Životna sredina

Sokobanja zaustavila gradnju MHE Osoja: Mratinja neće u cev dugu tri kilometra

Mratinja-sokobanja-osoja-zabrana-cevovod

Slika: Planirana lokacija za MHE Osoja

Objavljeno

17.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Opština Sokobanja poništila je građevinsku dozvolu za gradnju male hidroelektrane (MHE) Osoja na reci Mratinji, saopštilo je Sokobanjsko ekološko društvo (SED).

MHE Osoja bi verovatno bila rekorder u Srbiji kada je reč o MHE jer je trebalo da ima cevovod dugačak 3.078 metara!

Na sokobanjskim rekama Izgare i Moravica su već izgrađene dve MHE

Dozvola za MHE Osoja je treća koju je Opština izdala za gradnju ovih elektrana. Na rekama Izgare i Moravica su već izgrađene dve MHE. Mratinja-sokobanja-mhe-osoja-zabrana

SED se, kako je naveo, od samog osnivanja protivi izgradnji novih MHE baš zbog loših iskustava sa postojeće dve MHE, odnosno uništene klisure reke Izgare i prekinutog toka Moravice kod sela Blendija.

Građevinska dozvola za MHE Osoja izdata je još 2013. i rok za završetak radova je odavno istekao

Građevinska dozvola za MHE Osoja izdata je još 2013. i rok za završetak radova je odavno istekao, ali je investitor, uz izjavu direktora da su radovi u završnoj fazi, obezbedio produžetak dozvole do novembra 2020.

Mratinja je veći deo godine bez vode

Građevinska inspekcija Opštine Sokobanja je, na osnovu informacija dobijenih od SED-a, obišla lokalitet i ustanovila da izjava direktora nije u skladu sa činjeničnim stanjem, odnosno da radovi nisu ni započeti, pa je Odsek za urbanizam Opštine Sokobanja 20. februara poništio i Rešenje o građevinskoj dozvoli i Rešenje o produžetku roka za izgradnju, navelo je ovo udruženje.

Investitor oklevao sa početkom gradnje jer proizvodnja ne bi bila isplativa

U SED-u ističu da je Mratinju od izgradnje MHE i ekološke katastrofe najpre sačuvala činjenica da ova rečica presušuje, bez vode je veći deo godine, pa je investitor oklevao sa početkom gradnje jer proizvodnja verovatno ne bi bila isplativa čak ni, kako dodaju, uz ogromne povlašćene cene koje Elektroprivreda Srbije (EPS) isplaćuje za električnu energiju iz obnovljivih izvora energije.

Opština Sokobanja odlučila da zabrani gradnju MHE

SED je u februaru saopštio da Opština Sokobanja odlučila da zabrani gradnju MHE tako što je izbacila sve potencijalne lokacije za MHE iz prostornog plana opštine.

Opština je, takođe, u martu stavila primedbu na Rani javni uvid povodom izrade prostornog plana Republike Srbije gde je zatraženo da se ukine mogućnost izgradnje novih MHE na teritoriji opštine.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora trzista elektricne energije

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO)

24 јуна 2022 - Imenovanje berze SEEPEX za NEMO stvara uslove da se obavi spajanje srpskog i tržišta okolnih evropskih zemalja

EP glasao EU subvencionise industriju posle prekogranicnog poreza na CO2

EP glasao da EU subvencioniše industriju i posle uvođenja prekograničnog poreza na CO2

24 јуна 2022 - Evropski parlament traži da EU proizvođačima daje besplatne dozvole za CO2 dve godine pošto uvoznici 2030. počnu da plaćaju ceo porez na emisije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

Italijanski ministar Cingolani ograniciti cene gasa da zaustavimo spekulante

Italijanski ministar Cingolani: Moramo ograničiti cene gasa da zaustavimo špekulante

22 јуна 2022 - Italijanski ministar Cingolani kaže da predlog njegove države Evropskoj uniji da ograniči veleprodajne cene gasa dobija sve veću podršku