OIE

Statkraft uložio 150 miliona evra u izgradnju HE Moglice

Photo: Facebook/Devoll Hydropower Project

Objavljeno

15.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Norveška kompanija Statkraft je do sada uložila 150 miliona evra u izgradnju hidroelektrane Moglice, drugog postrojenja koje gradi na reci Devol na jugoistoku Albanije. Gradilište je posetio ministar energetike i industrije Damijan Đinkuri, koji je rekao da Statkraft vodi računa o životnoj sredini.

“Kompanija se drži najviših ekoloških standarda. Istovremeno, albanska vlada radi na rešavanju inherentnih infrastrukturnih problema”, rekao je Đinkuri za lokalne medije.

Dodatnih 150 miliona evra biće uloženo do završetka radova, koji se očekuje tokom 2018. Postrojenje će imati instalisani kapacitet od 183 MW i godišnju proizvodnju od 455 GWh.

Brana od 150 metara će biti jedna od najviših na svetu, a biće povezana tunelom dužine 11 kilometara sa centrom proizvodnje . U njenoj izgradnji učestvuju 1,243 radnika i tehnologa.

Krajem septembra 2016. godine Statkraft je započeo proizvodnju energije iz elektrane Banja, prve koja je izgrađena u okviru projekta Devol. Sa 73 MW snage i godišnjom proizvodnjom od 174 GWh, Banja proizvodi pet odsto ukupne energije u Albaniji. Postrojenje ima branu od 80 metara i akumulaciju od 391 milijarde litara vode, koja zauzima površinu od 14 kvadratnih kilometara.

Dve elektrane će zajedno proizvoditi 629 GWH godišnje, koliko iznosi 17 odsto sadašnje proizvodnje energije u Albaniji. Norveška kompanija ulaže ukupno 535 miliona evra za realizaciju ovog projekta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

15. februar 2017. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

15. februar 2017. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

15. februar 2017. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

15. februar 2017. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije