Životna sredina

Šarbone – tradicionalni šardone koji Francuzi uzgajaju na jalovištu bivšeg rudnika

sarbone tradicionalni sardone Francuzi jalovistu bivseg rudnika

Foto: Y. Cadart / CD62 / Facebook

Objavljeno

05.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Francuzi, vodeća nacija u svetu po proizvodnji vina, ali i po broju popijenih flaša godišnje, uspeli su da po iznenade ljubitelje vina i proizvedu novu vrstu šardonea, koju su nazvali šarbone. Reč je o  klasičnom šardoneu koji se uzgaja na jalovištu nekadašnjih rudnika na severu Francuske, a čije ime kombinuje ime sorte šardone i naziva za ugalj na francuskom „šarbone“.

Anri Žame i Olivije Pisek, proizvođači nove sorte grožđa šarboje zasađen na strmom jalovišu nekadašnjeg rudnika uglja. Plantaže šarbonea nalaze se na severu Francuske u regionu O de Frans, koji je nekada bio poznat po eksploataciji uglja, a danas svedoči o tranziciji koja umesto uglja u prvi plan stavlja vinogradarstvo i proizvodnju vina, po kojoj je cela zemlja poznata.

sarbone sardone Francuzi jalovistu rudnika

Izgleda da proizvođačima ove nove-stare vrste vina dobro ide. Zbog dobrih recenzija i porudžbina iz restorana širom zemlje, u kraj dolazi sve više entuzijasta koji žele da prepišu recept za uspeh.

Zbog dobrih recenzija i porudžbina iz restorana širom zemlje, u kraj dolazi sve više onih koji žele da prave vino kao šarbone

Nekada je bilo nezamislivo uzgajati grožđe na krajnjem severu Francuske, ali sa klimatskim promenama i porastom temperature situacija se promenila, a ovaj deo Francuske se nije toliko propatio tokom ovogodišnje suše kao veći deo zemlje. Vinograd se nalazi u opštini Ajikur u departmanu Pa de Kale.

Vlasnici plantaža napominju da dodatni doprinos daje tamna podloga od crnice, šista i argilošista, budući da više zadržava toplotu nego drugo zemljište. A toplota je dobra za uzgoj kvalitetnog grožđa za razliku od toplotnih talasa, istakli su francuski vinogradari.

Oni napominju da zbog nagiba brda od čak 80 odsto  nije moguće obrađivati vinograd mehanizacijom, te da se sve radi ručno. Još jedna specifičnogst ovog vinograda je i vrlo sitno zrno.

Prve boce su prodate 2018. lokalcima i malim radnjama.

sardone Francuzi jalovistu

Anri Žame kaže da je šarbone omaž istoriji kraja u kojem su očevi i dedovi mnogih stanovnika kopali ugalj i da bi preci bili ponosni na ovo dobro vino. Pored toga što se proneo dobar glas o vinariji i vinogradu u blizini belgijske granice, u blizini je nekadašnja rudarska naseobina s kućama od crvene cigle koja je 2019. posle preuređenja otvorena za smeštaj posetilaca i učesnika umetničkih kolonija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

5. oktobar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

5. oktobar 2022. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

5. oktobar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

5. oktobar 2022. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić