OIE

Srbija u drugoj polovini 2025. dobija tržište pomoćnih usluga

srbija trziste pomocne usluge ems sijakovic mrdak zakon

Foto: AmCham

Objavljeno

23.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

23.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Srbija bi do kraja sledeće godine trebalo da otvori tržište pomoćnih usluga su sektoru električne energije. Time se stvaraju uslovi da svoje usluge na tržištu ponude vlasnici skaldišta energije i aktivni kupci, najavili su predstavnici Ministarstva rudarstva i energetske i Elektromreže Srbije.

Otvaranje tržišta pomoćnih usluga, kao i uvođenje aktivnih kupaca i izdavanje licenci za skladištenje energije, deo je paketa novina predviđenih Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici.

Nenad Šijaković, savetnik generalnog direktora za međunarodna i regulatorna pitanja u EMS-u, izjavio je da je Nacrtom zakona predviđeno da EMS usaglasi podzakonska akta – pravila o radu prenosnog sistema i pravila o radu tržišta u roku od šest meseci od stupanja na snagu izmena.

„Ako se izmene usvoje do kraja godine onda do sredine godine možemo da imamo ceo regulatorni okvir za optvaranje tržišta pomoćnih usluga zaokružen“, rekao je na panel diskusiji konferencije Privreda na putu zelene tranzicije u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji (AmCham Srbija).

Šijaković: EMS je već pripremio logistiku

Kada je reč o logistici i softverskom rešenju, poslu koji je u nadležnosti EMS-a, Šijaković je rekao da je dobra vest da je EMS sve već spremio. To znači da bi Srbija, kako je dodao, u drugoj polovini 2025. mogla da ima spremno i operativno tržište pomoćnih usluga.

On je i pojasnio šta su to pomoćne usluge. To su usluge koje operator prenosnog sistema nabavlja od učesnika na tržištu kako bi ispunio svoje sistemske usluge, kao što su regulacija napona i frekvence, odnosno primarna, sekundarna i tercijarna regulacija, zatim pokretanje iz beznaponskog stanja, mogućnost ostrvskog rada.

Mrdak: Preduslov za učešće na tržištu skladišta energije i aktivnih kupaca

Rade Mrdak, savetnik za obnovljive izvore energije u Ministarstvu, naglasio je da se Nacrtom otvara tržište pomoćnih usluga, što znači da cene neće više biti regulisane. Reč je, kako je istakao, o zakupu balansnih kapaciteta, a ne o balansnoj energiji.

Otvaranje tržišta pomoćnih usluga je preduslov za izlazak na tržište skladišta energije i aktivnih kupaca, poručio je Mrdak.

Šijaković je dodao da je suština da će Srbija do kraja sledeće godine imati otvoreno tržište pomoćnih usluga, i to za dve od ukupno šest takvih usluga. To su zakup rezervnih kapaciteta za sekundarno i tercijarno balansiranje, dodao je Šijaković.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

enna grupa hrvatska investicije energetika solar geotermal bostjan napast

ENNA grupa će investirati 700 miliona evra u energetiku

23. septembar 2024. - Hrvatska kompanija ENNA grupa planira da u periodu od 2030. do 2035. godine ukupno investira više od milijardu evra

alfi ivicom hrvatska solar aleksinac

Alfi postaje suvlasnik dva projekta solarnih elektrana u Hrvatskoj

23. septembar 2024. - Slovenački fond Alfi Renewables postaće suvlasnik dva projekta solarnih elektrana u Hrvatskoj, koji su u vlasništvu Ivicom grupe

Masdar Taaleri Čibuk 2 vetroelektrana Srbija CfD

Masdar, Taaleri ugovorili finansiranje projekta vetroelektrane Čibuk 2 u Srbiji

23. septembar 2024. - Masdar Taaleri Generation je s bankama UniCredit i Erste zaključio ugovore o finansiranju vetroparka Čibuk 2 od 154 megavata

Srbija lokacije projekata solarnih elektrana 1 GW baterijama

Srbija objavila lokacije projekata solarnih elektrana od ukupno 1 GW sa baterijama

23. septembar 2024. - Vlada Srbije je naložila izradu prostornog plana posebne namene za grupu solarnih elektrana ukupnog kapaciteta priključaka od jednog gigavata, sa baterijama