Električna energija

ELES sprema aukciju da bi kupovao struju i pokrivao gubitak do kraja 2023. godine

ELES aukciju gubitak

Slika: Pixabay

Objavljeno

12.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

ELES prima prijave od snabdevača za proizvode baznog opterećenja od 10 megavata za sledeću godinu i od 11 megavata za 2022. i 2023. s ciljem da pokrije gubitak struje. Operator prenosnog sistema Slovenije saopštio je da zainteresovani za aukciju mogu da predaju dokumenta do 3. juna.

ELES doo je objavio poziv na aukciju da bi osigurao pristup energiji koju će kupovati da pokrije gubitak u mreži tokom sledeće tri kalendarske godine. Ove transakcije se pripremaju u saradnji sa berzom BSP Energy Exchange i to na platformi za trgovanje Euro Market, saopštio je operator prenosnog sistema (TSO) Slovenije.

Snabdevači mogu da ponude standardizovane proizvode osnovnog opterećenja od 10 megavata za 2021. i 11 megavata za isporuku 2022. i 2023. godine. Potencijalni učesnici imaju obavezu da se prijave do 3. juna u 13.00, a aukcija je zakazana za 9. jun od osam do deset sati. Sistem i upućivanje ponuda biće testirani 4. juna. Snabdevačima će biti potrebna korisnička imena i lozinke.

ELES je naveo da će odabrati jednog ili više učesnika. Po odredbama iz Energetskog zakona Slovenije, TSO je odgovoran za gubitak struje u prenosu.

Pravna lica i pojedinci mogu da se prijave ukoliko imaju sporazum o balansiranju ili ugovor o poravnanju debalansa s balansno odgovornom stranom, navedeno je u pravilima za ovu komercijalnu javnu uslugu. Kupac može da poništi aukciju ukoliko nema barem tri učesnika po godini ili u slučaju da zaključi da svrha nije ispunjena.

Bankovna garancija vredi 7.000 evra po megavatu. ELES je dodao da će učesnike o rezultatima obavestiti istog dana kada održi aukciju za kupovinu električne energije kojom pokriva gubitak. Pobednik ili pobednici će morati da dostave garanciju za izvršavanje obaveza od 10 procenata vrednosti ugovora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

12. maj 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

12. maj 2020. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

12. maj 2020. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

12. maj 2020. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana