UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
OIE

Španski Navitacum potpisao sporazum sa PKS o ulaganju u solarne elektrane

spanski-Navitacum-potpisao-sporazum-sa-PKS-solarne-elektrane

Potpisivanje sporazuma (PKS)

Objavljeno

27.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Privredna komora Srbije i španska kompanija Navitacum potpisali su Sporazum o saradnji na istraživanju solarnih kapaciteta Srbije.

Španska kompanija Navitacum angažovaće se na pripremi projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije, naročito solarnih parkova, snage veće od 50 MW, i dovođenju investitora u oblasti korišćenja obnovljive energije u Srbiji, a za ulaganja su već zainteresovane velike kompanije iz Španije, Švajcarske i EU, istaknuto je prilikom potpisivanja sporazuma o saradnji u PKS.

Sporazum su, kako je saopštila PKS, potpisali Igor Popović, direktor Sektora udruženja privrede PKS i Francisco Gonzalez, direktor firme Navitacum.

Gonzales je ukazao da postoji interes velikih kompanija iz Španije i drugih država EU, kao i Švajcarske, da investiraju u solarne elektrane u Srbiji.

Biće izrađena studija o proizvodnim kapacitetima i stepenu zastupljenosti svih vidova OIE na teritoriji Srbije

U saradnji sa resornim institucijama biće izrađena studija o proizvodnim kapacitetima i stepenu zastupljenosti svih vidova obnovljivih izvora energije na teritoriji Srbije, posebno energije Sunca, a PKS će pomoći savetodavno i kontaktima, najavio je Popović.

Španska kompanija nije zainteresovana za subvencije države, već će predložiti drugačije modele privlačenja investitora

Španska kompanija nije zainteresovana za subvencije države, već će predložiti drugačije modele privlačenja investitora za projekte u oblasti izgradnje postrojenja i proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u našoj zemlji, navela je PKS.

Srbija ima značajno veći broj časova sunčevog zračenja dnevno nego većina evropskih zemalja

Prema informacijama Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA), Srbija ima značajno veći broj časova sunčevog zračenja dnevno nego većina evropskih zemalja, a najbolji uslovi vladaju u jugoistočnom delu naše zemlje, što je čini primamljivom destinacijom za velike globalne investitore u ovoj oblasti, navela je PKS.

Korišćenjem energije Sunca za proizvodnju toplotne i električne energije, kako je rečeno, smanjuje se potreba za korišćenjem konvencionalnih izvora energije na bazi fosilnih goriva, čime bi Srbija mogla značajno da smanjuje svoju godišnju emisiju ugljen dioksida.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nove zgrade Berlinu 2023 krovne solarne sisteme

Nove zgrade u Berlinu moraće od 2023. da imaju krovne solarne sisteme

23 June 2021 - Novim zakonom u Berlinu se uvodi obaveza instalacije fotonaponskih sistema za vlasnike svih novih privatnih zgrada i onih čiji se krovovi budu rekonstruisali

Albanija poziv za aukciju za vetroelektrane 100 MW

Albanija objavila poziv za aukciju za vetroelektrane od ukupno 100 MW

22 June 2021 - Investitori u vetroparkove snage deset do 75 megavata u Albaniji mogu da se prijave na tender s početnom kvotom od ukupno sto megavata

U novembru ce biti zavrsen idejni projekat za HE Komarnica

U novembru će biti završen idejni projekat za HE Komarnica

22 June 2021 - Završetkom idejnog projekta stvoriće se uslovi za početak izgradnje, saopštila je Elektroprivreda Crne Gore.

Grcka solarne elektrane siromasni besplatnu struju

Grčka gradi solarne elektrane da siromašni dobiju besplatnu struju

21 June 2021 - Vlada u Atini će odvojiti sto miliona evra za izgradnju fotonaponskih postrojenja koja će proizvoditi besplatnu struju za ljude u oskudici