OIE

Srbija ugovorila snabdevanje gasom iz Azerbejdžana na zimu; saradnja i na polju zelene energije

Srbija snabdevanje gasom Azerbejdzana na zimu zelene energije

Foto: Ana Paunković / Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

26.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

26.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Azerbejdžan će pet meseci, do kraja marta, isporučivati Srbiji milion kubika prirodnog gasa dnevno. Raniji ugovor, za do 400 miliona kubnih metara godišnje, ističe na kraju 2026. godine, kada količina može da se poveća na milijardu kubika, podsetili su na potpisivanju ministar Parviz Šahbazov i ministarka Dubravka Đedović Handanović. Takođe su potpisali memorandum o razumevanju o saradnji u domenu zelene energije.

Srbija će tokom predstojeće zime moći da računa na sigurne isporuke oko milion kubnih metara gasa iz Azerbejdžana, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović nakon sastanka u Beogradu s azerbejdžanskim ministrom energetike Parvizom Šahbazovim.

Još dva sporazuma o snabdevanju gasom između državnih kompanija SOCAR (State Oil Company of Azerbaijan) i Srbijagas. Dve države su krajem 2023. ugovorile isporuku do 400 miliona kubnih metara godišnje do kraja 2026. godine. Taj aranžman zatim može biti uvećan na milijardu kubika, kazalo je dvoje zvaničnika.

Saradnja može da se proširi na skladištenje gasa, proizvodnju električne energije iz gasa

Gasna interkonekcija Bugarske i Srbije, puštena u pogon u decembru, sada služi za snabdevanje gasom Srbije iz Azerbejdžana, istakao je Šahbazov.

Novi sporazum omogućava proširenje saradnje na projekte tipa skladištenja gasa i gasne elektrane, rekao je.

Ugovori između Srbijagasa i SOCAR-a daju dodatnu sigurnost u snabdevanju gasom, jer Srbija sada može da računa na sigurnih milion kubnih metara dnevno od 1. novembra do 31. marta, podvukla je Đedović Handanović.

Moguć ulazak Srbije u projekat zelenog elektroenergetskog koridora od Kaspijskog mora do Istočne Evrope

Ministarski dvojac je potpisao i memorandum o razumevanju o saradnji u sektoru zelene energije, u okviru zelene tranzicije. Reč je o proizvodnji, trgovanju i finansiranju kao i o novim tehnologijama poput hvatanja, korišćenja i skladištenja ugljen-dioksida (CCS ili CCUS), električne mobilnosti, skladištenja energije i zelenog vodonika. Ovaj dokument omogućava investiranje u oba smera, naglasio je Šahbazov.

Otkrio je da je sa svojom koleginicom Đedović Handanović razgovarao o mogućnosti da se Srbija priključi projektu Zelenog energetskog koridora za prenos električne energije od Kaspijskog mora do Istočne Evrope. Srbija bi tako dobijala ovu zelenu struju, ali bi bila i tranzitna zemlja, izjavio je Šahbazov.

U prvoj fazi koridora je planiran kapacitet od četiri gigavata, naveo je.

Glavna ideja je da bude instaliran elektroenergetski kabl ispod Crnog mora, od Gruzije do Rumunije. Mađarska i Bugarska su uključene u ovaj poduhvat.

„U tom projektu potencijalno i Srbija može imati važno mesto, pre svega zbog svog geografskog položaja, budući da planiramo u narednim godinama da ojačamo interkonekcije na prenosnoj mreži sa Rumunijom, Mađarskom i Bugarskom, a završetkom Transbalkanskog koridora pojačaćemo prenosne kapacitete i ka Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, indirektno i Italiji“, poručila je Đedović Handanović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija snabdevanje gasom Azerbejdzana na zimu zelene energije

Srbija ugovorila snabdevanje gasom iz Azerbejdžana na zimu; saradnja i na polju zelene energije

26. septembar 2024. - Srbija je osigurala isporuke gasa iz Azerbejdžana za predstojeću zimu. Dvoje ministara pokreću i saradnju u sektoru zelene energije.

srbija China Energy International Group skladistenje energije memorandum

Srbija i kineski CEIG potpisali memorandum o skladištenju energije

26. septembar 2024. - Vlada Srbije i China Energy International Group potpisale su memorandum o razumevanju koji se odnosi na stratešku saradnju u energetici

enna grupa hrvatska investicije energetika solar geotermal bostjan napast

ENNA grupa će investirati 670 miliona evra u energetiku

26. septembar 2024. - Hrvatska kompanija ENNA grupa planira da do 2035. godine ukupno investira više od milijardu evra u sve sektore poslovanja

alfi ivicom hrvatska solar aleksinac

Alfi postaje suvlasnik dva projekta solarnih elektrana u Hrvatskoj

26. septembar 2024. - Slovenački fond Alfi Renewables postaće suvlasnik dva projekta solarnih elektrana u Hrvatskoj, koji su u vlasništvu Ivicom grupe