Životna sredina

Severnomakedonske firme traže partnere u regionu za O2 izazov

severnomakedonske firme O2 izazov

Objavljeno

23.04.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.04.2020.

Komentari

0

Podeli

Mikro, male i srednje severnomakedonske firme mogu da se same ili u grupi prijave na O2 izazov, a najbolje s partnerima iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, sa Kosova* ili iz Albanije. Prihvatljivi su oni poduhvati koji smanjuju količinu ispuštenih štetnih gasova i doprinose prilagođavanju na klimatske promene.

Isplativi i inovativni procesi, usluge, proizvodi, metodologije i aktivnosti koje se tiču uticaja na životnu sredinu nadmeću se u drugom O2 izazovu (O2 predizvik). Fond za inovacije i tehnološki razvoj saopštio je da mikro, male i srednje severnomakedonske firme mogu da dobiju sredstva u visini do 85%, najviše do 30.000 evra. One koje se prijave s partnerima iz ostalih država na Zapadnom Balkanu imaće prednost, navedeno je u pravilima.

Motiv je suočavanje s klimatskim promenama i njihovim ubrzanjem, koje je pripisano povećanjem emisija gasova s efektom staklene bašte. Organizatori su upozorili na predviđanje da će decenija zaključno s 2023. biti najtoplija barem od 1850. godine i da čovečanstvu zato prete prirodne katastrofe. Prvobitni rok za prijavljivanje odložen je do 3. juna.

Kandidati koji uključe partnere izvan zemlje na Zapadnom Balkanu imaće prednost

Fond je u javnom pozivu naglasio da Zapadnom Balkanu tokom sledećih pola veka predstoje duge suše, bujične kiše, česte oluje i grad. Mogu da se kandiduju preduzećima iz Severne Makedonije i mešoviti projekti na domaćem terenu ili uz učešće iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova* ili Albanije.

U saopštenju je ukazano na podatke koji pokazuju da građani ove države nisu dovoljno informisani o neophodnosti prilagođavanja na klimatske promene. Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Grad Skoplje, Makedonija 2025, organizacija za zaštitu životne sredine Eko svest i drugi učestvuju u sprovođenju O2 izazova 2.

Fond za inovacije i tehnološki razvoj dodao je da namerava da lansira finansijski instrument za buduće konkurse i izazove za inovativna i rešenja od opšteg interesa. On je svoju misiju usredsredio i na prenošenje znanja, istraživanja, stvaranje radnih mesta, unapređivanje konkurentnosti i pristup finansijskoj podršci.

Fond za inovacije i tehnološki razvoj namerava da pripremi finansijski instrument za buduće konkurse i izazove za inovativna i rešenja od opšteg interesa

Oblasti predložene učesnicima su energetika, industrija, prevoz, šumarstvo, biodiverzitet, zdravlje, vodni resursi, poljoprivreda i smanjivanje rizika od nepogoda.

Za finansiranje je ukupno na raspolaganju pet miliona denara odnosno 81.200 evra. Mogu biti prijavljeni potencijalno utrživi projekti koji traju do godinu dana. Kandidat ili vodeće preduzeće u konzorcijumu mora da bude u većinskom makedonskom vlasništvu i da nema preko 250 zaposlenih.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Merkel Nemacka zainteresovana za litijum u Srbiji

Merkel: i Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji

14 September 2021 - Angela Merkel je u oproštanoj poseti Srbiji i regionu s obzirom da ubrzo silazi sa vlasti posle 16 godina na mestu nemačkog kancelara.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.

Andelija EPBiH spremna da nastavi gradnju bloka 7 u TE Tuzla

Andelija: EPBiH spremna da nastavi gradnju bloka 7 u TE Tuzla

13 September 2021 - Elektroprivreda BiH smatra da projekat nema alternativu, dok ekološke organizacije upozoravaju da će ga takse na CO2 "potopiti" veoma brzo.