OIE

Srbija objavila detalje za izbor strateškog partnera za 1 GW solara – uskoro javni poziv

Srbija objavila detalje za izbor strateskog partnera za 1 GW solara - uskoro javni poziv

Foto: brokerx from Pixabay

Objavljeno

18.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije usvojila je uredbu o izboru strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MW sa baterijama snage najmanje 200 MW, i najavila da će uskoro objaviti javni poziv za izbor investitora.

Uredba o izboru strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima bliže uređuje sadržinu i sprovođenje javnog poziva, kriterijume za učešće i vrednovanje ponuda, kao i način odabira strateškog partnera.

Da podsetimo, Vlada Srbije je početkom maja pokrenula postupak za izbor strateškog partnera koji bi izgradio solarne elektrane sa baterijama i predao ih u vlasništvo Elektroprivrede Srbije (EPS) po sistemu „ključ u ruke“. Strateški partner će pružiti usluge upravljanja i održavanja solarnim elektranama i baterijama u periodu od dve godine, a rok za realizaciju projekta je od četiri do pet godina.

Đedović: Uskoro javni poziv

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović najavila je danas da je cilj Srbije da se udvostruče kapaciteti za proizvodnju energije iz sunca kroz aukcije za 50 MW solarnih elektrana koje su u toku, i najavila da će uskoro biti objavljen i javni poziv za izbor strateškog partnera za izgradnju solarnih elektrana snage 1 GW.

Novom Uredbom je definisano da izbor strateškog partnera obavlja Vlada, na predlog vladine radne grupe, čiji je zadatak, između ostalog, da sačini javni poziv, vrednuje ponude, pripremi predlog ugovora, pregovara sa partnerom.

Na javni poziv se ne primenjuju se propisi kojima se uređuje postupak javne nabavke i javno-privatno partnerstvo

Prilikom sprovođenja javnog poziva za izbor strateškog partnera, njegovog izbora i zaključenja ugovora s njim ne primenjuju se propisi kojima se uređuje postupak javne nabavke i propisi kojima se uređuje javno-privatno partnerstvo, navodi se u Uredbi.

Rok za dostavljanje ponuda je najmanje pedeset dana od dana objavljivanja javnog poziva.

Među kriterijumima za učešće su i da je potencijalni partner obavio značajne radove na izgradnji elektrana snage najmanje 25.000 MW, da ima više od 5.000 zaposlenih, da ima godišnji obrt finansijskih sredstava u poslednje tri godine u iznosu od pet milijardi dolara po godini.

Strateški partner mora da se obaveže da će izgradnju solarnih elektrana završiti najkasnije do 1. juna 2028.

Podnosilac ponude mora da dokaže i da je uspešno realizovao najmanje jedan ugovor iste ili slične prirode na osnovu koga su razvijene i izgrađene solarne fotonaponske elektrane ukupne instalisane snage najmanje 300 MW i najmanje jedan ugovor iste ili slične prirode do nivoa potpunog razvoja projekta i obezbeđenja finansiranja za solarne fotonaponske elektrane ukupne instalisane snage barem 400 MW.

Potencijalni strateški partner mora da prihvati obavezu da će izgradnju solarnih elektrana završiti najkasnije do 1. juna 2028. godine.

Četiri kriterijuma za vrednovanje ponuda

Definisana su i četiri kriterijuma za vrednovanje ponuda: poslovni kriterijum, ljudski resursi ponuđača, garantni rok ključniih komponenti opreme i tehničke karakteristike ključnih komponenti, navodi se u Uredbi.

Poslovni kriterijum odnosi se na ponuđenu ukupnu instalisanu snaga baterijskih sistema.

Najmanja dozvoljena ponuđena instalisana snaga punjenja i pražnjenja 200 MW kapaciteta 400 MWh, dok je najviša dozvoljena ponuđena instalisana snaga punjenja i pražnjenja 300 MW kapaciteta 600 MWh.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

18. jul 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

18. jul 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

18. jul 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

18. jul 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji