Električna energija

Slovenački ELES plaća 49,75 evra po megavat-satu za gubitke iz 2021. godine

Slovenacki ELES gubitke iz 2021.

Slika: Pixabay

Objavljeno

10.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Operator prenosnog sistema Slovenije obavio je aukciju za proizvode baznog opterećenja koje će kupovati sledeće tri kalendarske godine. ELES je saopštio da su snabdevači struju kojom će pokrivati gubitke ponudili po cenama od 49,5 do 55,7 evra po megavat-satu.

Nakon javnog poziva, ELES je sproveo elektronsku aukciju za snabdevače električnom energijom da bi nadoknadio buduće gubitke u prenosu. Slovenačka kompanija je tražila proizvode osnovnog opterećenja od 10 megavata za 2021. i 11 megavata za naredne dve godine.

Po domaćem zakonu, nacionalni operator prenosa struje je odgovoran za gubitke. Za sledeću godinu postignuta je referentna, granična cena od 49,75 evra po megavat-satu, u poređenju sa 52,08 i 52,6 evra za isporuku 2022. odnosno 2023. godine.

Zaokružene ponude kretale su se od 49,5 for 55,7 evra po megavat-satu, pokazuju agregatne krive.

Transakcije su pripremane u saradnji sa berzom BSP Energy Exchange i to na platformi za trgovanje Euro Market. Na nadmetanju su mogla da učestvuju pravna lica i pojedinci mogu koja imaju sporazum o balansiranju ili ugovor o poravnanju debalansa s balansno odgovornom stranom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

entso e sinhrona zona raspad januar 2021

Kako se evropska sinhrona zona raspala na dva dela?

21 January 2021 - Zbog prekida rada nekoliko elemenata prenosne mreže, sinhrona zona Kontinentalna Evropa raspala se na dva...

termoelektrana-ugalj-subvencije

Energetska zajednica pozvala ugovorne strane da preispitaju subvencionisanje uglja

20 January 2021 - Sekretarijat Energetske pozvao je vlasti šest zemalja da preispitaju subvencionisanje uglja u smislu usklađenosti sa pravilima EU.

Drzavna revizorska institucija Grcic nezakonito direktor EPS

Državna revizorska institucija: Grčić nezakonito direktor EPS-a

19 January 2021 - On je vršilac dužnosti direktora od 2016, a Zakon o javnim preduzećima kaže da direktor može da bude vd najviše godinu dana.

zakon o energetici izmene nacela ministarstvo

Objavljena načela za pripremu izmena i dopuna Zakona o energetici

16 January 2021 - Obaveza pripreme Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP) i definisanje strateških energetskih projekata, samo su neke od novina.