Energetska efikasnost

Srbija raspisala konkurs za energetsku efikasnost u javnim zgradama

Raspisan konkurs za energetsku efikasnost u javnim zgradama u Srbiji

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

11.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je konurs za dodelu 300 miliona dinara lokalnim samoupravama za mere koje će smanjiti potrošnju energije u javnim objektima.

Maksimalni iznos koji lokalne samouprave mogu da dobiju je 30 miliona dinara, a rok za podnošenje prijava je 25. maj.

Mesta koja imaju stepen razvijenosti ispod 50 odsto republičkog proseka, reč je o 19 opština, mogu da dobiju do 100 odsto ukupne vrednosti projekta koji prijave, dok ostale mogu da računaju na 70 odsto investicije za uštedu energije, navodi se u javnom pozivu.

Izuzetak je modernizacija javnog osvetljenja gde po pojedinačnom projektu može da se dobije najviše 20 odsto ili 4,5 miliona dinara.

Subvencije se odobravaju za ugradnju izolacije i toplotnih pumpi, modernizaciju kotolova i javnog osvetljenja, kao i instalaciju solarnih panela i kolektora

Ministarstvo subvencije dodeljuje za dve grupe radova: unapređenje termičkog omotača zgrade i unapređenje termotehničkih sistema zgrade.

U prvoj grupi radova su zamena prozora i vrata, kao i ugradnja izolacije. Duga grupa obuhvata zamenu kotlova, ugradnju toplotnih pumpi, zamenu svetiljki i javnog osvetljenja, kao i instalaciju solarnih kolektora i solarnih panela.

Mere iz dve grupe se moraju kombinovati, tako da projekat obuhvati po jednu iz obe grupe, navodi se u javnom pozivu. Zanimljivo je da u slučaju modernizacije kotla u obzir dolaze samo postrjenja koja koriste drvnu biomasu, prirodni gas i tečni naftni gas.

Inače, subvencije koje deli Ministarstvo za javne objekte je praksa koja je postojala i prethodnih godina. Ovi podsticaji razlikuju se od onih koji se odobravaju od prošle godine i namenjeni su za zamenu stolarije i instaliranje solarnih panela u u domaćinstvima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

11. april 2022. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena

eihp nzeb building Vesna Bukarica, Drazen Jaksic Margareta Zidar

Obnova poslovne zgrade Energetskog instituta Hrvoje Požar za standard gotovo nulte energije

11. april 2022. - Obnova poslovne zgrade je deo većeg projekta "Osnivanje nacionalnog trening centra za zgrade gotovo nulte energije (nZEB)"

Toplotne pumpe su dvostruko efikasnije od grejanja na fosilna goriva

Toplotne pumpe su dvostruko efikasnije od grejanja na fosilna goriva

11. april 2022. - Toplotne pumpe su dvostruko efikasnije od grejanja na fosilna goriva i na nižim temperaturama, pokazala je nova studija

Sefcovic EU krece u konkretno sprovodenje sprovodjenje Evropskog zelenog dogovora

Šefčovič: EU kreće u konkretno sprovođenje Evropskog zelenog dogovora

11. april 2022. - EU ubrzo prelazi na konkretno sprovođenje Evropskog zelenog dogovora, izjavio je novi izvršni potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič