Električna energija

Slovenački ELES plaća 49,75 evra po megavat-satu za gubitke iz 2021. godine

Slovenacki ELES gubitke iz 2021.

Slika: Pixabay

Objavljeno

10.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Operator prenosnog sistema Slovenije obavio je aukciju za proizvode baznog opterećenja koje će kupovati sledeće tri kalendarske godine. ELES je saopštio da su snabdevači struju kojom će pokrivati gubitke ponudili po cenama od 49,5 do 55,7 evra po megavat-satu.

Nakon javnog poziva, ELES je sproveo elektronsku aukciju za snabdevače električnom energijom da bi nadoknadio buduće gubitke u prenosu. Slovenačka kompanija je tražila proizvode osnovnog opterećenja od 10 megavata za 2021. i 11 megavata za naredne dve godine.

Po domaćem zakonu, nacionalni operator prenosa struje je odgovoran za gubitke. Za sledeću godinu postignuta je referentna, granična cena od 49,75 evra po megavat-satu, u poređenju sa 52,08 i 52,6 evra za isporuku 2022. odnosno 2023. godine.

Zaokružene ponude kretale su se od 49,5 for 55,7 evra po megavat-satu, pokazuju agregatne krive.

Transakcije su pripremane u saradnji sa berzom BSP Energy Exchange i to na platformi za trgovanje Euro Market. Na nadmetanju su mogla da učestvuju pravna lica i pojedinci mogu koja imaju sporazum o balansiranju ili ugovor o poravnanju debalansa s balansno odgovornom stranom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Timmermans Gas nuklearke mesto energetskom miksu EU

Timmermans: Gas, nuklearke će imati mesto u energetskom miksu EU

18 октобра 2021 - Frans Timmermans iz Evropske komisije izjavio je da gas ima budućnost u energetskom miksu i da EU nema ništa protiv da se grade nuklearke

Brnabic Srbija nece ogranicavati cene elektricne energije

Brnabić: Srbija neće ograničiti cene električne energije

18 октобра 2021 - Elektroprivreda Srbije očekuje odluku Vlade Srbije kako bi na zakonit način mogla firmama da ponudi adekvatnije cene.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

Deset drzava EU proglasi nuklearke niskougljenicnom tehnologijom

Deset država traži da EU proglasi nuklearke niskougljeničnom tehnologijom

13 октобра 2021 - Deset država uključujući Sloveniju, Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku traži da EU proglasi nuklearne elektrane niskougljeničnom tehnologijom