OIE

Selo Pecka kod Mrkonjić Grada dobilo solarnu elektranu zahvaljujući crowdfunding kampanji

Solarna-Pecka-crowdfunding

Centar za posjetioce Pecka

Objavljeno

29.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Prva solarna elektrana u ruralnom području u Bosni i Hercegovini postavljena je na krov Centra za posjetioce Pecka u istoimenom selu kod Mrkonjić Grada zahvaljujući sredstvima prikupljenim putem crowdfunding kampanje u kojoj su učestvovali građani BiH, regiona i celog sveta.

Novac za postavljanje sistema solarnih panela i kolektora u Centru za posjetioce Pecka uložilo je 226 pojedinaca i organizacija, a tokom crowdfunding kampanje, koja je završena u julu 2019. godine, prikupljeno je ukupno 6.687 američkih dolara, saopštili su organizatori.

Ovaj iznos je bio dovoljan za postavljanje solarnih kolektora za zagrevanje 300 litara vode i dela planiranih fotonaponskih panela koji proizvode električnu energiju, što je i bio cilj online kampanje, saopštili su organizatori.

Za instaliranje kompletnog planiranog sistema potrebno je ukupno 13.000 dolara

Za instaliranje kompletnog planiranog sistema, snage 5,4 kWp, potrebno je ukupno 13.000 dolara, a druga faza projekta bi trebalo da bude realizovana uz pomoć udruženja i kompanija.

Inicijativu pod nazivom Solarna Pecka su pokrenuli Centar za posjetioce Pecka iz Mrkonjić Grada i ekološka organizacija Centar za životnu sredinu iz Banjaluke.

Solarna Pecka pokazuje da su projekti održive građanske energije mogući u BiH

Solarna Pecka je pionirski projekat koji pokazuje da su projekti održive građanske energije mogući u Bosni i Hercegovini uprkos mnogobrojnim trenutnim finansijskim, tehničkim i zakonodavnim izazovima, kaže Nestor Ruiz, koordinator inicijative Solarna Pecka u Centru za životnu sredinu.

“BiH ima dovoljno sunca, a dokazali smo i da njeni građani imaju volje,” rekao je Ruiz, dodavši da je sada vreme je da se zahtevaju zakonodavne promene kako bi građanska energija bila dostupna svima širom BiH.

Odličan primer rešenja za štetne izvore energije poput MHE

Jelena Ivanić, koordinatorka kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope u Centru za životnu sredinu, naglasila je da je Solarna Pecka odličan primer rešenja za štetne izvore energije poput malih hidroelektrana (MHE).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

29. jun 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

29. jun 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

29. jun 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

29. jun 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.