Životna sredina

Snimanje divljih deponija u Nikšiću VR tehnologijom

Slika: Pixabay

Objavljeno

03.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Snimanjem divljih deponija VR (Virtual Reality) tehnologijom u Nikšiću, u Crnoj Gori, a zatim i predstavljanjem tih snimaka građanima u okviru projekta Umetnost reciklaže, namera je da se pruže realne informacije o stanju sa otpadom i ukaže na potrebu aktivnog uključivanja građana u zaštitu i unapređenje životne sredine.

Projekat je pokrenula nevladina organizacija NVO TNT, a osim snimanja divljih deponija projektom su planirane i druge aktivnosti koje doprinose informisanju i podizanju svesti građana o upravljanju otpadom, kao i konkretne akcije u koje će građani moći da se aktivno uključe.

Kako prenosi RT Crne Gore, posebnu komponentu projekta čini promocija i upotreba novih tehnologija u očuvanju životne sredine. Nakon mapiranja deponija, izjavio je Bojan Tešić iz TNT-a, građani Nikšića će tokom ovog meseca moći da vide koliko ih otpada okružuje.

Projekat Umetnost reciklaže proglašen je za najbolji ekološki projekat na šestom godišnjem konkursu Pivare Trebjesa, koja ga i finansira sa 10.000 evra.

Projekat je predstavljen je krajem marta na javnoj tribini „KreaKtivna ekologija – šta (ne)radiš za svoju okolinu“.

Natalija Milić iz pivare podsetila je da su crnogroski umetnici od otpada, tačnije od 5.000 limenki piva napravili dve umetničke skulpture koje se nalaze ispred kompanije. Skulpturu vidre su napravili od plastičnih čaša prikupljenih na prošlogodinjem Lake Fest-u.

“Umetnost je uvek inspirisala. Zato i smatram da je svaka ekološka priča ispričana jezikom umetnosti ogroman podstrek za sve nas da štitimo prirodu“, poručila je Milić, ujedno objašnjavajući vezu umetnosti i prirode iz naziva projekta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

jednokratna-plastika-zabrana-hrvatska

Hrvatska zabranila jednokratnu plastiku

20 July 2021 - Hrvatska je usvojila novi zakon o upravljanju otpadom kojim se zabranjuje stavljanje u promet proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu.

reciklaza-kucni-otpad-srbija-hrvatska

Srbija poslednja u Evropi po reciklaži kućnog otpada, Hrvatska ostvarila drugi najveći rast

16 July 2021 - Srbija je zabeležila najveći pad u reciklaži kućnog otpada u Evropi između 2010. i 2019. godine, čitavih 70%, a prosečna stopa reciklaže je svega 0.4%.

jul-bez-plastike-okean-otpad

Jul bez plastike: koje zemlje bacaju najviše plastičnog otpada u okeane?

14 July 2021 - Sjedinjene Američke Države su najveći generator plastičnog otpada, ali je Indija ta koja baca najveće količine plastike u okean.

jednokratna-plastika-EU-zabrana

Samo neke članice EU zabranile jednokratnu plastiku na vreme

06 July 2021 - Rok za primenu Direktive o jednokratnoj plastici u zemljama članicama EU, 3. jul ove godine, je prošao, ali je svega nekoliko njih učinilo dovoljno da ispoštuje ovaj propis.