OIE

Selo Pecka kod Mrkonjić Grada dobilo solarnu elektranu zahvaljujući crowdfunding kampanji

Solarna-Pecka-crowdfunding

Centar za posjetioce Pecka

Objavljeno

29.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Prva solarna elektrana u ruralnom području u Bosni i Hercegovini postavljena je na krov Centra za posjetioce Pecka u istoimenom selu kod Mrkonjić Grada zahvaljujući sredstvima prikupljenim putem crowdfunding kampanje u kojoj su učestvovali građani BiH, regiona i celog sveta.

Novac za postavljanje sistema solarnih panela i kolektora u Centru za posjetioce Pecka uložilo je 226 pojedinaca i organizacija, a tokom crowdfunding kampanje, koja je završena u julu 2019. godine, prikupljeno je ukupno 6.687 američkih dolara, saopštili su organizatori.

Ovaj iznos je bio dovoljan za postavljanje solarnih kolektora za zagrevanje 300 litara vode i dela planiranih fotonaponskih panela koji proizvode električnu energiju, što je i bio cilj online kampanje, saopštili su organizatori.

Za instaliranje kompletnog planiranog sistema potrebno je ukupno 13.000 dolara

Za instaliranje kompletnog planiranog sistema, snage 5,4 kWp, potrebno je ukupno 13.000 dolara, a druga faza projekta bi trebalo da bude realizovana uz pomoć udruženja i kompanija.

Inicijativu pod nazivom Solarna Pecka su pokrenuli Centar za posjetioce Pecka iz Mrkonjić Grada i ekološka organizacija Centar za životnu sredinu iz Banjaluke.

Solarna Pecka pokazuje da su projekti održive građanske energije mogući u BiH

Solarna Pecka je pionirski projekat koji pokazuje da su projekti održive građanske energije mogući u Bosni i Hercegovini uprkos mnogobrojnim trenutnim finansijskim, tehničkim i zakonodavnim izazovima, kaže Nestor Ruiz, koordinator inicijative Solarna Pecka u Centru za životnu sredinu.

“BiH ima dovoljno sunca, a dokazali smo i da njeni građani imaju volje,” rekao je Ruiz, dodavši da je sada vreme je da se zahtevaju zakonodavne promene kako bi građanska energija bila dostupna svima širom BiH.

Odličan primer rešenja za štetne izvore energije poput MHE

Jelena Ivanić, koordinatorka kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope u Centru za životnu sredinu, naglasila je da je Solarna Pecka odličan primer rešenja za štetne izvore energije poput malih hidroelektrana (MHE).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Siemens Gamesa prvu vetroturbinu vodi reciklabilnim elisama

Siemens Gamesa instalirao prvu vetroturbinu na vodi sa reciklabilnim elisama

09 августа 2022 - RWE je u svom vetroparku na moru u izgradnji otpočeo testiranje vetroturbine s potpuno reciklabilnim elisama kompanije Siemens Gamesa

republika-srpska-solar-program

Republika Srpska planira izgradnju 50.000 manjih solarnih elektrana

08 августа 2022 - Program predviđa 50.000 solarnih instalacija na stambenim i poslovnim objektima širom entiteta, ukupne snage oko 250 MW

Beogradske-elektrane-geotermalna-energija

Beogradske elektrane istražuju geotermalni potencijal za daljinsko grejanje

08 августа 2022 - Cilj studije je da se utvrde mogućnosti za korišćenje podzemnih voda za daljinsko grejanje, što bi pomoglo da se sistem dekarbonizuje