OIE

Statkraft uložio 150 miliona evra u izgradnju HE Moglice

Photo: Facebook/Devoll Hydropower Project

Objavljeno

15.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Norveška kompanija Statkraft je do sada uložila 150 miliona evra u izgradnju hidroelektrane Moglice, drugog postrojenja koje gradi na reci Devol na jugoistoku Albanije. Gradilište je posetio ministar energetike i industrije Damijan Đinkuri, koji je rekao da Statkraft vodi računa o životnoj sredini.

“Kompanija se drži najviših ekoloških standarda. Istovremeno, albanska vlada radi na rešavanju inherentnih infrastrukturnih problema”, rekao je Đinkuri za lokalne medije.

Dodatnih 150 miliona evra biće uloženo do završetka radova, koji se očekuje tokom 2018. Postrojenje će imati instalisani kapacitet od 183 MW i godišnju proizvodnju od 455 GWh.

Brana od 150 metara će biti jedna od najviših na svetu, a biće povezana tunelom dužine 11 kilometara sa centrom proizvodnje . U njenoj izgradnji učestvuju 1,243 radnika i tehnologa.

Krajem septembra 2016. godine Statkraft je započeo proizvodnju energije iz elektrane Banja, prve koja je izgrađena u okviru projekta Devol. Sa 73 MW snage i godišnjom proizvodnjom od 174 GWh, Banja proizvodi pet odsto ukupne energije u Albaniji. Postrojenje ima branu od 80 metara i akumulaciju od 391 milijarde litara vode, koja zauzima površinu od 14 kvadratnih kilometara.

Dve elektrane će zajedno proizvoditi 629 GWH godišnje, koliko iznosi 17 odsto sadašnje proizvodnje energije u Albaniji. Norveška kompanija ulaže ukupno 535 miliona evra za realizaciju ovog projekta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

iberdrola-solarna-elektrana

U Španiji puštena u rad najveća solarna elektrana u Evropi

12 августа 2022 - Elektrana kompanije Iberdrola na zapadu Španije ima 1,5 miliona solarnih panela i kapacitet od 590 MW

Solarni-Paneli

Solarni paneli u američkim školama povećali plate nastavnicima

10 августа 2022 - Solarni paneli postavljeni su u hiljadama škola širom Amerike, a broj obrazovnih institucija koje usvajaju ovaj model je sve veći

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski