Električna energija

Severna Makedonija nabavlja platformu za trgovanje na berzi električne energije

Severna Makedonija tender platforma za trgovanje berza elektricne energije

Slika: Unsplash

Objavljeno

15.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija planira da uspostavi berzu električne energije tako što će na tenderu izabrati firmu koja će joj obezbediti platformu za trgovanje.

Vlada je nedavno imenovala Nacionalnog operatora za tržište električne energije – MEMO za operatora organizovanog tržišta električne energije odnosno operatora berze električne energije (nominated electricity market operator – NEMO).

Nakon imenovanja MEMO-a za NEMO-a, sledeći korak je tender za trgovačku platformu

Kako je saopšto Sekretarijat Energetske zajednice, posle ove odluke sledeći korak je da MEMO pokrene tendersku proceduru za izbor dobavljača usluga koji će obezbediti platformu za trovanje na dan-unapred tržištu.

Srbija je jedina država u regionu koja ima berzu električne energije, s dan-unapred tržištem, ali u ostalim zemljama su u toku brojne aktivnosti za uspostavljanje dan-unapred tržišta. U Crnoj Gori su u toku pregovori sa strateškim partnerom, dok je u Albaniji u toku osnivanje kompanije koja će upravljati berzom.

MEMO je postao prvi tržišni operator u Energetskoj zajednici koji je imenovan u skladu sa EU propisima

Uspostavljanje i funkcionisanje firme MEMO kao operatora organizovanog tržišta električne energije u Severnoj Makedoniji podržano je kroz projekte tehničke pomoći u okviru regionalne inicijative za povezivanje tržišta energije Zapadnog Balkan (Western Balkans 6 – WB6), koju sprovodi Sekretarijat Energetske zajednice, a finansira Evropska komisija.

Severnomakedonski MEMO je prvi operator u Energetskoj zajednici koji je imenovan za operatora organizovanog tržišta električne energije u skladu sa EU Uredbom o raspodeli kapaciteta i upravljanju zagušenjima (CACM), saopštio je Sekretarijat.

Ova odluka Vlade Severne Makedonije podržaće sprovođenje projekta povezivanja tržišta između ove države i Bugarske, pokrenutog pod pokroviteljstvom Sekretarijata. Planirano je da ovaj projekat krene u trećem kvartalu 2021.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lazovic Termoelektrana Kostolac B3 na mrezi septembru 2023

Lazović: Termoelektrana Kostolac B3 će biti na mreži u septembru 2023. godine

06 октобра 2022 - Menadžer projekta izgradnje bloka Kostolac B3 Željko Lazović izjavio je da će to postrojenje biti pušteno u pogon u septembru sledeće godine

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

Operatori distributivnog sistema upozoravaju neadekvatne cene za potrosace ugrozavaju stabilno snabdevanje

Operatori distributivnog sistema upozoravaju: visoke cene struje ugrožavaju stabilno snabdevanje

05 октобра 2022 - Operatori doživljavaju ozbiljnu krizu likvidnosti, upozorila je Koordinaciona grupa operatora distributivnog sistema Energetske zajednice

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica