GGF_Green for Growth Fund_zeleno finansiranje
Energetska efikasnost

SMARTER projekat: Zeleni stambeni krediti za energetski efikasnije zgrade

SMARTER-projekat-Zeleni-stambeni-krediti-za-energetski-efikasnije-zgrade

Foto: Savet za zelenu gradnju Rumunije

Objavljeno

17.05.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.05.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Mnogi stambeni objekti širom Evrope nisu građeni u skladu sa standardima visoke energetske efikasnosti. To za posledicu ima visoke račune za struju i grejanje, kao i visoke emisije ugljen-dioksida (CO2), i znači veće energetsko siromaštvo, niži nivo komfora, loš kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru i posledične zdravstvene probleme, ali i više troškove održavanja nekretnine. Projekat SMARTER Finance for Families (Pametnije finansiranje domaćinstava), koji sprovodi Savet za zelenu gradnju Rumunije, osmišljen je tako da doprinese promeni pristupa energetskoj efikasnosti novih zgrada u Evropi.

SMARTER Finance for Families jedini je projekat iz jugoistočne Evrope (JIE) koji se plasirao u finale takmičenja EU nagrada za održivu energetiku, koje se održava kao deo Nedelje održive energetike Evropske unije (EUSEW). Projekat se takmiči u kategoriji Liderstvo, kao i za nagradu javnosti za 2019. godinu.

Projekat je jedinstven po tome što pomaže porodicama da preispitaju način na koji posmatraju trošak kupovine stambenog prostora, tako što će osim prodajne cene uzeti u obzir i ukupne mesečne troškove vlasništva nad nekretninom, a koji dugoročno zavise of mera za poboljšanje energetske efikasnosti. To se postiže tako što projekat sarađuje sa bankama i građevinskim kompanijama na zelenoj sertifikaciji zgrada i kreiranju finansijskog proizvoda koji nagrađuje zelenu gradnju, navodi se na sajtu EUSEW-a.

Banke nude niže kamatne stope na zelene stambene kredite

„Kreirali smo program zelene gradnje i zelenih stambenih kredita koji povezuje interese banaka, građevinskih firmi, sertifikacionih tela i kupaca stambenih objekata. Mi potvrđujemo da će projekti stanogradnje doneti koristi u vidu značajno zelenijih i energetski efikasnijih domova u odnosu na standardne stambene nekretnine, čime doprinosimo široj primeni mera za poboljšanje energetske efikasnosti“, izjavio je lider projekta Steven Borncamp.

Banke u okviru programa nude niže kamatne stope na zelene stambene kredite. Ovo kupcima omogućava da se zaduže za veće iznose koje mogu upotrebiti za energetski efikasnu izgradnju ili obnovu, što smanjuje ukupan mesečni trošak vlasništva.

Podrška zelenoj gradnji

Izgradnja stambenih nekretnina u skladu sa standardima energetske efikasnosti predviđenih projektom podrazumeva visokoefikasne zidove i izolaciju krovova i temelja. U izgradnji se upotrebljavaju netoksični građevinski materijali koji imaju pozitivan uticaj na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru i zdravlje ljudi, a za lokaciju se biraju dobro isplanirani kvartovi sa dobrim vezama sa javnim gradskim prevozom i sadržajima do kojih se može stići peške.

U okviru SMARTER projekta osmišljena su i jednostavna objašnjenja koristi koje kupci imaju od zelenih nekretnina, sa detaljnim prikazima manjih mesečnih izdataka i zdravijih, udobnijih i energetski efikasnijih domova.

Primena uspešne priče na druge zemlje

Projekat je do početka 2019. godine potpisao sporazume sa 25 investitora o izgradnji više od 6.500 stambenih jedinica  u Rumuniji, u skladu sa strogim zelenim standardima. Sve ove sertifikovane stambene jedinice, od onih najjeftinijih do luksuznih, su najmanje 30% energetski efikasnije od najnižih standarda predviđenih kategorijom A Energetskog sertifikata za stambene objekte.

SMARTER-projekat-ucesniciUz pomoć finansiranja koje je nedavno obezbeđeno iz programa Horizont 2020 Evropske unije, projekat planira širenje na 11 drugih zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Češku, Grčku, Irsku, Italiju, Poljsku, Slovačku, Ukrajinu, Gruziju i Tursku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine

EUKI sredstva projekte za klimatsku akciju uslovima

EUKI nudi sredstva za projekte za klimatsku akciju – evo pod kojim uslovima

25 новембра 2021 - Neprofitne organizacije i institucije mogu da dobiju i po milion evra od EUKI-ja za projekte za ublažavanje klimatskih promena

GGF mikrokreditna institucija Partner energetske efikasnosti BiH

GGF i mikrokreditna institucija Partner pomažu unapređenje energetske efikasnosti u BiH

20 новембра 2021 - Uz GGF-ovu podršku, Partner je postao jedna od najvećih mikrokreditnih institucija u Bosni i Hercegovini

Kosovo cilja udeo obnovljivih izvora energije 30 2030

Kosovo* uskoro određuje ciljani udeo obnovljivih izvora energije za 2031. godinu

19 новембра 2021 - Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli kaže da je cilj da se udeo obnovljivih izvora u potrošnji struje podigne sa pet na 25 do 30 odsto