OIE

Selo Pecka kod Mrkonjić Grada dobilo solarnu elektranu zahvaljujući crowdfunding kampanji

Solarna-Pecka-crowdfunding

Centar za posjetioce Pecka

Objavljeno

29.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Prva solarna elektrana u ruralnom području u Bosni i Hercegovini postavljena je na krov Centra za posjetioce Pecka u istoimenom selu kod Mrkonjić Grada zahvaljujući sredstvima prikupljenim putem crowdfunding kampanje u kojoj su učestvovali građani BiH, regiona i celog sveta.

Novac za postavljanje sistema solarnih panela i kolektora u Centru za posjetioce Pecka uložilo je 226 pojedinaca i organizacija, a tokom crowdfunding kampanje, koja je završena u julu 2019. godine, prikupljeno je ukupno 6.687 američkih dolara, saopštili su organizatori.

Ovaj iznos je bio dovoljan za postavljanje solarnih kolektora za zagrevanje 300 litara vode i dela planiranih fotonaponskih panela koji proizvode električnu energiju, što je i bio cilj online kampanje, saopštili su organizatori.

Za instaliranje kompletnog planiranog sistema potrebno je ukupno 13.000 dolara

Za instaliranje kompletnog planiranog sistema, snage 5,4 kWp, potrebno je ukupno 13.000 dolara, a druga faza projekta bi trebalo da bude realizovana uz pomoć udruženja i kompanija.

Inicijativu pod nazivom Solarna Pecka su pokrenuli Centar za posjetioce Pecka iz Mrkonjić Grada i ekološka organizacija Centar za životnu sredinu iz Banjaluke.

Solarna Pecka pokazuje da su projekti održive građanske energije mogući u BiH

Solarna Pecka je pionirski projekat koji pokazuje da su projekti održive građanske energije mogući u Bosni i Hercegovini uprkos mnogobrojnim trenutnim finansijskim, tehničkim i zakonodavnim izazovima, kaže Nestor Ruiz, koordinator inicijative Solarna Pecka u Centru za životnu sredinu.

“BiH ima dovoljno sunca, a dokazali smo i da njeni građani imaju volje,” rekao je Ruiz, dodavši da je sada vreme je da se zahtevaju zakonodavne promene kako bi građanska energija bila dostupna svima širom BiH.

Odličan primer rešenja za štetne izvore energije poput MHE

Jelena Ivanić, koordinatorka kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope u Centru za životnu sredinu, naglasila je da je Solarna Pecka odličan primer rešenja za štetne izvore energije poput malih hidroelektrana (MHE).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

29. jun 2021. - Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

29. jun 2021. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

29. jun 2021. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

29. jun 2021. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković