OIE

Selo Pecka kod Mrkonjić Grada dobilo solarnu elektranu zahvaljujući crowdfunding kampanji

Solarna-Pecka-crowdfunding

Centar za posjetioce Pecka

Objavljeno

29.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Prva solarna elektrana u ruralnom području u Bosni i Hercegovini postavljena je na krov Centra za posjetioce Pecka u istoimenom selu kod Mrkonjić Grada zahvaljujući sredstvima prikupljenim putem crowdfunding kampanje u kojoj su učestvovali građani BiH, regiona i celog sveta.

Novac za postavljanje sistema solarnih panela i kolektora u Centru za posjetioce Pecka uložilo je 226 pojedinaca i organizacija, a tokom crowdfunding kampanje, koja je završena u julu 2019. godine, prikupljeno je ukupno 6.687 američkih dolara, saopštili su organizatori.

Ovaj iznos je bio dovoljan za postavljanje solarnih kolektora za zagrevanje 300 litara vode i dela planiranih fotonaponskih panela koji proizvode električnu energiju, što je i bio cilj online kampanje, saopštili su organizatori.

Za instaliranje kompletnog planiranog sistema potrebno je ukupno 13.000 dolara

Za instaliranje kompletnog planiranog sistema, snage 5,4 kWp, potrebno je ukupno 13.000 dolara, a druga faza projekta bi trebalo da bude realizovana uz pomoć udruženja i kompanija.

Inicijativu pod nazivom Solarna Pecka su pokrenuli Centar za posjetioce Pecka iz Mrkonjić Grada i ekološka organizacija Centar za životnu sredinu iz Banjaluke.

Solarna Pecka pokazuje da su projekti održive građanske energije mogući u BiH

Solarna Pecka je pionirski projekat koji pokazuje da su projekti održive građanske energije mogući u Bosni i Hercegovini uprkos mnogobrojnim trenutnim finansijskim, tehničkim i zakonodavnim izazovima, kaže Nestor Ruiz, koordinator inicijative Solarna Pecka u Centru za životnu sredinu.

“BiH ima dovoljno sunca, a dokazali smo i da njeni građani imaju volje,” rekao je Ruiz, dodavši da je sada vreme je da se zahtevaju zakonodavne promene kako bi građanska energija bila dostupna svima širom BiH.

Odličan primer rešenja za štetne izvore energije poput MHE

Jelena Ivanić, koordinatorka kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope u Centru za životnu sredinu, naglasila je da je Solarna Pecka odličan primer rešenja za štetne izvore energije poput malih hidroelektrana (MHE).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SAD teksas obnovljiva energija ugalj nuklearke eia

Obnovljivi izvori u 2022. po prvi put pretekli ugalj po proizvodnji struje u SAD

29. jun 2021. - Američki energetski sektor proizveo je prošle godine 4.090 TWh, a udeo obnovljivih izvora bio je 21 odsto, saopštila je EIA

Djedovic Dedovic izmenama zakona Srbija skladistenje energije

Đedović: Izmenama zakona Srbija podstiče instaliranje sistema za skladištenje energije

29. jun 2021. - Po izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, investitori će odlaganje priključenja elektrane izbeći ugradnjom baterija

Rečna toplotna pumpa kompanije Simens Energy stigla je u Manhajm

Siemens Energy isporučio toplotnu pumpu za daljinsko grejanje koja će koristiti vodu iz Rajne

29. jun 2021. - Kompanija MVV iz Manhajma želi da korisnike snabdeva daljinskim grejanjem samo iz zelenih izvora. Rečna toplotna pumpa je jedno od rešenja.

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica elektroprivreda iz regiona o trgovanju emisijama: Saradnja je put za energetsku tranziciju

29. jun 2021. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije