Biodiverzitet

Sedam sova i 12 drugih zaštićenih ptica grabljivica pušteno u prirodu kod Beograda

sova Kukumavka-Athene-noctua

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Objavljeno

26.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U cilju zaštite ugroženih divljih vrsta i očuvanja biodiverziteta, ovog leta je u prirodu vraćeno sedam sova – pet ćukova (Otus scops) i dve kukumavke (Athene noctua) – kroz saradnju Ministarstva zaštite životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Zoološkog vrta grada Beograda i Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Vraćene sove – noćne ptice grabljivice – potiču iz divljine, ali su privremeno boravile u Zoološkom vrtu grada Beograda radi oporavka i rehabilitacije. Svi vraćeni primerci sova su pre puštanja obeleženi metalnim nožnim prstenovima Centra za markiranje životinja Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva.

U Srbiji je prirodno rasprostranjeno deset vrsta sova i sve su strogo zaštićene nacionalnim propisima poput Zakona o zaštiti prirode i Pravilnika o proglašavanju strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta. Sve vrste sova su takođe zaštićene Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES), podseća Ministarstvo.

Pet vetruški i sedam orlova mišara vraćeno u prirodno stanište

Grupa za sprovođenje CITES Konvencije Ministarstva, Zavod za zaštitu prirode Srbije i Zoološki vrt grada Beograda nedavno su vratili u prirodno stanište i 12 primeraka strogo zaštićenih vrsta ptica grabljivica.

Ministarstvo apeluje na građane da ukoliko primete ili pronađu divlje životinje koje su povređene ili nisu u mogućnosti da samostalno opstanu u prirodi, bez odlaganja kontaktiraju nadležne službe ili institucije

Pet vetruški (Falco tinunculus) i sedam orlova mišara (Buteo buteo) pušteni su, kako je saopštilo ministarstvo,  početkom avgusta u prirodno stanište izvan Beograda nakon boravka u u Zoološkom vrtu grada Beograda radi oporavka i rehabilitacije. Ptice su puštene na lokaciji za koju su ornitolozi procenili da ispunjava uslove za njihovu uspešnu reintegraciju.

U saopštenju, Ministarstvo je takođe apelovalo na građane da ukoliko primete ili pronađu divlje životinje koje su povređene ili nisu u mogućnosti da samostalno opstanu u prirodi, bez odlaganja kontaktiraju sledeće službe ili institucije: Sektor za zaštitu prirode i klimatske promene ili Sektor za nadzor i predostrožnost u životnoj sredini u Ministarstvu, kao i Zavod za zaštitu prirode Srbije i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

26. avgust 2019. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

26. avgust 2019. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

26. avgust 2019. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

26. avgust 2019. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj