Otpad

Slovenija treća na listi zemalja koje recikliraju najviše otpada iz domaćinstva

slovenija-recikliranje-otpad-domacinstva

Slika: Pixabay

Objavljeno

05.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenija reciklira 42,5% otpada iz domaćinstava, što je treći rezultat na listi deset najboljih zemalja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) kada je reč o ovoj vrsti otpada. Treće mesto zauzima i Turska, ali na listi koja nije toliko za pohvalu – listi država koje proizvode najviše otpada u domaćinstvima.

Južna Koreja je superiorna, kada je reč o recikliranju ove vrste otpada, jer reciklira oko 59%. Posle nje dolazi Nemačka, koja je reciklirala polovinu kućnog otpada (50%), a zatim idu Slovenija (43%), Luksemburg (38%) i Irska (32%), navodi se u analizi koju je pripremila kompanija za ambalažu RAJA, na osnovu poslednjih dostupnih podataka OECD-a za 22 zemlje.

Analiza otkriva kakve su navike vodećih zemalja sveta u vezi sa otpadom, koji nastaje u domaćinstvima, uključujući i podatke o tome koliko one ukupno otpada stvaraju, a koliko recikliraju. Takođe, studija nudi i savete kako smanjiti kućni otpad i kako ga reciklirati.

Top 10 zemalja po reciklazi kucnog otpada

Domaćinstva u svetu proizvedu 60 tona otpada svake sekunde, što svake svake godine dostigne dve milijarde tona. Procenjuje se da će do 2050. godine količine biti veće za 70%, što znači 3,4 milijarde tona.

Najviše otpada naprave domaćinstva u Nemačkoj

Najviše otpada domaćinstva naprave u Nemačkoj – oko 37,7 miliona tona, dok ukupne količine komunalnog otpada iznose 51 milion tona.

Turska reciklira samo 11% kućnog otpada

Iako su Nemačka, Japan, Turska, Francuska i Velika Britanija u prvih pet zemalja po količini kućnog otpada, samo je Nemačka među zemljama koje su najbolje u recikliranju.

Top 10 zemalja sa najvise kucnog otpada

Saveti kako smanjiti kućni otpad, i kako ga reciklirati.Turska je najmanje „zelena“ od svih jer proizvede 28,1 milion tona kućnog otpada, a reciklirala samo 3,1 milion ili 11%.

  1. Izbegavajte plastiku kada god je to moguće.
  2. Obnovite pravila za recikliranje.
  3. Obezbedite prostor za recikliranje.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

5. maj 2020. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

5. maj 2020. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

5. maj 2020. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

5. maj 2020. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela