Životna sredina

Severnomakedonske firme traže partnere u regionu za O2 izazov

severnomakedonske firme O2 izazov

Objavljeno

23.04.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.04.2020.

Komentari

0

Podeli

Mikro, male i srednje severnomakedonske firme mogu da se same ili u grupi prijave na O2 izazov, a najbolje s partnerima iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, sa Kosova* ili iz Albanije. Prihvatljivi su oni poduhvati koji smanjuju količinu ispuštenih štetnih gasova i doprinose prilagođavanju na klimatske promene.

Isplativi i inovativni procesi, usluge, proizvodi, metodologije i aktivnosti koje se tiču uticaja na životnu sredinu nadmeću se u drugom O2 izazovu (O2 predizvik). Fond za inovacije i tehnološki razvoj saopštio je da mikro, male i srednje severnomakedonske firme mogu da dobiju sredstva u visini do 85%, najviše do 30.000 evra. One koje se prijave s partnerima iz ostalih država na Zapadnom Balkanu imaće prednost, navedeno je u pravilima.

Motiv je suočavanje s klimatskim promenama i njihovim ubrzanjem, koje je pripisano povećanjem emisija gasova s efektom staklene bašte. Organizatori su upozorili na predviđanje da će decenija zaključno s 2023. biti najtoplija barem od 1850. godine i da čovečanstvu zato prete prirodne katastrofe. Prvobitni rok za prijavljivanje odložen je do 3. juna.

Kandidati koji uključe partnere izvan zemlje na Zapadnom Balkanu imaće prednost

Fond je u javnom pozivu naglasio da Zapadnom Balkanu tokom sledećih pola veka predstoje duge suše, bujične kiše, česte oluje i grad. Mogu da se kandiduju preduzećima iz Severne Makedonije i mešoviti projekti na domaćem terenu ili uz učešće iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova* ili Albanije.

U saopštenju je ukazano na podatke koji pokazuju da građani ove države nisu dovoljno informisani o neophodnosti prilagođavanja na klimatske promene. Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Grad Skoplje, Makedonija 2025, organizacija za zaštitu životne sredine Eko svest i drugi učestvuju u sprovođenju O2 izazova 2.

Fond za inovacije i tehnološki razvoj dodao je da namerava da lansira finansijski instrument za buduće konkurse i izazove za inovativna i rešenja od opšteg interesa. On je svoju misiju usredsredio i na prenošenje znanja, istraživanja, stvaranje radnih mesta, unapređivanje konkurentnosti i pristup finansijskoj podršci.

Fond za inovacije i tehnološki razvoj namerava da pripremi finansijski instrument za buduće konkurse i izazove za inovativna i rešenja od opšteg interesa

Oblasti predložene učesnicima su energetika, industrija, prevoz, šumarstvo, biodiverzitet, zdravlje, vodni resursi, poljoprivreda i smanjivanje rizika od nepogoda.

Za finansiranje je ukupno na raspolaganju pet miliona denara odnosno 81.200 evra. Mogu biti prijavljeni potencijalno utrživi projekti koji traju do godinu dana. Kandidat ili vodeće preduzeće u konzorcijumu mora da bude u većinskom makedonskom vlasništvu i da nema preko 250 zaposlenih.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

23. april 2020. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Prosiren-krug-obveznika-eko-takse-novine-rokovima-dinamici-placanja

Proširen krug obveznika eko-takse, uz novine u rokovima i dinamici plaćanja

23. april 2020. - Ogranci stranih pravnih lica u Srbiji koji obavljaju aktivnosti koje utiču na životnu sredinu obavezani su da plaćaju eko-taksu

evropsko prvenstvo nemacka fudbal 2024 voz avion odrzivost

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024: Hoće li Mbape i Ronaldo u Nemačku avionom ili vozom?

23. april 2020. - Trinaest nevladinih organizacija zamolile su svoje fudbalske reprezentacija da se obavežu na održivo putovanje za Evropsko prvenstvo 2024.

Crna Gora zabranjuje uvoz polovnjaka sa Euro 4 motorom

Crna Gora zabranjuje uvoz polovnjaka sa Euro 4 motorom

23. april 2020. - Građani Crne Gore sada mogu da uvezu novi automobil koji ima najmanje Euro 6 standard, kao i polovni sa najmanje Euro 4 standardom