Otpad

Srbija potpuno proteruje tanke plastične kese, naplaćivaće biorazgradive

Slika: Pixabay

Objavljeno

19.04.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

19.04.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Srbija će zabraniti upotrebu tankih plastičnih kesa i uvesti obaveznu naplatu biorazgradivih kesa, najavljeno je iz Ministarstva zaštite životne sredine Srbije, piše dnevni list Politika.

Zabranom upotrebe plastičnih kesa, Srbija će primeniti sve mere evropske direktive o plastici iz februara ove godine, iako nije članica EU, potvrđeno je iz ministarstva.

Direktivom, za sada obaveznom samo za članice EU, ograničena je maksimalna godišnja potrošnja kesa na 90 po osobi do kraja 2019. godine.

U Ministarstvu za zaštitu životne sredine kažu da su u neprekidnom kontaktu sa trgovinskim lancima i nevladinim sektorom, kako bi skupa uticali na razvoj ekološke svesti građana.

Prema nezvaničnim procenama, piše Politika, u Srbiji se godišnje potroši oko 20 miliona evra za nabavku plastičnih kesa. Jedna kesa trgovca košta u proseku oko jedan dinar. Građani u proseku troše sedam kesa dnevno, odnosno 2.555 godišnje.

Između 30 i 40 odsto ovih kesa se baci, što u značajnoj meri utiče na zagađenje životne sredine.

Početkom ove nedelje počelo je naplaćivanje kesa u 170 prodajnih objekata Shop&Go kompanije Delez, po ceni od dva dinara. Cilj ove akcije je, kako je rečeno u kompaniji, smanjenje korišćenja plastičnih kesa i time zaštita životne sredine.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

19. april 2018. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

co2 je co2 zero waste europe traži da se spaljivanje otpada uključi u eu ets

CO2 je CO2: Zero Waste Europe traži da se spaljivanje otpada uključi u EU ETS

19. april 2018. - Spalionice bi mogle da postanu izvor energije sa najviše emisija CO2 kada se prestane sa upotrebom uglja, upozorava Zero Waste Europe

francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

19. april 2018. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Pozar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

19. april 2018. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom