Životna sredina

Srbijašume povukle odluku o naplati ekološke takse u parkovima prirode

Srbijasume-povukle-odluku-o-naplati-ekoloske-takse-u-parkovima-prirode

Slika: Pixabay

Objavljeno

24.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Javno preduzeće Srbijašume saopštilo je da je stavilo van snage deo Odluke o naknadama za korišćenje parkova prirode koji se odnosi na naplatu naknade za ulazak motornim vozilom u zaštićena područja kojima upravlja to preduzeće.

Kako se navodi, reč je o parkovima prirode Zlatibor, Radan, Stara planina, Golija, Sićevačka klisura i drugim zaštićenim područjima kojima upravljaju Srbijašume.

„U zaštićenim područjima u kojima je upravljač, od kojih su neka ustanovljena 2001. godine, poput Parka prirode Golija, i 2009. godine, poput Parka prirode Stara planina, Srbijašume ne naplaćuju naknadu za ulazak motornim vozilom u zaštićeno područje“, saopštile su Srbijašume.

Ova državna firma je istakla da je odlukama o naplati naknada, lokalno stanovništvo izuzeto od plaćanja naknade za prolazak motornim vozilom kroz zaštićeno područje.

Mediji su pre nekoliko dana preneli da bi uskoro trebalo da počne naplata ekološke takse posetiocima koji vozilima ulaze u parkove prirode Zlatibor i Radan. Cena bi, kako je objavio Blic, za putničke automobile i motocikle iznosila 100 dinara dnevno, za autobuse i kamione 300 dinara, a za kamione sa prikolicama 700 dinara.

Ovaj list je preneo izjavu Gordane Jančić, pomoćnika izvršnog direktora Sektora za šumarstvo i zaštitu životne sredine u Srbijašumama, koja je tada potvrdila da je ovo javno preduzeće donelo odluku o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Parka prirode Zlatibor. Ona je tada, takođe, navela da su u toku pripreme za početak naplate ove takse.

Sva zaštićena područja mogu da naplaćuju taksu

Inače, prošle godine Ministarstvo zaštite životne sredine odobrilo je svim zaštićenim područjima u Srbiji da naplaćuju taksu motornim vozilima koja prolaze kroz njihovu teritoriju, i to do 150 dinara dnevno. Ulazak na Kopaonik država je počela da naplaćuje u oktobru prošle godine. Cena za automobil je, kako je naveo Blic, 150 dinara dnevno, za kombi ili auto sa prikolicom 250, a za autobuse i kamione 500.

U Ministarstvu zaštite životne sredine su pre povlačenja odluke o naplati taksi, rekli da će novac prikupljen od naknada Srbijašume morati da vode na posebnom računu.

“Ta sredstva predstavljaju značajan, često i dominantan izvor prihoda upravljača zaštićenih područja, i koristiće se isključivo za zaštitu, razvoj i unapređenje tih područja”, rekli su u Ministarstvu.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

24. jul 2018. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

24. jul 2018. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

24. jul 2018. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

24. jul 2018. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto