Životna sredina

Srbijašume povukle odluku o naplati ekološke takse u parkovima prirode

Srbijasume-povukle-odluku-o-naplati-ekoloske-takse-u-parkovima-prirode

Slika: Pixabay

Objavljeno

24.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Javno preduzeće Srbijašume saopštilo je da je stavilo van snage deo Odluke o naknadama za korišćenje parkova prirode koji se odnosi na naplatu naknade za ulazak motornim vozilom u zaštićena područja kojima upravlja to preduzeće.

Kako se navodi, reč je o parkovima prirode Zlatibor, Radan, Stara planina, Golija, Sićevačka klisura i drugim zaštićenim područjima kojima upravljaju Srbijašume.

„U zaštićenim područjima u kojima je upravljač, od kojih su neka ustanovljena 2001. godine, poput Parka prirode Golija, i 2009. godine, poput Parka prirode Stara planina, Srbijašume ne naplaćuju naknadu za ulazak motornim vozilom u zaštićeno područje“, saopštile su Srbijašume.

Ova državna firma je istakla da je odlukama o naplati naknada, lokalno stanovništvo izuzeto od plaćanja naknade za prolazak motornim vozilom kroz zaštićeno područje.

Mediji su pre nekoliko dana preneli da bi uskoro trebalo da počne naplata ekološke takse posetiocima koji vozilima ulaze u parkove prirode Zlatibor i Radan. Cena bi, kako je objavio Blic, za putničke automobile i motocikle iznosila 100 dinara dnevno, za autobuse i kamione 300 dinara, a za kamione sa prikolicama 700 dinara.

Ovaj list je preneo izjavu Gordane Jančić, pomoćnika izvršnog direktora Sektora za šumarstvo i zaštitu životne sredine u Srbijašumama, koja je tada potvrdila da je ovo javno preduzeće donelo odluku o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Parka prirode Zlatibor. Ona je tada, takođe, navela da su u toku pripreme za početak naplate ove takse.

Sva zaštićena područja mogu da naplaćuju taksu

Inače, prošle godine Ministarstvo zaštite životne sredine odobrilo je svim zaštićenim područjima u Srbiji da naplaćuju taksu motornim vozilima koja prolaze kroz njihovu teritoriju, i to do 150 dinara dnevno. Ulazak na Kopaonik država je počela da naplaćuje u oktobru prošle godine. Cena za automobil je, kako je naveo Blic, 150 dinara dnevno, za kombi ili auto sa prikolicom 250, a za autobuse i kamione 500.

U Ministarstvu zaštite životne sredine su pre povlačenja odluke o naplati taksi, rekli da će novac prikupljen od naknada Srbijašume morati da vode na posebnom računu.

“Ta sredstva predstavljaju značajan, često i dominantan izvor prihoda upravljača zaštićenih područja, i koristiće se isključivo za zaštitu, razvoj i unapređenje tih područja”, rekli su u Ministarstvu.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

24. jul 2018. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pčela 2024, pčele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

24. jul 2018. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.

Indijansko pleme se protivi izgradnji rudnika litijuma

Starosedeoci Nevade se protive izgradnji rudnika litijuma

24. jul 2018. - Otvaranju rudnika litijuma u Nevadi protive se lokalna plemena, jer tvrde da je na toj lokaciji u 19. veku nad članovima njihove zajednice počinjen masakr

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

24. jul 2018. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu