OIE

SOWI planira da uloži 169 miliona evra u vetropark snage 105 MW

Foto: Pixabay

Objavljeno

01.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačko-kosovsko* zajedničko preduzeće SOWI planira ulaganje od 169 miliona evra u izgradnju vetroparka instalisane snage 105 MW u severnoj opštini Mitrovica, što će biti najveća direktna investicija ikada u tom delu Kosova*.

Vetropark koji će graditi SOWI imaće ukupno 30 vetroturbina, navodi se u medijskim izveštajima.

Projekat je trenutno na razmatranju u vladi Kosova*, rekao je premijer Ramush Haradinaj u saopštenju za štampu. Haradinaj je na svom Tviter nalogu napisao da je „oduševljen“ činjenicom da se sprovodi ovaj projekat.

Ministar trgovine i industrije Endrith Shala izjavio je povodom najave izgradnje vetroparka da je „ovo godina privrednog razvoja“ i da će to obezbediti održivo zapošljavanje mladim ljudima na Kosovu*.

Ugovor o priključenju budućeg vetroparka na elektromrežu potpisan u maju

U maju prošle godine, operator prenosnog sistema Kosova* KOSTT i SOWI potpisali su ugovor o priključenju planiranog vetroparka Selaci 1, 2 i 3 na elektromrežu.

Nakon potpisivanja ugovora, KOSTT je saopštio da se očekuje da vetropark instalisane snage 105 MW, koji će se nalaziti u severnom delu Bajgore u opštini Mitrovica, bude priključen na mrežu 2020. godine.

SOWI pruža pun spektar usluga u oblasti projektovanja, izgradnje, finansiranja i upravljanja postrojenjima za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, navodi se na veb sajtu preduzeća.

U saradnji sa lokalnim partnerima i ovlašćenim proizvođačima, SOWI nastoji da pruži rešenja iz oblasti zelene energije na Kosovu*, a takođe služi i kao forum investitora za već odobrene aktivnosti na polju obnovljivih izvora energije na Kosovu*.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Voltalia Albaniji najveci solarni park Zapadnom Balkanu

Voltalia u Albaniji počela da gradi najveći solarni park na Zapadnom Balkanu

01 јула 2022 - Voltalia je počela s izgradnjom solarnog parka Karavasta od 140 megavata. Trenutno na Zapadnom Balkanu nema većeg od toga.

Srbiji pojednostavljena procedura postavljanje solarnih panela

U Srbiji pojednostavljena procedura za postavljanje solarnih panela

01 јула 2022 - Olakšana procedura znači da prozjumeri treba samo da sklope ugovor, bez ispunjavanja posebnih tehničkih uslova za predaju struje u mrežu

program-podrske-solar

EU pomaže program podrške maloj privredi koji obuhvata i nabavku solarnih panela

01 јула 2022 - Program podrške obuhvata nabavku alternativnih sistema za proizvodnju energije za sopstvene potrebe poput solarnih panela i geotermalnih pumpi

Plutajuće vetroelektrane ujedinile ribare i industriju vetra - novi projekat od 2GW u Irskoj

Plutajuće vetroelektrane ujedinile irske ribare i investitore u Irskoj

01 јула 2022 - Ovo je prva saradnja na svetu između ta dva dosad suprotstavljena sektora, a sporazum su potpisali Hexicon, Sinbad i savez ribara Killybegs.