Konferencija 22 februar registracija - srpski
OIE

Slovenačka Agencija za energetiku izabrala projekte koji će dobiti subvencije za OIE i kogeneraciju

Slovenacka Agencija za energetiku izabrala projekte koji ce dobiti subvencije za OIE i kogeneraciju

Photo: Pixabay

Objavljeno

12.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka Agencija za energetiku izabrala je 93 projekta snage 98 MW, koji će dobiti državne subvencije za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i za visoko efikasnu kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije.

Ukupna vrednost tendera bila je deset miliona evra, a među projektima dominiraju vetroelektrane.

Na javnom pozivu stiglo je 240 prijava sa elektranama snage 195 MW, a odabrano je 93 projekata, sa ukupnom snagom od 98 MW. Sledeći tender Agencija će objaviti u februaru 2018. godine.

Javni poziv za  dodelu subvencija Agencija za energetiku je objavila 5. septembra 2017. godine, a odluka o izboru 8. januara. Sredstva namenjena subvencijama određena su na osnovu dozvoljenog godišnjeg porasta u sredstvima za podršku, a koja su ranije utvrđena usvajanjem godišnjeg energetskog bilansa Republike Slovenije.

Među 93 odabrana projekta 88 MW se odnosi na obnovljive izvore energije, a 10 MW na kogenerativna postrojenja na fosilna goriva. Među projektima iz OIE najzastupljenije su vetroelektrane sa 37 vetroparkova snage 81 MW.

Projekti se, kako navodi Ministarstvo infrastrukture, moraju sprovesti za tri odnosno pet godina ako je reč o zahtevnijim investicijama. U tom periodu proizvođači moraju pribaviti i licencu za proizvodni pogon, ili gube mogućnost da dobiju subvenciju.

Agencija za energetiku je javni poziv objavila u skladu sa smernicama za državnu pomoć Evropske unije. Troškove subvencionisanja finansiraju krajni potrošači u Sloveniji.

Podrša proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije organizovano je najvećim delom preko tendera. Javne pozive objavljuje svake godine Agencija za energetiku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Poziv postdiplomce mlade pocetku karijere Letnju skolu Energetske zajednice

Poziv za postdiplomce, mlade na početku karijere za Letnju školu Energetske zajednice

18 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice prima prijave za šestu Letnju školu Energetske zajednice, koja će se održati u Sarajevu

Zajecar dobija solalnu elektranu snage 50 MW

Zaječar dobija solarnu elektranu snage 50 MW

18 јануара 2022 - Lokalne vlasti stavile su na javni uvid plan detaljne regulacije za izgradnju solarne fotonaponske elektrane nedaleko od Zaječara

energetska tranzicija balansiranje nikola rajakovic

Profesor Rajaković: balansiranje električne energije iz obnovljivih izvora ne sme da bude izgovor za zaustavljanje energetske tranzicije

18 јануара 2022 - Na početku bilo koje tranzicije ne mogu se dati svi odgovori, ali se oni nalaze ukoliko se veruje u nove tehnologije, kaže Nikola Rajaković

Projekti zarobljavanja CO2 rezultata tehnologiju se racuna

Projekti zarobljavanja CO2 za sada bez rezultata, ipak na ovu tehnologiju se računa

17 јануара 2022 - Rešenja za prikupljanje CO2 su eksperimentalna, a šansu za ekspanziju mogu da dobiju dobrim sistemom finansiranja i funkcionalnim tržištem