OIE

Šibenik i Vallis Solaris sve bliži investiciji od milijardu evra u solar

sibenik vallis solaris solar

Foto: Marconny from Pixabay

Objavljeno

18.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Šibenik i firma Vallis Solaris sve su bliže realizaciji investicije u solarnu industriju, koja bi, prema pisanju lokalnih medija, mogla da dostigne milijardu evra i da obezbedi posao za do 5.000 radnika.

Firma Vallis Solaris potvrdila je tekst predloga sporazuma sa Gradom Šibenikom i dala saglasnost da ga usvoji lokalna skupština čime bi se pokrenula procedura kupoprodaje zemljišta i otvorila vrata najvećem ulaganju na prostoru Industrijske zone Podi i uopšte u Hrvatskoj, preneo je Šibenski portal.

Firma je, kako se navodi, već ranije potpisala Memorandum o razumevanju s Vladom Hrvatske.

Reč je pokretanju industrijske investicije u celokupni lanac vrednosti fotonaponske industrije

Da podsetimo, o investiciji se pričalo još u februaru 2019, kada je saopšteno da Fraunhofer institut za solarne sisteme (ISE) iz Frajburga i Vlada Hrvatske nameravaju da potpišu memorandum o razumevanju o saradnji u istraživanju i razvoju, koja uključuje i otvaranje pogona za proizvodnju fotonaponskih panela u Hrvatskoj.

Tada se spominjalo  ulaganja od pet milijardi evra.

Kako se sada navodi, reč je pokretanju industrijske investicije u celokupni lanac vrednosti fotonaponske industrije i ulaganju od oko milijardu evra.

Investicija će podstaći i gradnju solarnih elektrana i vetroparkova

Investicija će značiti proizvodnju polisilicijuma, kristala silicijuma (ingota), vafera, solarnih ćelija, solarnog stakla, sistemskih komponenti, invertera, a na to se nadovezuje i proizvodnja vodonika, metanola i sintetičkih goriva.

Za sve ovo neophodna je velika količina električne energije, i to iz obnovljivih izvora, što će zahtevati gradnju solarnih parkova i vetroelektrana, i nova ulaganja, rekao je profesor Volker Vittver, jedan od idejnih tvoraca projekta, suvlasnik firme Vallis Solaris i jedan od osnivača instituta Fraunhofer ISE.

Ulaganje u industrijski deo projekta trebalo bi da dostigne miliajrdu evra u periodu od osam godina, a pun kapacitet trebalo za deset godina.

U prvoj fazi Vallis Solaris bi kupio trenutno raspoloživih 50 do 60 hektara zemljišta na Podima, a za realizaciju celog projekta potrebno im je do 300 hektara.

Broj radnika bi trebalo da dostigne 5.000 u periodu od osam godina, s tim da će zapošljavanje biti fazno. Vitver je objasnio da će u cilju obazbeđivanja dovoljno radne snage sarađivati sa Veleučilištem u Šibeniku, kao i Sveučilištima u Zagrebu i Splitu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

18. oktobar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

18. oktobar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

18. oktobar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

18. oktobar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji