Životna sredina

Sokobanja zaustavila gradnju MHE Osoja: Mratinja neće u cev dugu tri kilometra

Mratinja-sokobanja-osoja-zabrana-cevovod

Slika: Planirana lokacija za MHE Osoja

Objavljeno

17.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Opština Sokobanja poništila je građevinsku dozvolu za gradnju male hidroelektrane (MHE) Osoja na reci Mratinji, saopštilo je Sokobanjsko ekološko društvo (SED).

MHE Osoja bi verovatno bila rekorder u Srbiji kada je reč o MHE jer je trebalo da ima cevovod dugačak 3.078 metara!

Na sokobanjskim rekama Izgare i Moravica su već izgrađene dve MHE

Dozvola za MHE Osoja je treća koju je Opština izdala za gradnju ovih elektrana. Na rekama Izgare i Moravica su već izgrađene dve MHE. Mratinja-sokobanja-mhe-osoja-zabrana

SED se, kako je naveo, od samog osnivanja protivi izgradnji novih MHE baš zbog loših iskustava sa postojeće dve MHE, odnosno uništene klisure reke Izgare i prekinutog toka Moravice kod sela Blendija.

Građevinska dozvola za MHE Osoja izdata je još 2013. i rok za završetak radova je odavno istekao

Građevinska dozvola za MHE Osoja izdata je još 2013. i rok za završetak radova je odavno istekao, ali je investitor, uz izjavu direktora da su radovi u završnoj fazi, obezbedio produžetak dozvole do novembra 2020.

Mratinja je veći deo godine bez vode

Građevinska inspekcija Opštine Sokobanja je, na osnovu informacija dobijenih od SED-a, obišla lokalitet i ustanovila da izjava direktora nije u skladu sa činjeničnim stanjem, odnosno da radovi nisu ni započeti, pa je Odsek za urbanizam Opštine Sokobanja 20. februara poništio i Rešenje o građevinskoj dozvoli i Rešenje o produžetku roka za izgradnju, navelo je ovo udruženje.

Investitor oklevao sa početkom gradnje jer proizvodnja ne bi bila isplativa

U SED-u ističu da je Mratinju od izgradnje MHE i ekološke katastrofe najpre sačuvala činjenica da ova rečica presušuje, bez vode je veći deo godine, pa je investitor oklevao sa početkom gradnje jer proizvodnja verovatno ne bi bila isplativa čak ni, kako dodaju, uz ogromne povlašćene cene koje Elektroprivreda Srbije (EPS) isplaćuje za električnu energiju iz obnovljivih izvora energije.

Opština Sokobanja odlučila da zabrani gradnju MHE

SED je u februaru saopštio da Opština Sokobanja odlučila da zabrani gradnju MHE tako što je izbacila sve potencijalne lokacije za MHE iz prostornog plana opštine.

Opština je, takođe, u martu stavila primedbu na Rani javni uvid povodom izrade prostornog plana Republike Srbije gde je zatraženo da se ukine mogućnost izgradnje novih MHE na teritoriji opštine.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

17. jun 2020. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

17. jun 2020. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

17. jun 2020. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

17. jun 2020. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona