OIE

Saudijska Arabija potpisala PPA ugovor sa najnižom cenom struje iz vetra na svetu

saudijska arabija vetar marubeni najniza cena ppa ugovor

Foto: SPPC

Objavljeno

28.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Poslovni dogovor Saudijske kompanije za nabavku električne energije i japanske kompanije Marubeni doneo je, dosad, najniže cene električne energije iz vetroparkova na svetu.

Zadovoljstvo mi je da objavim da je projekat AlGhat postavio novi svetski rekord za najnižu cenu proizvodnje električne energije iz energije vetra, sa cenom od 1.56558 američkih centi po kilovat-satu (prim. aut. 15,65 dolara ili 14,38 evra po MWh), izjavio je princ Abdulaziz Bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, koji je ujedno i ministar energetike Saudijske Arabije.

Drugi projekat, Wa’ad Alshamal postigao je, kako je dodao, drugi najbolji globalni rekord sa cenom od 1.70187 američkih centi po kilovat-satu, saopštilo je saudijsko Ministarstvo energetike.

Saudijske kompanije za nabavku električne energije (Saudi Power Procurement Company – SPPC) i Marubeni su u stvari potpisali ugovor o otkupu električne energije (eng. PPA).

Dva vetroparka imaće ukupnu snagu od 1.100 MW

Kapacitet vetroparka AlGhat biće 600 MW, a projekta Wa’ad Alshamal 500 MW.

Inače, cene iz PPA ugovora se često i ne saopštavaju, pa je teško porediti ih, ali dosad javno objavljene cene su bar dva veće od nivoa koji je postgla arapska zemlja. Saudijci su 2021. postavili rekord i za solar sa cenom od 10,4 dolara po MWh.

Ministar je istakao da će godišnja proizvodnja dve elektrane biće dovoljna za snabdevanje 257.000 stambenih jedinica. To, kako je dodao, pokazuje značajan uspeh u povećanju energetske efikasnosti u Kraljevini.

Saudijska Arabija namerava da zelena energija čini 50 odsto energetskog miksa do 2030.

Dva ugovora su deo četvrte faze Nacionalnog programa obnovljive energije Saudijske Arabije, koji sprovodi Ministarstvo. Program je deo napora da se realizuju ciljevi Vizije 2030, da se obezbedi optimalni energetski miks i da se zamene tečna goriva u sektori proizvodnje električne energije.

Program, takođe, koristi mogućnosti velikih prostranstava zemlje kako bi iskoristio potencijal obnovljive energije i povećao njen udeo u energetskom miksu na 50 odsto do 2030. navelo je Ministarstvo.

Marubeni: Ugovor na 25 godina

Marubeni je saopštio da će sa saudijskom kompanijom Ajlan & Bros razviti, izgraditi i upravljati sa vetroelektranom Al-Ghat u mestu Al-Ghat i vetroparkom Waad Al-Shamal u mestu Turaif.

SPPC će otkupiti proizvedenu struju u periodu od 25 godina od početka proizvodnje, navela je japanska kompanija.

Dve elektrane će biti prvi projekti u sektoru energije vetra u Saudijskoj Arabiji sa učešćem jedne japanske firme.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

28. maj 2024. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

28. maj 2024. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore

Masdar-3-2-milijarde-kupi-grcku-kompaniju-Terna-Energy

Masdar spremio 3,2 milijarde evra da kupi grčku kompaniju Terna Energy

28. maj 2024. - Masdar iz UAE kreće u ekspanziju u Grčkoj i Evropi preuzimanjem kompanije Terna Energy za 2,4 milijarde evra, odnosno 3,2 milijarde uključujući dugove i još neke stavke

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije izolacije fasade solarne panele

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade i solarne panele

28. maj 2024. - U Sremskoj Mitrovici je održana prva od 12 tribina 'Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?'