12.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) raspisala je tender u okviru projekta obnove i proširenja mreže vodovoda i kanalizacije u Distriktu Brčko, Bosna i Hercegovina.

U objavljenom pozivu, EBRD traži pružaoce konsultantskih usluga za izradu studije izvodljivosti projekta čiji je cilj smanjivanje gubitaka vode u sistemu, curenja kanalizacije i unapređenja kvaliteta vode.

Kao zasebna regija Bosne i Hercegovine, Distrikt Brčko pripremio je planove za rehabilitaciju i širenje mreže vodovoda i kanalizacije. Naručilac radova je Javno preduzeće Komunalno Brčko, koje jedino pruža komunalne usluge za potrebe 93.000 stanovnika distrikta i istoimenog grada. JP Komunalno ima dva postrojenja za preradu vode: jedno od njih prerađuje vodu iz reke Save, a drugo kao izvor sirove vode koristi podzemne bunare. U gradu ne postoji postrojenje za preradu kanalizacionog otpada, tako da se otpadne vode izbacuju pravo u reku Savu.

Studija izvodljivosti treba da pruži uvid u procedure Javnog preduzeća Komunalno Brčko, kao i performanse u tehničkom, operativnom, ekološkom, društvenom i finansijskom smislu. Na osnovu toga bi se dogovorila podrška ciljevima restrukturiranja preduzeća, odnosno smanjivanju gubitaka vode, napretku u naplati usluga, standardima za preradu vode i drugim ciljevima navedenim u dokumentaciji za zajam.

Vrednost prioritenih investicija u okviru projekta je procenjena na 12 miliona evra. EBRD treba da odobri zajam od 10 miliona evra, dok bi još 2 miliona evra mogao da, u obliku granta, obezbedi neki međunarodni donator.

Početak angažovanja, koje bi trajalo četiri meseca, očekuje se u prvom kvartalu 2017. godine. Prijave po pozivu se očekuju najkasnije do 6. januara 2017. godine u 23:59 po vremenu u Londonu.

Projekat obnove vodovoda je deo šireg poduhvata koji je distrikt pokrenuo sa ciljem da unapredi komunalne usluge. U oktobru su zvaničnici Distrikta i EBRD-a predstavili plan saradnje na izgradnji obilaznice na regionalnom putu, rekonstrukciji „Luke“ Brčko i zameni dotrajalih električnih brojila.

„Na tom projektu smo uspostavili saradnju s kolegama iz švedske vlade i to je projekat na kome ćemo uraditi detaljnu studiju izvodljivosti i opravdanosti, a onda iduće godine s Vladom Brčko Distrikta razgovarati o investicionim prioritetima u oblasti vode i kanalizacije,“ izjavio je tada Jan Braun, šef Kancelarije EBRD-a u Bosni i Hercegovini.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

12. decembar 2016. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

12. decembar 2016. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

12. decembar 2016. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj

vucic litijum expo 2027 plan rio tinto solar bistrica

Vučić: Slede veliki energetski projekti, odluka o litijumu čeka novu Vladu Srbije

12. decembar 2016. - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je prograd "Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027" za period od 2024. do 2027.