Životna sredina

Severna Makedonija uvodi ekološke nalepnice za vozila i subvencije za zamenu starih automobila

severna-makedonija-ekoloske-nalepnice-subvencije

Photo: Pixabay

Objavljeno

14.08.2019.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

14.08.2019.

Komentari

1

Podeli

Skupština Severne Makedonije usvojila je izmene zakona o motornim vozilima kojima se između ostalog uvode dobrovoljne ekološke nalepnice za obeležavanje vozila po ekološkim kategorijama i subvencije za zamenu starih vozila novim, navodi se na sajtu Vlade. Osnovni cilj zakonskih izmena je da se smanji zagađenje vazduha izazvano izduvnim gasovima iz automobila.

Ministar privrede Krešnik Bekteši objasnio je da će postojati tri kategorije vozila prema količini izduvnih gasova i da će svaka od njih imati ekološke nalepnice različite boje.

Prva kategorija, sa zelenom nalepnicom, obuhvataće vozila sa emisijama dozvoljenim standardom Euro 5 ili više, kao i vozila sa emisijama nivoa Euro 4 i Euro 3 u koja je ugrađen pogon na tečni naftni gas (TNG) ili komprimovani prirodni gas (KPG), hibridna vozila, električna vozila i vozila sa ugrađenom opremom kojom se smanjuju emisije do standarda Euro 4 i Euro 5 ili više.

Druga kategorija, koja će imati žute nalepnice, obuhvataće vozila sa emisijama nivoa Euro 4 i Euro 3, dok će treća kategorija, sa crvenim nalepnicama, uključivati vozila standarda Euro 2, kao i ona kod kojih proizvođač nije definisao nivo izduvnih gasova, objasnio je Bekteši.

Subvencije za ugradnju pogona na autogas i obnovu voznog parka

U okviru programa subvencija, vozači će moći da dobiju bespovratna sredstva za pokrivanje do 50% troška ugradnje pogona na TNG, KPG ili neko drugo alternativno gorivo, ali ne više od 300 evra u denarskoj protivvrednosti. Očekuje se da će ovim subvencijama biti obuhvaćeno oko 1.200 automobila godišnje, navodi se u saopštenju.

Program takođe predviđa subvencije za kupovinu novih automobila uz odjavu starih. Cilj je da se poveća uvoz novih vozila, čime će se ubrzati obnova voznog parka u zemlji i smanjiti zagađenje vazduha. Pojedinačne subvencije će se kretati od 2.000 evra do 3.000 evra, a očekuje se da će njima biti obuhvaćeno od 200 do 500 vozila tokom prve godine primene.

Odobravanje subvencija očekuje se od početka sledeće godine, a možda i ranije, ukoliko se za to dodele sredstva u okviru planirane revizije budžeta za 2019. godinu, navodi se na sajtu Vlade.

Komentara: (1)
UniRent Car / 29.11.2019.

Neka EU pomogne Balkanu oni su nam i prodali taj krs od automobila.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

14. avgust 2019. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

14. avgust 2019. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

14. avgust 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

14. avgust 2019. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu