OIE

SOWI planira da uloži 169 miliona evra u vetropark snage 105 MW

Foto: Pixabay

Objavljeno

01.02.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

01.02.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Nemačko-kosovsko* zajedničko preduzeće SOWI planira ulaganje od 169 miliona evra u izgradnju vetroparka instalisane snage 105 MW u severnoj opštini Mitrovica, što će biti najveća direktna investicija ikada u tom delu Kosova*.

Vetropark koji će graditi SOWI imaće ukupno 30 vetroturbina, navodi se u medijskim izveštajima.

Projekat je trenutno na razmatranju u vladi Kosova*, rekao je premijer Ramush Haradinaj u saopštenju za štampu. Haradinaj je na svom Tviter nalogu napisao da je „oduševljen“ činjenicom da se sprovodi ovaj projekat.

Ministar trgovine i industrije Endrith Shala izjavio je povodom najave izgradnje vetroparka da je „ovo godina privrednog razvoja“ i da će to obezbediti održivo zapošljavanje mladim ljudima na Kosovu*.

Ugovor o priključenju budućeg vetroparka na elektromrežu potpisan u maju

U maju prošle godine, operator prenosnog sistema Kosova* KOSTT i SOWI potpisali su ugovor o priključenju planiranog vetroparka Selaci 1, 2 i 3 na elektromrežu.

Nakon potpisivanja ugovora, KOSTT je saopštio da se očekuje da vetropark instalisane snage 105 MW, koji će se nalaziti u severnom delu Bajgore u opštini Mitrovica, bude priključen na mrežu 2020. godine.

SOWI pruža pun spektar usluga u oblasti projektovanja, izgradnje, finansiranja i upravljanja postrojenjima za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, navodi se na veb sajtu preduzeća.

U saradnji sa lokalnim partnerima i ovlašćenim proizvođačima, SOWI nastoji da pruži rešenja iz oblasti zelene energije na Kosovu*, a takođe služi i kao forum investitora za već odobrene aktivnosti na polju obnovljivih izvora energije na Kosovu*.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

1. februar 2019. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

1. februar 2019. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

1. februar 2019. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

1. februar 2019. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.