OIE

Severna Makedonija uvodi garancije porekla električne energije

Severna Makedonija uvodi garancije porekla elektricne energije

Foto: American Jael on Unsplash

Objavljeno

14.10.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

14.10.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije je uredbom ovlastila Nacionalnog operatora tržišta električne energije – MEMO da izdaje garancije porekla.

Zapadnobalkanske zemlje imaju tesne rokove da se prilagode Mehanizmu za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM) Evropske unije. Ona će 1. januara 2026. uvesti i postepeno povećavati taksu na uvoz cementa, gvožđa i čelika, aluminijuma, đubriva, vodonika i struje. Treće zemlje mogu da dobiju izuzeće u domenu električne energije sve do 2030. godine ukoliko upare odnosno spoje to svoje tržište sa EU. Osim toga, izvoz bezugljenične struje, dakle iz obnovljivih izvora, može da se sertifikuje garancijama porekla.

Vlada Severne Makedonije je novom uredbom ovlastila Nacionalnog operatora tržišta električne energijeMEMO da izdaje te elektronske dokumente. Njihova svrha je da dokažu kupcima odnosno potrošačima da su određeni udeo ili količina struje proizvedeni iz obnovljivih izvora.

MEMO će uvesti registar garancija porekla, upravljati njime

MEMO, kojeg je osnovao nacionalni operator sistema prenosa električne energije MEPSO, sada može da otvori registar garancija porekla i upravlja njime. To znači da je zadužen za registrovanje transfera i kasnije brisanje, kada se verifikuje da je iskorišćena električna energija na koju se odnosi garancija.

„Garancije porekla su veoma važne, pogotovo za domaće kompanije koje izvoze na evropsko tržište. One će moći da dokažu da u svom poslovnom procesu koriste čistu energiju, tj. energiju iz obnovljivih izvora, a tako smanjuju ugljenični otisak“, objavilo je Ministarstvo energetike, rudarstva i mineralnih sirovina.

MEMO je pre mesec dana saopštio da je postao posmatrač u okviru mehanizma za električnu energiju u Asocijaciji telâ za izdavanje (Association of Issuing Bodies – AIB). Ta organizacija sa sedištem u Briselu standardizuje garancije porekla. Ovo je za severnomakedonskog operatora bio prvi korak ka punopravnom članstvu.

Što se tiče ostatka regiona kojeg pokriva Balkan Green Energy News, treba pomenuti da je Crna Gora u avgustu novim zakonom regulisala garancije porekla.

CBAM taksa će biti naplaćivana i za indirektne emisije, vezane za potrošnju električne energije

Prelazni period do uvođenja naplate u okviru CBAM-a počeo je pre godinu dana.  I uvoznici i strani proizvođači obuhvaćenih sirovina i proizvoda imaju poteškoće u ispunjavanju zakonskih obaveza.

Administracija u Briselu je mehanizam uvela da zaštiti svoju privredu od uvoza iz trećih zemalja u kojima se ispuštanje gasova s efektom staklene bašte naplaćuje manje ili uopšte ne. Ovaj sistem će takođe pokriti indirektne emisije, vezane za potrošnju struje, u domenu cementa, đubriva i električne energije. EU namerava da kasnije proširi CBAM na sledeći segment – prerađivačku industriju odnosno fabričke proizvode.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU agende reformi Zapadnog Balkana aukcije za OIE

EU odobrila agende reformi zemalja Zapadnog Balkana, uključujući planove za aukcije za OIE

14. oktobar 2024. - Vlade u regionu, osim BiH, sada mogu da povlače sredstva iz Plana rasta EU uporedo sa sprovođenjem reformi i postizanjem međuciljeva

Raspisan javni poziv za postavljanje solarnih panela na javnim objektima

Raspisan javni poziv lokalnim samoupravama za postavljanje solarnih panela na objekte od javnog značaja

14. oktobar 2024. - Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu sredstava za ugradnju solarnih panela na objekte od javnog značaja.

rhe bistrica prostorni plan vlada srbije

Vlada Srbije usvojila Prostorni plan za RHE Bistrica

14. oktobar 2024. - Usvajanje Prostornog plana je još jedan korak u realizaciji ovog trenutno najvažnijeg projekta u srpskoj energetici

epcg ivan bulatovic investicije gvozd perucica

EPCG planira da u naredne tri godine investira 300 miliona evra

14. oktobar 2024. - Izvršni direktor Ivan Bulatović govorio je na panelu Postoji li zelena Evropa bez zelenog Zapadnog Balkana na skupu MONTENEGRO 2024