Energetska efikasnost

Srbija raspisala konkurs za energetsku efikasnost u javnim zgradama

Raspisan konkurs za energetsku efikasnost u javnim zgradama u Srbiji

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

11.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je konurs za dodelu 300 miliona dinara lokalnim samoupravama za mere koje će smanjiti potrošnju energije u javnim objektima.

Maksimalni iznos koji lokalne samouprave mogu da dobiju je 30 miliona dinara, a rok za podnošenje prijava je 25. maj.

Mesta koja imaju stepen razvijenosti ispod 50 odsto republičkog proseka, reč je o 19 opština, mogu da dobiju do 100 odsto ukupne vrednosti projekta koji prijave, dok ostale mogu da računaju na 70 odsto investicije za uštedu energije, navodi se u javnom pozivu.

Izuzetak je modernizacija javnog osvetljenja gde po pojedinačnom projektu može da se dobije najviše 20 odsto ili 4,5 miliona dinara.

Subvencije se odobravaju za ugradnju izolacije i toplotnih pumpi, modernizaciju kotolova i javnog osvetljenja, kao i instalaciju solarnih panela i kolektora

Ministarstvo subvencije dodeljuje za dve grupe radova: unapređenje termičkog omotača zgrade i unapređenje termotehničkih sistema zgrade.

U prvoj grupi radova su zamena prozora i vrata, kao i ugradnja izolacije. Duga grupa obuhvata zamenu kotlova, ugradnju toplotnih pumpi, zamenu svetiljki i javnog osvetljenja, kao i instalaciju solarnih kolektora i solarnih panela.

Mere iz dve grupe se moraju kombinovati, tako da projekat obuhvati po jednu iz obe grupe, navodi se u javnom pozivu. Zanimljivo je da u slučaju modernizacije kotla u obzir dolaze samo postrjenja koja koriste drvnu biomasu, prirodni gas i tečni naftni gas.

Inače, subvencije koje deli Ministarstvo za javne objekte je praksa koja je postojala i prethodnih godina. Ovi podsticaji razlikuju se od onih koji se odobravaju od prošle godine i namenjeni su za zamenu stolarije i instaliranje solarnih panela u u domaćinstvima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

11. april 2022. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

11. april 2022. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

11. april 2022. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

11. april 2022. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela