OIE

Srbija potpisala ugovor sa konzorcijumom Hyundai Engineering-UGT Renewables za 1 GW solara

srbija solar 1 GW ugt hyundai potpisivanje ugovor

Foto: Aleksandar Vučić/Facebook

Objavljeno

16.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

16.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlada Srbije potpisala je ugovor sa konzorcijumom Hyundai Engineering-UGT Renewables za projekat izgradnje solarnih elektrana priključne snage 1.000 MW (1.200 MW instalisane snage) sa baterijskim sistemima za skladištenje energije snage od najviše 200 MW/400 MWh. Sada predstoje razgovori o finansiranju projekta, a posle izgradnje fotonaponske elektrane će biti predate na korišćenje Elektroprivredi Srbije.

Ugovor o strateškom partnerstvu između Srbije i konzorcijuma Hyundai Engineering i UGT Renewables potpisali su ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović,  generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković, izvršni direktor američke kompanije UGT Renewables Adam Korteze, predsednik i izvršni direktor južnokorejske kompanije Hyndai Engineering Hjon Song Hong i strateški menadžer firme Hyundai Engineering Beograd Sang Min-Park.

Potpisivanju u Predsedništvu Srbije prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, američki ambasador Kristofer Li i otpravnik poslova Ambasade Republike Koreje u Srbiji Đang Vu Li.

Vlada Srbije je u novembru 2023. na javnom pozivu za strateškog partnera za izgradnju fotonaponskih elektrana i baterija izabrala konzorcijum Hyundai Engineering-UGT Renewables (UGTR) kao najboljeg ponuđača.  Krajem septembra Vlada je usvojila odluku da se izradi prostorni plan posebne namene za šest solarnih elektrana i baterije. Postrojenja će, prema toj odluci, biti izgrađena na teritorijama gradova Leskovac i Zaječar i opština Bujanovac, Lebane, Negotin i Odžaci.

Solarna elektrana Sikole (Negotin/Zaječar) imaće priključnu snagu od 461 MW, Jasenica (Negotin/Zaječar) od 70,2 MW, Jablanica (Leskovac/Lebane) od 303 MW, Togočevce (Leskovac/Lebane) od 65,9 MW, Bački Gračac (Odžaci) od 65,9 MW i Srpska Kuća (Bujanovac) od 35,1 MW.

Srbija će uštedeti 3,6 milijardi evra za 30 godina

srbija solar 1 GW ugt hyundai potpisivanje ugovor vucic
Dubravka Đedović Handanović, Kristofer Hil, Aleksandar Vučić i Hjon Song Hong (foto: Aleksandar Vučić/Facebook)

Predsednik Aleksandar Vučić je istakao da je ovaj projekat deo najvažnijeg posla koji Srbija mora da završi pre 2027 godine i izložbe Expo, a tiče se energetske sigurnosti i mogućnosti da zemlja ima struju u godinama koje dolaze.

“Solarne elektrane će u proseku moći da proizvedu 1,6-1,7 TWh, što je isto koliko Srbija uveze, i to kada je struja prilično skupa i najtraženija u regionu”, izjavio je on.

On je naglasio da će za vreme trajanja projekta od 30 godina zemlja uštedeti 3,6 milijardi evra ili 120 milion evra godišnje, a procene su i više jer se očekuje, kako je dodao, drastičan rast cena.

Solarne elektrane proizvodiće 1,6-1,7 TWh električne energije godišnje

Projekat je, prema njegovim rečima, važan jer je reč o obnovljivoj energiji koja ostaje Srbiji, ne ide u izvoz. Veoma su važne, prema njegovim rečima, i baterije od 200 MW jer će omogućiti skladištenje energije.

Baterije nadoknađuju i neki deo reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica, i predstavljaju jedino brzo i moguće rešenje da bi se obezbedilo dovoljno energije, istakao je Vučić.

Projekat, prema njegovim rečima, znači da Srbija neće ili će plaćati manje takse Evropi na proizvodnju mnogih proizvoda (prekogranična taksa na CO2 – prim. aut) jer sve firme koje žele da izvezu svoju robu moraće da imaju sertifikat da su je proizveli koristeći zelenu energiju.

Vučić: Uslove finansiranja možemo da dogovorimo do decembra

„Predstoje razgovori o načinu finansiranja projekta, rok je do kraja aprila, početka maja, ali verujem da možemo uslove da dogovorimo do kraja decembra“, istakao je Vučić.

