Mobilnost

Srbija odustaje od šestomesečnih tehničkih pregleda starijih vozila

Srbija-odustaje-od-sestomesecnih-tehnickih-pregleda-starijih-vozila

Foto: Pixabay

Objavljeno

15.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija će izmeniti zakon iz 2009. godine kojim se predviđaju dva tehnička pregleda godišnje za vozila starija od 15 godina, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nakon žestokog protivljenja javnosti najavi da će ovo pravilo konačno početi da se primenjuje.

Nedavno usvojeni pravilnik je predvideo uvođenje šestomesečnih tehničkih pregleda 5. jula, a hijade građana je za samo par dana potpisalo onlajn peticiju protiv predviđene obaveze, dok su mediji intenzivno izveštavali o novom nametu koji bi pogodio veliki broj vozača.

RTS je ranije javio da će se tehnički pregledi fokusirati na tehničku opremu, ali i emisije izduvnih gasova, koje će morati da budu na nivou standarda koji je imalo vozilo kada je prozvedeno.

Oko 30% automobila u Srbiji je staro više od 15 godina, a podaci Udruženja uvoznika vozila i delova pokazuju da je uvoz polovnih vozila daleko iznad broja prvi put registrovanih novih automobila.

Inače, ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan nedavno je obećao nastavak napora kako bi se sprečio uvoz dizelskih automobila, koje, prema odluci suda, nemački gradovi mogu zabraniti kako bi se smanjilo zagađenje, kao i aktivnosti za strožu kontrolu emisija.

Istovremeno, Trivan je najavio da će ekološka taksa morati da se plaća i za uvoz polovnih automobila, uz napomenu da je cilj podsticanje uvoza električnih i hibridnih automobila.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Srbija priprema prostor za uvodjenje alternativnih goriva u vodni saobracaj

Srbija priprema prostor za uvođenje alternativnih goriva u vodni saobraćaj

18 октобра 2021 - Agencija za upravljanje lukama priprema Studiju razvoja infrastrukture za snabdevanje brodova alternativnim gorivima.

uvoz-automobila-carina-bih-elektricna-vozila-hibridna

BiH planira da ukine carinu na uvoz automobila na električni pogon

13 октобра 2021 - Bescarinski uvoz električnih vozila i stopa od 5% na hibridna vozila bili bi na snazi do kraja 2022. godine.

ursula-von-der-leyen-plan-zapadni-balkan

EU očekuje kvalitetne projekte sa Zapadnog Balkana za investicioni plan od 9 milijardi evra

30 септембра 2021 - EU se nada da bi ukupan paket ulaganja u projekte iz Evropskog zelenog dogovora, digitalizaciju i jačanje otpornosti na Zapadnom Balkanu mogao da dostigne 30 milijardi evra.