Energetska efikasnost

Srbija raspisala konkurs za energetsku efikasnost u javnim zgradama

Raspisan konkurs za energetsku efikasnost u javnim zgradama u Srbiji

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

11.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je konurs za dodelu 300 miliona dinara lokalnim samoupravama za mere koje će smanjiti potrošnju energije u javnim objektima.

Maksimalni iznos koji lokalne samouprave mogu da dobiju je 30 miliona dinara, a rok za podnošenje prijava je 25. maj.

Mesta koja imaju stepen razvijenosti ispod 50 odsto republičkog proseka, reč je o 19 opština, mogu da dobiju do 100 odsto ukupne vrednosti projekta koji prijave, dok ostale mogu da računaju na 70 odsto investicije za uštedu energije, navodi se u javnom pozivu.

Izuzetak je modernizacija javnog osvetljenja gde po pojedinačnom projektu može da se dobije najviše 20 odsto ili 4,5 miliona dinara.

Subvencije se odobravaju za ugradnju izolacije i toplotnih pumpi, modernizaciju kotolova i javnog osvetljenja, kao i instalaciju solarnih panela i kolektora

Ministarstvo subvencije dodeljuje za dve grupe radova: unapređenje termičkog omotača zgrade i unapređenje termotehničkih sistema zgrade.

U prvoj grupi radova su zamena prozora i vrata, kao i ugradnja izolacije. Duga grupa obuhvata zamenu kotlova, ugradnju toplotnih pumpi, zamenu svetiljki i javnog osvetljenja, kao i instalaciju solarnih kolektora i solarnih panela.

Mere iz dve grupe se moraju kombinovati, tako da projekat obuhvati po jednu iz obe grupe, navodi se u javnom pozivu. Zanimljivo je da u slučaju modernizacije kotla u obzir dolaze samo postrjenja koja koriste drvnu biomasu, prirodni gas i tečni naftni gas.

Inače, subvencije koje deli Ministarstvo za javne objekte je praksa koja je postojala i prethodnih godina. Ovi podsticaji razlikuju se od onih koji se odobravaju od prošle godine i namenjeni su za zamenu stolarije i instaliranje solarnih panela u u domaćinstvima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

11. april 2022. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

11. april 2022. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

EU brze odobravati projekte zelene energije olabaviti ekoloske propise

EU će brže odobravati projekte zelene energije, olabaviti ekološke propise

11. april 2022. - Evropska komisija traži da se pojednostavi izdavanje dozvola za projekte zelene energije, ali i da se ublaže propisi za zaštitu okoline

Metalac 2 9 megavata zavrsava krovnu solarnu elektranu

Metalac završava krovnu solarnu elektranu od 2,9 megavata

11. april 2022. - Metalac iz Gornjeg Milanovca je investirao tri miliona evra u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i rekonstrukciju sistema grejanja