Električna energija

Španija će od 2027. gasiti jedan po jedan nuklearni reaktor

Spanija od 2027 gasiti jedan po jedan nuklearni reaktor

Foto: Ministarstvo za ekološku tranziciju i demografski izazov

Objavljeno

28.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Španija je otkazala projekat centralnog skladišta nuklearnog otpada, čime je povećala troškove predstojećeg postupka postepenog prestanka korišćenja nuklearne energije, pa je produžetak rokova postao još manje verovatan. Po novom, zvaničnom planu, svih sedam preostalih reaktora biće gašeni jedan po jedan od 2027. do 2035. godine.

Savet ministara Španije je odobrio Sedmi generalni plan za radioaktivni otpad (PGRR), a s njim i formalno usvojio plan gašenja svih nuklearnih elektrana. Poslednja od pet trenutno preostalih, sa ukupno sedam reaktora, treba da obustavi rad najkasnije 2035. godine. Prvi blok za isključivanje, u novembru 2027, jeste Almaraz 1.

Dokument je sastavilo Ministarstvo za ekološku tranziciju i demografski izazov. Trebalo je da bude usvojen još pre osam godina. Prethodnim planom, iz 2006, bilo je predviđeno da se postrojenja pogase između 2021. i 2027. godine. Nema mnogo izgleda da bi se investiranje u produžetak njihovog radnog veka isplatilo, budući da je sistem upravljanja otpadom upravo postao mnogo skuplji.

Konkretno, vlada je obustavila projekat izgradnje privremenog centralizovanog odlagališta u Viljar de Kanjasu, a na njega je već potrošeno 90 miliona evra. Umesto toga, njena zamisao je da se u svakoj nuklearnoj centrali, uključujući dve koje su u postupku demontaže, napravi takav pogon. Onda bi u roku od 50 godina trebalo napraviti geološko skladište duboko ispod zemlje za sav nuklearni otpad.

Zatvaranje, sistem za nuklearni otpad koštaće ukupno 20,2 milijarde evra

Kao i po ranijem planu, sistem za skladištenje El Kabril u pokrajini Kordobi nastaviće, dok sva postrojenja ne budu uklonjena, da prima nuklearni otpad veoma niske do srednje radioaktivnosti. Trebaće ga i proširiti.

Ministarstvo je zbir troškova procenilo na 20,2 milijarde evra. Inače, taj iznos je izračunat za period sve do kraja veka. Propisano je da demontaža može da počne ne manje od tri godine nakon zatvaranja reaktora.

Pet centrala pokriva petinu potreba Španije za električnom energijom

Španija je još 2019. postigla načelni sporazum sa operaterima o postepenom prestanku korišćenja nuklearne energije. Iberdrola, Endesa i Naturgy zajedno imaju 7,1 gigavat neto kapaciteta, a on pokriva petinu domaće potrošnje električne energije.

Nasuprot tome, 25 zemalja, od kojih su većina evropske, potpisalo je Deklaraciju o utrostručavanju nuklearne energije najkasnije 2050. godine, koja je objavljena početkom meseca na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP28 u Dubaiju. Od njih su se Jermenija, Hrvatska i Jamajka pridružile nakon što je dokument predstavljen. Podršku postizanju navedenog cilja neposredno je zatim izrazilo 120 kompanija iz istog sektora.

Vlasti u Madridu su takođe znatno produžile administrativne rokove za projekte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, njihovog jedinog preostalog oslonca, budući da su obećale da će, najkasnije 2025, obustaviti i upotrebu uglja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

28. decembar 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

28. decembar 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

28. decembar 2023. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

28. decembar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka