Energetska efikasnost

Srbija raspisala konkurs za energetsku efikasnost u javnim zgradama

Raspisan konkurs za energetsku efikasnost u javnim zgradama u Srbiji

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

11.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je konurs za dodelu 300 miliona dinara lokalnim samoupravama za mere koje će smanjiti potrošnju energije u javnim objektima.

Maksimalni iznos koji lokalne samouprave mogu da dobiju je 30 miliona dinara, a rok za podnošenje prijava je 25. maj.

Mesta koja imaju stepen razvijenosti ispod 50 odsto republičkog proseka, reč je o 19 opština, mogu da dobiju do 100 odsto ukupne vrednosti projekta koji prijave, dok ostale mogu da računaju na 70 odsto investicije za uštedu energije, navodi se u javnom pozivu.

Izuzetak je modernizacija javnog osvetljenja gde po pojedinačnom projektu može da se dobije najviše 20 odsto ili 4,5 miliona dinara.

Subvencije se odobravaju za ugradnju izolacije i toplotnih pumpi, modernizaciju kotolova i javnog osvetljenja, kao i instalaciju solarnih panela i kolektora

Ministarstvo subvencije dodeljuje za dve grupe radova: unapređenje termičkog omotača zgrade i unapređenje termotehničkih sistema zgrade.

U prvoj grupi radova su zamena prozora i vrata, kao i ugradnja izolacije. Duga grupa obuhvata zamenu kotlova, ugradnju toplotnih pumpi, zamenu svetiljki i javnog osvetljenja, kao i instalaciju solarnih kolektora i solarnih panela.

Mere iz dve grupe se moraju kombinovati, tako da projekat obuhvati po jednu iz obe grupe, navodi se u javnom pozivu. Zanimljivo je da u slučaju modernizacije kotla u obzir dolaze samo postrjenja koja koriste drvnu biomasu, prirodni gas i tečni naftni gas.

Inače, subvencije koje deli Ministarstvo za javne objekte je praksa koja je postojala i prethodnih godina. Ovi podsticaji razlikuju se od onih koji se odobravaju od prošle godine i namenjeni su za zamenu stolarije i instaliranje solarnih panela u u domaćinstvima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Austrija 2023 kotlove gas novim zgradama

Austrija 2023. zabranjuje kotlove na gas u novim zgradama

15 јуна 2022 - Austrija postepeno ukida korišćenje fosilnih goriva za grejanje, počevši sa zabranom postavljanja kotlova na gas 2023. u novim zgradama

MRE-GIZ-jun-2022-promocija-obnovljivih-izvora-energetske-efikasnosti

Nemački GIZ pomaže da energija iz obnovljivih izvora postane dostupna svima u Srbiji

09 јуна 2022 - Vicepremijerka Zorana Mihajlović je potpisala sporazum s GIZ-om o projektu Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji

Severna Makedonija prva na Zapadnom Balkanu usvojila nacionalni energetski i klimatski plan

Severna Makedonija prva na Zapadnom Balkanu usvojila nacionalni energetski i klimatski plan

02 јуна 2022 - Nacionalni energetski i klimatski plan obuhvata period od 2021. do 2030. godine i predstavlja put za postizanje ciljeva do 2030. godine