x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Slovenačke opštine tuže austrijskog operatera HE Verbund zbog štete od poplava

09.02.2017. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay
Slovenačke opštine tuže austrijskog operatera HE Verbund zbog štete od poplava

Nekoliko slovenačkih opština tuži austrijsku kompaniju Verbund, operatora hidroelektrana (HE) na reci Dravi, za štetu prouzrokovanu poplavama 2012. godine.

Opštine i drugi pravni subjekti oštećeni u poplavama traže više od 100 miliona evra od kompanije Verbund na ime naknade štete, javlja RTV Slovenija.

Jedna od opština koje tuže Verbund je i Maribor. Ova opština zahteva odštetu u visini od 649.000 evra na ime pričinjene štete na javnoj infrastrukturi. Posle neuspešnog procesa medijacije, suđenje je počelo u Okružnom sudu u Mariboru.

Suđenje je odloženo na neodređeno vreme, a biće nastavljeno kada sud dobije dodatnu ekspertizu i dokumenta. Advokatski tim opštine Maribor tražio je u ime svojih klijenata dokumenta iz austrijskog suda u Klagenfurtu gde Verbund pokušava da dokaže da su Dravske elektrarne Maribor odgovorne za pričinjenu štetu.

Pre pet godina, poplava je uništila kuće više od osam hiljada porodica, a poplavljeno je i više od 100 hektara zemljišta. Reka Drava takođe je oštetila put u naselju Trčova i otvorene bazene u kompleksu Mariborski Otok.

Mariborske vlasti su ubeđene da je šteta mogla da bude izbegnuta da je kompanija Verbund ispraznila akumulaciono jezero. Oni tvrde da je kompanija sporo odgovorila na obilne padavine što je dovelo do toga da nivo reke Drave vrlo brzo raste.

Maribor nije jedina opština koja traži odštetu. Desetine procesa kojima se traži naknada štete vodi se protiv kompanije Verbund u sudovima u Mariboru, Ptuju i Slovenj Gradecu. Opština Duplek se takođe nada da će uspeti da naplati oko 400.000 evra kako bi pokrila troškove nastale usled pričinjene štete.

Fizička lica, preduzeća, kao i osiguravajuće kuće koje su morale da pokriju štetu koja je pričinjena osiguranoj imovini takođe su među oštećenima. Neki od njih odlučili su da traže pravdu u zemlji u kojoj posluje kompanija Verbund, tako da se sudovi u Austriji takođe bave naknadom štete.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.