Električna energija

ELES sprema aukciju da bi kupovao struju i pokrivao gubitak do kraja 2023. godine

ELES aukciju gubitak

Slika: Pixabay

Objavljeno

12.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

ELES prima prijave od snabdevača za proizvode baznog opterećenja od 10 megavata za sledeću godinu i od 11 megavata za 2022. i 2023. s ciljem da pokrije gubitak struje. Operator prenosnog sistema Slovenije saopštio je da zainteresovani za aukciju mogu da predaju dokumenta do 3. juna.

ELES doo je objavio poziv na aukciju da bi osigurao pristup energiji koju će kupovati da pokrije gubitak u mreži tokom sledeće tri kalendarske godine. Ove transakcije se pripremaju u saradnji sa berzom BSP Energy Exchange i to na platformi za trgovanje Euro Market, saopštio je operator prenosnog sistema (TSO) Slovenije.

Snabdevači mogu da ponude standardizovane proizvode osnovnog opterećenja od 10 megavata za 2021. i 11 megavata za isporuku 2022. i 2023. godine. Potencijalni učesnici imaju obavezu da se prijave do 3. juna u 13.00, a aukcija je zakazana za 9. jun od osam do deset sati. Sistem i upućivanje ponuda biće testirani 4. juna. Snabdevačima će biti potrebna korisnička imena i lozinke.

ELES je naveo da će odabrati jednog ili više učesnika. Po odredbama iz Energetskog zakona Slovenije, TSO je odgovoran za gubitak struje u prenosu.

Pravna lica i pojedinci mogu da se prijave ukoliko imaju sporazum o balansiranju ili ugovor o poravnanju debalansa s balansno odgovornom stranom, navedeno je u pravilima za ovu komercijalnu javnu uslugu. Kupac može da poništi aukciju ukoliko nema barem tri učesnika po godini ili u slučaju da zaključi da svrha nije ispunjena.

Bankovna garancija vredi 7.000 evra po megavatu. ELES je dodao da će učesnike o rezultatima obavestiti istog dana kada održi aukciju za kupovinu električne energije kojom pokriva gubitak. Pobednik ili pobednici će morati da dostave garanciju za izvršavanje obaveza od 10 procenata vrednosti ugovora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fosilna-goriva-eu-struja

Fosilna goriva 2021. ponovo postala glavni izvor za proizvodnju struje u EU

01 јула 2022 - Kada su u pitanju obnovljivi izvori, najveći porast je zabeležen u količini električne energije proizvedene iz solara, 13%,

Voltalia Albaniji najveci solarni park Zapadnom Balkanu

Voltalia u Albaniji počela da gradi najveći solarni park na Zapadnom Balkanu

01 јула 2022 - Voltalia je počela s izgradnjom solarnog parka Karavasta od 140 megavata. Trenutno na Zapadnom Balkanu nema većeg od toga.

Srbiji pojednostavljena procedura postavljanje solarnih panela

U Srbiji pojednostavljena procedura za postavljanje solarnih panela

01 јула 2022 - Olakšana procedura znači da prozjumeri treba samo da sklope ugovor, bez ispunjavanja posebnih tehničkih uslova za predaju struje u mrežu

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.