OIE

SOWI planira da uloži 169 miliona evra u vetropark snage 105 MW

Foto: Pixabay

Objavljeno

01.02.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

01.02.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Nemačko-kosovsko* zajedničko preduzeće SOWI planira ulaganje od 169 miliona evra u izgradnju vetroparka instalisane snage 105 MW u severnoj opštini Mitrovica, što će biti najveća direktna investicija ikada u tom delu Kosova*.

Vetropark koji će graditi SOWI imaće ukupno 30 vetroturbina, navodi se u medijskim izveštajima.

Projekat je trenutno na razmatranju u vladi Kosova*, rekao je premijer Ramush Haradinaj u saopštenju za štampu. Haradinaj je na svom Tviter nalogu napisao da je „oduševljen“ činjenicom da se sprovodi ovaj projekat.

Ministar trgovine i industrije Endrith Shala izjavio je povodom najave izgradnje vetroparka da je „ovo godina privrednog razvoja“ i da će to obezbediti održivo zapošljavanje mladim ljudima na Kosovu*.

Ugovor o priključenju budućeg vetroparka na elektromrežu potpisan u maju

U maju prošle godine, operator prenosnog sistema Kosova* KOSTT i SOWI potpisali su ugovor o priključenju planiranog vetroparka Selaci 1, 2 i 3 na elektromrežu.

Nakon potpisivanja ugovora, KOSTT je saopštio da se očekuje da vetropark instalisane snage 105 MW, koji će se nalaziti u severnom delu Bajgore u opštini Mitrovica, bude priključen na mrežu 2020. godine.

SOWI pruža pun spektar usluga u oblasti projektovanja, izgradnje, finansiranja i upravljanja postrojenjima za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, navodi se na veb sajtu preduzeća.

U saradnji sa lokalnim partnerima i ovlašćenim proizvođačima, SOWI nastoji da pruži rešenja iz oblasti zelene energije na Kosovu*, a takođe služi i kao forum investitora za već odobrene aktivnosti na polju obnovljivih izvora energije na Kosovu*.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

1. februar 2019. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

1. februar 2019. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

1. februar 2019. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

eu vodonik strategija evropski revizorski sud

Evropski revizorski sud: Ciljevi EU za zeleni vodonik moraju da se usklade sa realnošću

1. februar 2019. - Evropski revizorski sud analizirao je politiku Evropske komisije u vezi sa zelenim vodonikom i pripremio specijalni izveštaj