Električna energija

Španija će od 2027. gasiti jedan po jedan nuklearni reaktor

Spanija od 2027 gasiti jedan po jedan nuklearni reaktor

Foto: Ministarstvo za ekološku tranziciju i demografski izazov

Objavljeno

28.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Španija je otkazala projekat centralnog skladišta nuklearnog otpada, čime je povećala troškove predstojećeg postupka postepenog prestanka korišćenja nuklearne energije, pa je produžetak rokova postao još manje verovatan. Po novom, zvaničnom planu, svih sedam preostalih reaktora biće gašeni jedan po jedan od 2027. do 2035. godine.

Savet ministara Španije je odobrio Sedmi generalni plan za radioaktivni otpad (PGRR), a s njim i formalno usvojio plan gašenja svih nuklearnih elektrana. Poslednja od pet trenutno preostalih, sa ukupno sedam reaktora, treba da obustavi rad najkasnije 2035. godine. Prvi blok za isključivanje, u novembru 2027, jeste Almaraz 1.

Dokument je sastavilo Ministarstvo za ekološku tranziciju i demografski izazov. Trebalo je da bude usvojen još pre osam godina. Prethodnim planom, iz 2006, bilo je predviđeno da se postrojenja pogase između 2021. i 2027. godine. Nema mnogo izgleda da bi se investiranje u produžetak njihovog radnog veka isplatilo, budući da je sistem upravljanja otpadom upravo postao mnogo skuplji.

Konkretno, vlada je obustavila projekat izgradnje privremenog centralizovanog odlagališta u Viljar de Kanjasu, a na njega je već potrošeno 90 miliona evra. Umesto toga, njena zamisao je da se u svakoj nuklearnoj centrali, uključujući dve koje su u postupku demontaže, napravi takav pogon. Onda bi u roku od 50 godina trebalo napraviti geološko skladište duboko ispod zemlje za sav nuklearni otpad.

Zatvaranje, sistem za nuklearni otpad koštaće ukupno 20,2 milijarde evra

Kao i po ranijem planu, sistem za skladištenje El Kabril u pokrajini Kordobi nastaviće, dok sva postrojenja ne budu uklonjena, da prima nuklearni otpad veoma niske do srednje radioaktivnosti. Trebaće ga i proširiti.

Ministarstvo je zbir troškova procenilo na 20,2 milijarde evra. Inače, taj iznos je izračunat za period sve do kraja veka. Propisano je da demontaža može da počne ne manje od tri godine nakon zatvaranja reaktora.

Pet centrala pokriva petinu potreba Španije za električnom energijom

Španija je još 2019. postigla načelni sporazum sa operaterima o postepenom prestanku korišćenja nuklearne energije. Iberdrola, Endesa i Naturgy zajedno imaju 7,1 gigavat neto kapaciteta, a on pokriva petinu domaće potrošnje električne energije.

Nasuprot tome, 25 zemalja, od kojih su većina evropske, potpisalo je Deklaraciju o utrostručavanju nuklearne energije najkasnije 2050. godine, koja je objavljena početkom meseca na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP28 u Dubaiju. Od njih su se Jermenija, Hrvatska i Jamajka pridružile nakon što je dokument predstavljen. Podršku postizanju navedenog cilja neposredno je zatim izrazilo 120 kompanija iz istog sektora.

Vlasti u Madridu su takođe znatno produžile administrativne rokove za projekte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, njihovog jedinog preostalog oslonca, budući da su obećale da će, najkasnije 2025, obustaviti i upotrebu uglja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

28. decembar 2023. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

28. decembar 2023. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

28. decembar 2023. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

28. decembar 2023. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore