x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Srbija odustaje od šestomesečnih tehničkih pregleda starijih vozila

15.05.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay
Srbija odustaje od šestomesečnih tehničkih pregleda starijih vozila

Srbija će izmeniti zakon iz 2009. godine kojim se predviđaju dva tehnička pregleda godišnje za vozila starija od 15 godina, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nakon žestokog protivljenja javnosti najavi da će ovo pravilo konačno početi da se primenjuje.

Nedavno usvojeni pravilnik je predvideo uvođenje šestomesečnih tehničkih pregleda 5. jula, a hijade građana je za samo par dana potpisalo onlajn peticiju protiv predviđene obaveze, dok su mediji intenzivno izveštavali o novom nametu koji bi pogodio veliki broj vozača.

RTS je ranije javio da će se tehnički pregledi fokusirati na tehničku opremu, ali i emisije izduvnih gasova, koje će morati da budu na nivou standarda koji je imalo vozilo kada je prozvedeno.

Oko 30% automobila u Srbiji je staro više od 15 godina, a podaci Udruženja uvoznika vozila i delova pokazuju da je uvoz polovnih vozila daleko iznad broja prvi put registrovanih novih automobila.

Inače, ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan nedavno je obećao nastavak napora kako bi se sprečio uvoz dizelskih automobila, koje, prema odluci suda, nemački gradovi mogu zabraniti kako bi se smanjilo zagađenje, kao i aktivnosti za strožu kontrolu emisija.

Istovremeno, Trivan je najavio da će ekološka taksa morati da se plaća i za uvoz polovnih automobila, uz napomenu da je cilj podsticanje uvoza električnih i hibridnih automobila.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.