Električna energija

ELES sprema aukciju da bi kupovao struju i pokrivao gubitak do kraja 2023. godine

ELES aukciju gubitak

Slika: Pixabay

Objavljeno

12.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

ELES prima prijave od snabdevača za proizvode baznog opterećenja od 10 megavata za sledeću godinu i od 11 megavata za 2022. i 2023. s ciljem da pokrije gubitak struje. Operator prenosnog sistema Slovenije saopštio je da zainteresovani za aukciju mogu da predaju dokumenta do 3. juna.

ELES doo je objavio poziv na aukciju da bi osigurao pristup energiji koju će kupovati da pokrije gubitak u mreži tokom sledeće tri kalendarske godine. Ove transakcije se pripremaju u saradnji sa berzom BSP Energy Exchange i to na platformi za trgovanje Euro Market, saopštio je operator prenosnog sistema (TSO) Slovenije.

Snabdevači mogu da ponude standardizovane proizvode osnovnog opterećenja od 10 megavata za 2021. i 11 megavata za isporuku 2022. i 2023. godine. Potencijalni učesnici imaju obavezu da se prijave do 3. juna u 13.00, a aukcija je zakazana za 9. jun od osam do deset sati. Sistem i upućivanje ponuda biće testirani 4. juna. Snabdevačima će biti potrebna korisnička imena i lozinke.

ELES je naveo da će odabrati jednog ili više učesnika. Po odredbama iz Energetskog zakona Slovenije, TSO je odgovoran za gubitak struje u prenosu.

Pravna lica i pojedinci mogu da se prijave ukoliko imaju sporazum o balansiranju ili ugovor o poravnanju debalansa s balansno odgovornom stranom, navedeno je u pravilima za ovu komercijalnu javnu uslugu. Kupac može da poništi aukciju ukoliko nema barem tri učesnika po godini ili u slučaju da zaključi da svrha nije ispunjena.

Bankovna garancija vredi 7.000 evra po megavatu. ELES je dodao da će učesnike o rezultatima obavestiti istog dana kada održi aukciju za kupovinu električne energije kojom pokriva gubitak. Pobednik ili pobednici će morati da dostave garanciju za izvršavanje obaveza od 10 procenata vrednosti ugovora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dragoljub Damljanovic razvojni centar schneider electric

Dragoljub Damljanović je novi direktor Schneider Electric Razvojnog centra u Srbiji 

27 January 2021 - Centar zapošljava više od 900 inženjera iz oblasti energetike i računarstva koji se bave rešenjima za upravljanja elektroenergetskim sistemima.

TE-Pljevlja-pregovori-radni-sati

Bojanić: Crna Gora pregovara o novom roku za gašenje TE Pljevlja

27 January 2021 - Crna Gora vodi pregovore za dobijanje novog roka za gašenje TE Pljevlja, koja je već potrošila 20.000 radnih sati odobrenih do 2023. godine.

solar-vetar-struja-fosilna-goriva-EU-udeo

Obnovljivi izvori prvi put pretekli fosilna goriva po udelu u proizvodnji struje u EU

26 January 2021 - Evropska unija je po prvi put u jednoj godini proizvela više električne energije iz obnovljivih izvora nego iz fosilnih goriva.

distributivne mreze eurelectric studija

Investicije u distributivne mreže moraju se povećati 50-70% da bi energetska tranzicija uspela

22 January 2021 - Oko 70 odsto novih kapaciteta na obnovljivu energiju do 2030. biće povezano na distributivnu mrežu u evropskim zemljama.