Životna sredina

Severna Makedonija uvodi ekološke nalepnice za vozila i subvencije za zamenu starih automobila

severna-makedonija-ekoloske-nalepnice-subvencije

Photo: Pixabay

Objavljeno

14.08.2019.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

14.08.2019.

Komentari

1

Podeli

Skupština Severne Makedonije usvojila je izmene zakona o motornim vozilima kojima se između ostalog uvode dobrovoljne ekološke nalepnice za obeležavanje vozila po ekološkim kategorijama i subvencije za zamenu starih vozila novim, navodi se na sajtu Vlade. Osnovni cilj zakonskih izmena je da se smanji zagađenje vazduha izazvano izduvnim gasovima iz automobila.

Ministar privrede Krešnik Bekteši objasnio je da će postojati tri kategorije vozila prema količini izduvnih gasova i da će svaka od njih imati ekološke nalepnice različite boje.

Prva kategorija, sa zelenom nalepnicom, obuhvataće vozila sa emisijama dozvoljenim standardom Euro 5 ili više, kao i vozila sa emisijama nivoa Euro 4 i Euro 3 u koja je ugrađen pogon na tečni naftni gas (TNG) ili komprimovani prirodni gas (KPG), hibridna vozila, električna vozila i vozila sa ugrađenom opremom kojom se smanjuju emisije do standarda Euro 4 i Euro 5 ili više.

Druga kategorija, koja će imati žute nalepnice, obuhvataće vozila sa emisijama nivoa Euro 4 i Euro 3, dok će treća kategorija, sa crvenim nalepnicama, uključivati vozila standarda Euro 2, kao i ona kod kojih proizvođač nije definisao nivo izduvnih gasova, objasnio je Bekteši.

Subvencije za ugradnju pogona na autogas i obnovu voznog parka

U okviru programa subvencija, vozači će moći da dobiju bespovratna sredstva za pokrivanje do 50% troška ugradnje pogona na TNG, KPG ili neko drugo alternativno gorivo, ali ne više od 300 evra u denarskoj protivvrednosti. Očekuje se da će ovim subvencijama biti obuhvaćeno oko 1.200 automobila godišnje, navodi se u saopštenju.

Program takođe predviđa subvencije za kupovinu novih automobila uz odjavu starih. Cilj je da se poveća uvoz novih vozila, čime će se ubrzati obnova voznog parka u zemlji i smanjiti zagađenje vazduha. Pojedinačne subvencije će se kretati od 2.000 evra do 3.000 evra, a očekuje se da će njima biti obuhvaćeno od 200 do 500 vozila tokom prve godine primene.

Odobravanje subvencija očekuje se od početka sledeće godine, a možda i ranije, ukoliko se za to dodele sredstva u okviru planirane revizije budžeta za 2019. godinu, navodi se na sajtu Vlade.

Komentara: (1)
UniRent Car / 29.11.2019.

Neka EU pomogne Balkanu oni su nam i prodali taj krs od automobila.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kalifornija uvela pravilo napredne čiste flote kako bi postigla nula odsto emisija transportnog sektora

Kalifornija će zabraniti kamione s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem

14. avgust 2019. - Kalifornija je uvela obavezu postepenog prelaska teretnih vozila srednje i teške kategorije na tehnologiju sa nula emisija

Grčka i Slovenija biće deo jedne od najvećih evropskih mreža za punjenje električnih vozila

14. avgust 2019. - Italijanska kompanija trenutno ima više od 15.000 punjača za električne automobile, a plan je da udvostruči svoju mrežu do 2026.

Križevci u Hrvatskoj primer održive mobilnosti

Križevci u Hrvatskoj napreduju u održivoj mobilnosti – uvedeni javni bicikli

14. avgust 2019. - Mali hrvatski grad Križevci odličan je primer kako građani na lokalnom nivou mogu da se izbore za održiviju mobilnost

fbih elektromobilnost elektricna vozila e-go megamix

FBiH priprema projekat za uvođenje električnih automobila u urbane sredine

14. avgust 2019. - Federalna ministarka okoliša i turizma Edita Đapo održala je sastanak o projektu sa  predstavnicima firmi Megamix i e-GO