Električna energija

Severna Makedonija nabavlja platformu za trgovanje na berzi električne energije

Severna Makedonija tender platforma za trgovanje berza elektricne energije

Slika: Unsplash

Objavljeno

15.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija planira da uspostavi berzu električne energije tako što će na tenderu izabrati firmu koja će joj obezbediti platformu za trgovanje.

Vlada je nedavno imenovala Nacionalnog operatora za tržište električne energije – MEMO za operatora organizovanog tržišta električne energije odnosno operatora berze električne energije (nominated electricity market operator – NEMO).

Nakon imenovanja MEMO-a za NEMO-a, sledeći korak je tender za trgovačku platformu

Kako je saopšto Sekretarijat Energetske zajednice, posle ove odluke sledeći korak je da MEMO pokrene tendersku proceduru za izbor dobavljača usluga koji će obezbediti platformu za trovanje na dan-unapred tržištu.

Srbija je jedina država u regionu koja ima berzu električne energije, s dan-unapred tržištem, ali u ostalim zemljama su u toku brojne aktivnosti za uspostavljanje dan-unapred tržišta. U Crnoj Gori su u toku pregovori sa strateškim partnerom, dok je u Albaniji u toku osnivanje kompanije koja će upravljati berzom.

MEMO je postao prvi tržišni operator u Energetskoj zajednici koji je imenovan u skladu sa EU propisima

Uspostavljanje i funkcionisanje firme MEMO kao operatora organizovanog tržišta električne energije u Severnoj Makedoniji podržano je kroz projekte tehničke pomoći u okviru regionalne inicijative za povezivanje tržišta energije Zapadnog Balkan (Western Balkans 6 – WB6), koju sprovodi Sekretarijat Energetske zajednice, a finansira Evropska komisija.

Severnomakedonski MEMO je prvi operator u Energetskoj zajednici koji je imenovan za operatora organizovanog tržišta električne energije u skladu sa EU Uredbom o raspodeli kapaciteta i upravljanju zagušenjima (CACM), saopštio je Sekretarijat.

Ova odluka Vlade Severne Makedonije podržaće sprovođenje projekta povezivanja tržišta između ove države i Bugarske, pokrenutog pod pokroviteljstvom Sekretarijata. Planirano je da ovaj projekat krene u trećem kvartalu 2021.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Timmermans Gas nuklearke mesto energetskom miksu EU

Timmermans: Gas, nuklearke će imati mesto u energetskom miksu EU

18 октобра 2021 - Frans Timmermans iz Evropske komisije izjavio je da gas ima budućnost u energetskom miksu i da EU nema ništa protiv da se grade nuklearke

Brnabic Srbija nece ogranicavati cene elektricne energije

Brnabić: Srbija neće ograničiti cene električne energije

18 октобра 2021 - Elektroprivreda Srbije očekuje odluku Vlade Srbije kako bi na zakonit način mogla firmama da ponudi adekvatnije cene.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

Deset drzava EU proglasi nuklearke niskougljenicnom tehnologijom

Deset država traži da EU proglasi nuklearke niskougljeničnom tehnologijom

13 октобра 2021 - Deset država uključujući Sloveniju, Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku traži da EU proglasi nuklearne elektrane niskougljeničnom tehnologijom