OIE

Slovenačka Agencija za energetiku izabrala projekte koji će dobiti subvencije za OIE i kogeneraciju

Slovenacka Agencija za energetiku izabrala projekte koji ce dobiti subvencije za OIE i kogeneraciju

Photo: Pixabay

Objavljeno

12.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka Agencija za energetiku izabrala je 93 projekta snage 98 MW, koji će dobiti državne subvencije za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i za visoko efikasnu kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije.

Ukupna vrednost tendera bila je deset miliona evra, a među projektima dominiraju vetroelektrane.

Na javnom pozivu stiglo je 240 prijava sa elektranama snage 195 MW, a odabrano je 93 projekata, sa ukupnom snagom od 98 MW. Sledeći tender Agencija će objaviti u februaru 2018. godine.

Javni poziv za  dodelu subvencija Agencija za energetiku je objavila 5. septembra 2017. godine, a odluka o izboru 8. januara. Sredstva namenjena subvencijama određena su na osnovu dozvoljenog godišnjeg porasta u sredstvima za podršku, a koja su ranije utvrđena usvajanjem godišnjeg energetskog bilansa Republike Slovenije.

Među 93 odabrana projekta 88 MW se odnosi na obnovljive izvore energije, a 10 MW na kogenerativna postrojenja na fosilna goriva. Među projektima iz OIE najzastupljenije su vetroelektrane sa 37 vetroparkova snage 81 MW.

Projekti se, kako navodi Ministarstvo infrastrukture, moraju sprovesti za tri odnosno pet godina ako je reč o zahtevnijim investicijama. U tom periodu proizvođači moraju pribaviti i licencu za proizvodni pogon, ili gube mogućnost da dobiju subvenciju.

Agencija za energetiku je javni poziv objavila u skladu sa smernicama za državnu pomoć Evropske unije. Troškove subvencionisanja finansiraju krajni potrošači u Sloveniji.

Podrša proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije organizovano je najvećim delom preko tendera. Javne pozive objavljuje svake godine Agencija za energetiku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski