OIE

Statkraft uložio 150 miliona evra u izgradnju HE Moglice

Photo: Facebook/Devoll Hydropower Project

Objavljeno

15.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Norveška kompanija Statkraft je do sada uložila 150 miliona evra u izgradnju hidroelektrane Moglice, drugog postrojenja koje gradi na reci Devol na jugoistoku Albanije. Gradilište je posetio ministar energetike i industrije Damijan Đinkuri, koji je rekao da Statkraft vodi računa o životnoj sredini.

“Kompanija se drži najviših ekoloških standarda. Istovremeno, albanska vlada radi na rešavanju inherentnih infrastrukturnih problema”, rekao je Đinkuri za lokalne medije.

Dodatnih 150 miliona evra biće uloženo do završetka radova, koji se očekuje tokom 2018. Postrojenje će imati instalisani kapacitet od 183 MW i godišnju proizvodnju od 455 GWh.

Brana od 150 metara će biti jedna od najviših na svetu, a biće povezana tunelom dužine 11 kilometara sa centrom proizvodnje . U njenoj izgradnji učestvuju 1,243 radnika i tehnologa.

Krajem septembra 2016. godine Statkraft je započeo proizvodnju energije iz elektrane Banja, prve koja je izgrađena u okviru projekta Devol. Sa 73 MW snage i godišnjom proizvodnjom od 174 GWh, Banja proizvodi pet odsto ukupne energije u Albaniji. Postrojenje ima branu od 80 metara i akumulaciju od 391 milijarde litara vode, koja zauzima površinu od 14 kvadratnih kilometara.

Dve elektrane će zajedno proizvoditi 629 GWH godišnje, koliko iznosi 17 odsto sadašnje proizvodnje energije u Albaniji. Norveška kompanija ulaže ukupno 535 miliona evra za realizaciju ovog projekta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

wpd eft severna makedonija virovi erdzelija

Projekti kompanija EFT i wpd proglašeni strateškim u Severnoj Makedoniji

16 September 2021 - Vetropark Virovi i solarna elektrana Erdželija kvalifikovale su se za dobijanje statusa u skladu sa zakonom o strateškim investicijama.

Lutrijom pobednika aukcija vetroelektrane Nemackoj

Lutrijom do pobednika aukcija za vetroelektrane u Nemačkoj

15 September 2021 - Učesnici na aukciji za tri lokacije za vetroelektrane na moru upisali su nulu u rubrici za potrebnu državnu podršku, pa su pobednici određeni nasumično

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 September 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.