OIE

Saudijska Arabija potpisala PPA ugovor sa najnižom cenom struje iz vetra na svetu

saudijska arabija vetar marubeni najniza cena ppa ugovor

Foto: SPPC

Objavljeno

28.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

28.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Poslovni dogovor Saudijske kompanije za nabavku električne energije i japanske kompanije Marubeni doneo je, dosad, najniže cene električne energije iz vetroparkova na svetu.

Zadovoljstvo mi je da objavim da je projekat AlGhat postavio novi svetski rekord za najnižu cenu proizvodnje električne energije iz energije vetra, sa cenom od 1.56558 američkih centi po kilovat-satu (prim. aut. 15,65 dolara ili 14,38 evra po MWh), izjavio je princ Abdulaziz Bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, koji je ujedno i ministar energetike Saudijske Arabije.

Drugi projekat, Wa’ad Alshamal postigao je, kako je dodao, drugi najbolji globalni rekord sa cenom od 1.70187 američkih centi po kilovat-satu, saopštilo je saudijsko Ministarstvo energetike.

Saudijske kompanije za nabavku električne energije (Saudi Power Procurement Company – SPPC) i Marubeni su u stvari potpisali ugovor o otkupu električne energije (eng. PPA).

Dva vetroparka imaće ukupnu snagu od 1.100 MW

Kapacitet vetroparka AlGhat biće 600 MW, a projekta Wa’ad Alshamal 500 MW.

Inače, cene iz PPA ugovora se često i ne saopštavaju, pa je teško porediti ih, ali dosad javno objavljene cene su bar dva veće od nivoa koji je postgla arapska zemlja. Saudijci su 2021. postavili rekord i za solar sa cenom od 10,4 dolara po MWh.

Ministar je istakao da će godišnja proizvodnja dve elektrane biće dovoljna za snabdevanje 257.000 stambenih jedinica. To, kako je dodao, pokazuje značajan uspeh u povećanju energetske efikasnosti u Kraljevini.

Saudijska Arabija namerava da zelena energija čini 50 odsto energetskog miksa do 2030.

Dva ugovora su deo četvrte faze Nacionalnog programa obnovljive energije Saudijske Arabije, koji sprovodi Ministarstvo. Program je deo napora da se realizuju ciljevi Vizije 2030, da se obezbedi optimalni energetski miks i da se zamene tečna goriva u sektori proizvodnje električne energije.

Program, takođe, koristi mogućnosti velikih prostranstava zemlje kako bi iskoristio potencijal obnovljive energije i povećao njen udeo u energetskom miksu na 50 odsto do 2030. navelo je Ministarstvo.

Marubeni: Ugovor na 25 godina

Marubeni je saopštio da će sa saudijskom kompanijom Ajlan & Bros razviti, izgraditi i upravljati sa vetroelektranom Al-Ghat u mestu Al-Ghat i vetroparkom Waad Al-Shamal u mestu Turaif.

SPPC će otkupiti proizvedenu struju u periodu od 25 godina od početka proizvodnje, navela je japanska kompanija.

Dve elektrane će biti prvi projekti u sektoru energije vetra u Saudijskoj Arabiji sa učešćem jedne japanske firme.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetroelektrana iznad vetroelektrane najvisa turbina izgradnji rudniku uglja Nemackoj

Vetroelektrana iznad vetroelektrane – najviša turbina u izgradnji na bivšem rudniku uglja u Nemačkoj

28. maj 2024. - Gicon gradi vetroturbinu s najvišim pilonom na svetu, i to između postojećih nižih vetrenjača u okviru hibridne elektrane na mestu bivšeg rudnika uglja

hrvatska hep ods solar distributivni sistem suncane elektrane

Hrvatska na distributivnom sistemu ima solar snage 642 MW

28. maj 2024. - U Hrvatskoj je do kraja juna na distributivni sistem bilo priključeno više od 21.000 solarnih elektrana ukupne snage 642 MW

Srbija snabdevanje gasom Azerbejdzana na zimu zelene energije

Srbija ugovorila snabdevanje gasom iz Azerbejdžana na zimu; saradnja i na polju zelene energije

28. maj 2024. - Srbija je osigurala isporuke gasa iz Azerbejdžana za predstojeću zimu. Dvoje ministara pokreću i saradnju u sektoru zelene energije.

srbija China Energy International Group skladistenje energije memorandum

Srbija i kineski CEIG potpisali memorandum o skladištenju energije

28. maj 2024. - Vlada Srbije i China Energy International Group potpisale su memorandum o razumevanju koji se odnosi na stratešku saradnju u energetici