Životna sredina

Snimanje divljih deponija u Nikšiću VR tehnologijom

Slika: Pixabay

Objavljeno

03.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Snimanjem divljih deponija VR (Virtual Reality) tehnologijom u Nikšiću, u Crnoj Gori, a zatim i predstavljanjem tih snimaka građanima u okviru projekta Umetnost reciklaže, namera je da se pruže realne informacije o stanju sa otpadom i ukaže na potrebu aktivnog uključivanja građana u zaštitu i unapređenje životne sredine.

Projekat je pokrenula nevladina organizacija NVO TNT, a osim snimanja divljih deponija projektom su planirane i druge aktivnosti koje doprinose informisanju i podizanju svesti građana o upravljanju otpadom, kao i konkretne akcije u koje će građani moći da se aktivno uključe.

Kako prenosi RT Crne Gore, posebnu komponentu projekta čini promocija i upotreba novih tehnologija u očuvanju životne sredine. Nakon mapiranja deponija, izjavio je Bojan Tešić iz TNT-a, građani Nikšića će tokom ovog meseca moći da vide koliko ih otpada okružuje.

Projekat Umetnost reciklaže proglašen je za najbolji ekološki projekat na šestom godišnjem konkursu Pivare Trebjesa, koja ga i finansira sa 10.000 evra.

Projekat je predstavljen je krajem marta na javnoj tribini „KreaKtivna ekologija – šta (ne)radiš za svoju okolinu“.

Natalija Milić iz pivare podsetila je da su crnogroski umetnici od otpada, tačnije od 5.000 limenki piva napravili dve umetničke skulpture koje se nalaze ispred kompanije. Skulpturu vidre su napravili od plastičnih čaša prikupljenih na prošlogodinjem Lake Fest-u.

“Umetnost je uvek inspirisala. Zato i smatram da je svaka ekološka priča ispričana jezikom umetnosti ogroman podstrek za sve nas da štitimo prirodu“, poručila je Milić, ujedno objašnjavajući vezu umetnosti i prirode iz naziva projekta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

lokacije u Beogradu za odlaganje iskoriscenih baterija i sijalica

Spisak lokacija u Beogradu gde možete odložiti stare baterije i sijalice

17 маја 2022 - Lokacije na kojima se baterije i sijalice mogu odložiti su prava retkost u Srbiji, pa ovaj toksični otpad nesmetano završava u prirodi

slovenija spalionice otpada uredba

Slovenija gradi tri nove spalionice otpada

12 маја 2022 - Slovenija želi da zaustavi izvoz otpada koji bi mogao da se termički tretira i od njega dobije energija

(Ne)odgovorno-upravljanje-komunalnim-otpadom-u-Srbiji

Video: (Ne)odgovorno upravljanje komunalnim otpadom u Srbiji

10 маја 2022 - U Srbiji se otpadom ne upravlja efikasno i svake godine 2,4 miliona tona komunalnog otpada nepovratno nanese štetu prirodi u kojoj završi, ali i zdravlju građana.

Kljunasti kit uginuo u grckom moru gutanja plasticnog otpada

Kljunasti kit uginuo u grčkom moru zbog gutanja plastičnog otpada

07 маја 2022 - U želucu uginulog kljunastog kita bilo je 15 kilograma plastike, što baca svetlo na rizike od zagađenosti plastičnim otpadom po morske sisare, ali i ljude