x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Slovenačka Agencija za energetiku izabrala projekte koji će dobiti subvencije za OIE i kogeneraciju

12.01.2018. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pixabay
Slovenačka Agencija za energetiku izabrala projekte koji će dobiti subvencije za OIE i kogeneraciju

Slovenačka Agencija za energetiku izabrala je 93 projekta snage 98 MW, koji će dobiti državne subvencije za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i za visoko efikasnu kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije.

Ukupna vrednost tendera bila je deset miliona evra, a među projektima dominiraju vetroelektrane.

Na javnom pozivu stiglo je 240 prijava sa elektranama snage 195 MW, a odabrano je 93 projekata, sa ukupnom snagom od 98 MW. Sledeći tender Agencija će objaviti u februaru 2018. godine.

Javni poziv za  dodelu subvencija Agencija za energetiku je objavila 5. septembra 2017. godine, a odluka o izboru 8. januara. Sredstva namenjena subvencijama određena su na osnovu dozvoljenog godišnjeg porasta u sredstvima za podršku, a koja su ranije utvrđena usvajanjem godišnjeg energetskog bilansa Republike Slovenije.

Među 93 odabrana projekta 88 MW se odnosi na obnovljive izvore energije, a 10 MW na kogenerativna postrojenja na fosilna goriva. Među projektima iz OIE najzastupljenije su vetroelektrane sa 37 vetroparkova snage 81 MW.

Projekti se, kako navodi Ministarstvo infrastrukture, moraju sprovesti za tri odnosno pet godina ako je reč o zahtevnijim investicijama. U tom periodu proizvođači moraju pribaviti i licencu za proizvodni pogon, ili gube mogućnost da dobiju subvenciju.

Agencija za energetiku je javni poziv objavila u skladu sa smernicama za državnu pomoć Evropske unije. Troškove subvencionisanja finansiraju krajni potrošači u Sloveniji.

Podrša proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije organizovano je najvećim delom preko tendera. Javne pozive objavljuje svake godine Agencija za energetiku.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.