Projekat će, kako je naglasio, biti ozbiljna finansijska i investiciona injekcija za siromašnije opštine u Srbiji, kao što su Negotin, Zaječar, Lebane, Blace, Odžaci, Bujanovac. Vučić je istakao da 92 odsto lokacija za gradnju elektrana i baterija predstavlja državna zemlja.

On je najavio da Srbija ima nameru da deo industrije vetra koji je otišao u privatne ruke otkupi, kako bi osigurala da ta struja umesto u izvoz ostane u zemlji.

Korteze: Strateška investicija u budućnost Srbije

srbija solar 1 GW ugt hyundai potpisivanje ugovor korteze
Adam Korteze (foto: Aleksandar Vučić/Facebook)

Adam Korteze, izvršni direktor američke kompanije UGT Renewables, izjavio je da je partnersto sa Vladom Srbije šire od proizvodnje elektrčne energije i predstavlja izgradnju budućnosti. Budućnosti gde će ekonomske veze dve zemlje biti snažne, budućnosti koja je bezbedna i orijentisana ka rastu, poručio je on.

Projekat, prema njegovim rečima, nije samo tehnološki napredak, već strateška investicija u budućnost Srbije. Projekat će, kako je dodao, napraviti revoluciju u energetskom portfelju zemlje, ojačaće energetsku bezbednost i smanjiti emisije CO2 za 1,36 miliona tona godišnje.

Korteze: solarne elektrane smanjiće emisije CO2 za 1,36 miliona tona godišnje

„Verujem da nismo izabrani samo zbog tehničke ekspertize, već i zato što se naše vrednosti poklapaju sa vizijom Vlade Srbije da unapredi lokalne zajednice i otvori radna mesta što vodi ka dugoročnom ekonomskom rastu“, poručio je Korteze.

Najavio je da će stotine miliona dolara biti direktno ubrizgano u srpsku ekonomiju jer će konzorcijum birati lokalne partnere da izgradi elektrane i baterije.

Hong: Jedan je od najvećih pojekata ove vrste u Evropi

Prema rečima Hjona Songa Honga, izvršnog direktora kompanije Hyundai Engineering, potpisivanje ugovora zaokružuje komercijalni dogovor za gradnju elektrana i baterija.

Kompanija, kako je naveo, ima mnogo uspešnih iskustava širom sveta na velikim projektima, a sada se širi i na oblast ekološke energije koja će biti održiva i nuditi čista tehnološka rešenja.

“Projekat u Srbiji u partnerstvu sa Vladom je značajan za nas, i jedan je od najvećih pojekata ove vrste u Evropi. Kada počne sa radom elektrana će drastično promeniti energetski portfolio Srbije”, istakao je Song Hong.

On se nada da će ovaj projekat biti primer dobre prakse za mnoge američke i korejske kompanije da dođu na srpsko tržište.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija solar 1 GW ugt hyundai potpisivanje ugovor

Srbija potpisala ugovor sa konzorcijumom Hyundai Engineering-UGT Renewables za 1 GW solara

16. oktobar 2024. - Potpisan je ugovor o strateškom partnerstvu između Srbije i konzorcijuma Hyundai Engineering-UGT Renewables

Kineske kompanije srusile tri svetska rekorda novim modelima vetroturbina 26 magavata

Kineske kompanije srušile tri svetska rekorda novim modelima vetroturbina

16. oktobar 2024. - Dongfang je na tržište izbacio vetroturbinu od 26 megavata, najjaču na svetu, za postrojenja na moru. Kineske firme su oborile rekorde u još dva segmenta.

grejanje najjeftinije zima drvo struja srbija

Grejanje u Srbiji najjeftinije na drva, najskuplje na struju

16. oktobar 2024. - Drvo bi trebalo da obezbedi najjeftinije grejanje u sezoni 2024/2025, pokazala je analiza Agencije za energetiku Republike Srbije

baterije rast evropa nemacka rumunija belgija

Baterije osvajaju Evropu: Nemačka, Belgija i Rumunija instaliraju baterijske sisteme snage 11,5 GWh

16. oktobar 2024. - Kapaciteti baterija poslednjih godina doživljavaju neverovatan rast, pa su godišnje instalacije za samo četiri godine uvećane više od 12 puta