Vesti

Sombor planira izgradnju elektrane na biogas iz prerade otpadne vode

Photo: vodokanal.co.rs

Objavljeno

07.03.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.03.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Lokalne vlasti grada Sombora planiraju izgradnju postrojenja za proizvodnju električne energije koje će koristiti biogas dobijen iz postrojenja za preradu otpadnih voda. Oprema bi trebalo da bude nabavljena do sredine godine, a proizvodnja električne energije se očekuje od jeseni.

Elektrana će, kako prenosi list Dnevnik, biti izgrađena u okviru projekta Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske.

U projektu prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020 Eksploatacija različitih izvora u proizvodnji zelene energije – X DEGREE, koji je najavljen jula prošle godine, učestvuju JKP Vodokanal Sombor, Univerzitet u Novom Sadu, Fond Evropski poslovi AP Vojvodine, Vinkovački vodovod i kanalizacija i Poljoprivredni institut iz Osijeka.

Cilj projekta je izgradnja i puštanje u rad kogenerativnog postrojenja od 200 kilovata električne i 230 kilovata toplotne snage i povećanje proizvodnje biogasa sa 1.700 kubika na dan na 3.000, kao i opremanje i puštanje u rad mobilne laboratorije za analizu potencijala sirovina, optimizaciju proizvodnje i analizu kvaliteta biogasa na novosadskom Univerzitetu.

Sa Hrvatske strane trebalo da budu izgrađene solarne elektrane ukupne snage od 380 kilovata u vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji i opremljena laboratorija za analizu kvaliteta biomase na Poljoprivrednom institutu Osijek.

Grad Sombor ima postrojenje za preradu otpadnih voda od 1985. godine, ali biogas koji ono proizvodi je samo delimično korišćen. Somborsko postrojenje za preradu otpadnih voda proizvodi metan kao nuzproizvod, koji je do sada delimično korišćen za grejanje, a višak je spaljivan. Prema prvim procenama, od 30 do 40 odsto potreba Vodokanala za električnom energijom će biti pokriveno upotrebom biogasa.

Budžet od 1,7 miliona evra

Direktorka somborskog JKP Vodokanal Jasmina Bobić je izjavila da je uprava tog komunalnog preduzeća odavno nameravala da biogas koristi za proizvodnju električne energije.

„Iz biogasa stvorenog u procesu prečišćavanja otpadnih voda dobićemo električnu energiju i ostvariti istovremeno i značajnu uštedu, a s druge strane, doprinećemo očuvanju životne sredine, jer koristimo nusproizvod iz pomenutog procesa“, rekla je ona.

Projekat X DEGREE ima ukupan budžet od 1,7 miliona evra od čega je 498.000 evra namenjeno za Vodokanalov projekat.

Menadžer projekta Strahinja Šljukić je izjavio da će Vodokanal nabaviti gas generator i drugu opremu za bolje iskorišćavanje biogasa i dopunu digestora novom biomasom. On je rekao da će ovo biti jedino postrojenje u Srbiji koje će koristiti različite vrste biomase.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

7. mart 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

7. mart 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

7. mart 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

7. mart 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.