Biodiverzitet

Sedam sova i 12 drugih zaštićenih ptica grabljivica pušteno u prirodu kod Beograda

sova Kukumavka-Athene-noctua

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Objavljeno

26.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U cilju zaštite ugroženih divljih vrsta i očuvanja biodiverziteta, ovog leta je u prirodu vraćeno sedam sova – pet ćukova (Otus scops) i dve kukumavke (Athene noctua) – kroz saradnju Ministarstva zaštite životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Zoološkog vrta grada Beograda i Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Vraćene sove – noćne ptice grabljivice – potiču iz divljine, ali su privremeno boravile u Zoološkom vrtu grada Beograda radi oporavka i rehabilitacije. Svi vraćeni primerci sova su pre puštanja obeleženi metalnim nožnim prstenovima Centra za markiranje životinja Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva.

U Srbiji je prirodno rasprostranjeno deset vrsta sova i sve su strogo zaštićene nacionalnim propisima poput Zakona o zaštiti prirode i Pravilnika o proglašavanju strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta. Sve vrste sova su takođe zaštićene Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES), podseća Ministarstvo.

Pet vetruški i sedam orlova mišara vraćeno u prirodno stanište

Grupa za sprovođenje CITES Konvencije Ministarstva, Zavod za zaštitu prirode Srbije i Zoološki vrt grada Beograda nedavno su vratili u prirodno stanište i 12 primeraka strogo zaštićenih vrsta ptica grabljivica.

Ministarstvo apeluje na građane da ukoliko primete ili pronađu divlje životinje koje su povređene ili nisu u mogućnosti da samostalno opstanu u prirodi, bez odlaganja kontaktiraju nadležne službe ili institucije

Pet vetruški (Falco tinunculus) i sedam orlova mišara (Buteo buteo) pušteni su, kako je saopštilo ministarstvo,  početkom avgusta u prirodno stanište izvan Beograda nakon boravka u u Zoološkom vrtu grada Beograda radi oporavka i rehabilitacije. Ptice su puštene na lokaciji za koju su ornitolozi procenili da ispunjava uslove za njihovu uspešnu reintegraciju.

U saopštenju, Ministarstvo je takođe apelovalo na građane da ukoliko primete ili pronađu divlje životinje koje su povređene ili nisu u mogućnosti da samostalno opstanu u prirodi, bez odlaganja kontaktiraju sledeće službe ili institucije: Sektor za zaštitu prirode i klimatske promene ili Sektor za nadzor i predostrožnost u životnoj sredini u Ministarstvu, kao i Zavod za zaštitu prirode Srbije i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Skoro 40.000 vrsta IUCN Crvenoj listi pretnjom nestanka Crvena lista

Skoro 40.000 vrsta na IUCN Crvenoj listi je pod pretnjom nestanka

08 септембра 2021 - Međunarodna unija za zaštitu prirode je objavila da je skoro 40.000 vrsta od skoro 140.000...

srbija pks dubai expo 2020 poziv klima biodiverzitet

Poziv privrednicima Srbije za prvu tematsku nedelju „Dubai Expo 2020“ – Klima i biodiverzitet

03 августа 2021 - Tema nastupa Srbije na Svetskoj izložbi je "Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost".

Severna Makedonija koncesije male hidroelektrane

Severna Makedonija će poništiti koncesije za male hidroelektrane

08 јуна 2021 - Premijer Zoran Zaev je izjavio da će većina koncesionih ugovora za male hidroelektrane u Severnoj Makedoniji biti poništena bez obzira na tužbe

medjunarodni dan biodiverziteta 2021

Međunarodni dan biodiverziteta 2021 – Budi deo rešenja

20 маја 2021 - Sve veći broj ljudi širom sveta zabrinut je kako se odnosimo prema prirodi, zbog čega menjaju navike i zahtevaju mere za zaštitu planete.