OIE

Severna Makedonija traži investitore za razvoj solara u privednim zonama

Direkcija za tehnolosko-industrijske razvojne zone (TIRZ) u Severnoj Makedoniji raspisala je poziv za dodelu lokacija za izgradnju solarnih elektrana

Foto: atimedia from Pixabay

Objavljeno

05.12.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

05.12.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ) u Severnoj Makedoniji raspisala je javni poziv za dodelu lokacija za izgradnju solarnih elektrana. Konkurs za javno-privatna partnerstva obuhvata 37 parcela u pet tehnološko-industrijskih razvojnih zona.

Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ), saopštila je da se u nekim privrednim zonama određene parcele zemljišta ne koristi više od 15 godina. Iz tog razroda TIRZ je odlučio da ga iskoristi na najbolji način, za razvoj solarnih elektrana.

Poziv za zaključivanje javno-privatnog partnerstva za razvoj solarnih elektrana važi za 37 parcela u pet tehnološko-industrijskih razvojnih zona. One uglavnom nisu pogodne za izgradnju proizvodnih objekata, stoji u direkcijinom saopštenju.

Poziv je otvoren do 29. decembra

Zaključivanje javno-privatnog partnerstva za projektovanje, izgradnju, upravljanje i finansiranje solarnih elektrana predviđeno je u zonama Skopje 1 i Skopje 2, Štip, Strumica, Prilep i Struga. Ugovori će biti zaključeni na 25 godina. Poziv je otvoren do 29. decembra.

Prema studiji izvodljivosti, očekivana vrednost investicija je 40 miliona evra. Maksimalni instalirani (pik) kapacitet na osnovu studije je 50 megavata. U tenderskoj dokumentaciji stoji da se najveća ukupna snaga fotonaponskih postrojenja očekuje u Štipu, 34 megavata. Parcele u zbiru zauzimaju 60,6 hektara, od čega je 54,3 hektara predviđeno za solarne elektrane.

Moguće je ulaganje više kompanija

Procedura je takva da je moguće ulaganje više kompanija, kako domaćih, tako i stranih. Državi će ići procenat prihoda svake od njih, a predviđena je i dodatna fiksna naknada za zemljište.

Prema studiji koju je izradila međunarodna revizorska kuća Grant Thornton, samo fiksna naknada je procenjena na ukupno 14 miliona evra tokom trajanja ugovora.

„Ova sredstva će biti namenjena za pokrivanje troškova pripreme zemljišta u zonama, kao i za druge infrastrukturne poduhvate u cilju brže i uspešnije realizacije ovih investicionih projekata“, piše u saopštenju. Deo prihoda će se takođe koristiti za finansiranje TIRZ-ovih inicijativa za podršku mladima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska vodonik studija plana razvoja i primjene hrvatske strategije za vodik

U Hrvatskoj se sprovode 32 projekta za zeleni vodonik

5. decembar 2023. - Hrvatska, kako se navodi u Studiji plana razvoja i primene Hrvatske strategije za vodik do 2050, ima dobre preduslove za uspostavljanje proizvodnje i korišćenja obnovljivog vodonika

Schletter Group siri Jugoistocnoj Evropi pridruzivanjem kompaniji Enstall

Schletter Group se širi u Jugoistočnoj Evropi, osnažen pridruživanjem kompaniji Enstall

5. decembar 2023. - Enstall preuzima provajdera sistema za montažu solarnih panela Schletter Group, sa sedištem u Kirhdorfu u Bavarskoj

ephzhb solar hodovo javna nabavka

EPHZHB traži izvođača za gradnju prve faze solarne elektrane u Hodovu

5. decembar 2023. - Lokacija na kojoj će biti izgrađena solarna elektrana u vlasništvu najmanje od tri državne elektroprivrede u BiH je poslovna zona Hodovo

Liderka odrzive energetike 2024

Izbor za Liderku održive energetike za 2024. godinu – prijave do 10. septembra

5. decembar 2023. - WISE Srbija mreža žena u održivoj energetici pod pokroviteljstvom Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ objavljuje konkurs za izbor Liderke održive energetike za 2024. godinu