Vesti

Sombor planira izgradnju elektrane na biogas iz prerade otpadne vode

Photo: vodokanal.co.rs

Objavljeno

07.03.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.03.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Lokalne vlasti grada Sombora planiraju izgradnju postrojenja za proizvodnju električne energije koje će koristiti biogas dobijen iz postrojenja za preradu otpadnih voda. Oprema bi trebalo da bude nabavljena do sredine godine, a proizvodnja električne energije se očekuje od jeseni.

Elektrana će, kako prenosi list Dnevnik, biti izgrađena u okviru projekta Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske.

U projektu prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020 Eksploatacija različitih izvora u proizvodnji zelene energije – X DEGREE, koji je najavljen jula prošle godine, učestvuju JKP Vodokanal Sombor, Univerzitet u Novom Sadu, Fond Evropski poslovi AP Vojvodine, Vinkovački vodovod i kanalizacija i Poljoprivredni institut iz Osijeka.

Cilj projekta je izgradnja i puštanje u rad kogenerativnog postrojenja od 200 kilovata električne i 230 kilovata toplotne snage i povećanje proizvodnje biogasa sa 1.700 kubika na dan na 3.000, kao i opremanje i puštanje u rad mobilne laboratorije za analizu potencijala sirovina, optimizaciju proizvodnje i analizu kvaliteta biogasa na novosadskom Univerzitetu.

Sa Hrvatske strane trebalo da budu izgrađene solarne elektrane ukupne snage od 380 kilovata u vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji i opremljena laboratorija za analizu kvaliteta biomase na Poljoprivrednom institutu Osijek.

Grad Sombor ima postrojenje za preradu otpadnih voda od 1985. godine, ali biogas koji ono proizvodi je samo delimično korišćen. Somborsko postrojenje za preradu otpadnih voda proizvodi metan kao nuzproizvod, koji je do sada delimično korišćen za grejanje, a višak je spaljivan. Prema prvim procenama, od 30 do 40 odsto potreba Vodokanala za električnom energijom će biti pokriveno upotrebom biogasa.

Budžet od 1,7 miliona evra

Direktorka somborskog JKP Vodokanal Jasmina Bobić je izjavila da je uprava tog komunalnog preduzeća odavno nameravala da biogas koristi za proizvodnju električne energije.

„Iz biogasa stvorenog u procesu prečišćavanja otpadnih voda dobićemo električnu energiju i ostvariti istovremeno i značajnu uštedu, a s druge strane, doprinećemo očuvanju životne sredine, jer koristimo nusproizvod iz pomenutog procesa“, rekla je ona.

Projekat X DEGREE ima ukupan budžet od 1,7 miliona evra od čega je 498.000 evra namenjeno za Vodokanalov projekat.

Menadžer projekta Strahinja Šljukić je izjavio da će Vodokanal nabaviti gas generator i drugu opremu za bolje iskorišćavanje biogasa i dopunu digestora novom biomasom. On je rekao da će ovo biti jedino postrojenje u Srbiji koje će koristiti različite vrste biomase.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lazovic Termoelektrana Kostolac B3 na mrezi septembru 2023

Lazović: Termoelektrana Kostolac B3 će biti na mreži u septembru 2023. godine

06 октобра 2022 - Menadžer projekta izgradnje bloka Kostolac B3 Željko Lazović izjavio je da će to postrojenje biti pušteno u pogon u septembru sledeće godine

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

Operatori distributivnog sistema upozoravaju neadekvatne cene za potrosace ugrozavaju stabilno snabdevanje

Operatori distributivnog sistema upozoravaju: visoke cene struje ugrožavaju stabilno snabdevanje

05 октобра 2022 - Operatori doživljavaju ozbiljnu krizu likvidnosti, upozorila je Koordinaciona grupa operatora distributivnog sistema Energetske zajednice

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica