OIE

RWEA pozdravlja izmene zakona o OIE

RWEA

Foto: Pixabay

Objavljeno

30.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Udruženje za energiju vetra (RWEA) pozdravilo je odluku Vlade Rumunije da izmeni zakon kojim se redefiniše šema podrške za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Prema tvrdnjama predstavnika RWEA, niz izmena zakona od 2013. godine negativno je uticalo na šemu podrške proizvođačima energije u sektoru obnovljivih izvora energije, te novi set izmena predstavlja racionalnu odluku, prenosi rumunski portal Energinomics.ro.

Cilj predloženog nacrta zakona je da se nađe kompromis koji bi omogućio da proizvođači posluju pozitivno, a da krajnji potrošači, kako domaćinstva tako i industrijska, ne osete posledice, tvrde zvaničnici RWEA.

Iako amandmani koje je predložila Vlada neće potpuno eliminisati rizik koji snose proizvođači, u RWEA se nadaju da će sadašnji nacrt hitne uredbe biti usvojen bez daljih izmena koje bi mogle uticati na proizvođače energije iz obnovljivih izvora.

RWEA takođe pozdravlja to što će novim zakonskim izmenama minimalna cena zelenih sertifikata ostati ista kao u vreme kada su investicije realizovane, jer su poslovni planovi proizvođača pravljeni na osnovu te cene. Pored toga, nacrt definiše i obezbeđuje određeni broj zelenih sertifikata koji se mogu kupiti svake godine, produžava njihovo važenje i uvodi mehanizme transparentne i fer trgovine za sve učesnike na tržištu.

„Udruženje ne može da prihvati dodatne gubitke uz one koje nameće postojeća zakonska regulative, kao ni druge mere koje će dovesti do novih retroaktivnih finansijskih gubitaka,“ navodi se u saopštenju RWEA.

Finansijski izveštaji koje su sačinili nezavisni savetnici pokazuju da su kompanije u vetro energetskom sektoru najviše pogođene retroaktivnim merama koje su uvedene izmenama zakona iz 2013. i 2014. godine. Gubitak koje su ove kompanije pretrpele na kraju 2015. godine iznosi gotovo jednu milijardu evra, što je petina ukupnih investicija u postrojenja koja koriste energiju vetra.

S druge strane, predstavnici Organizacije proizvođača energije iz obnovljivih izvora (PATRES)  izrazili su nezadovoljstvo tvrdeći da izmene zakona koje je predložilo Ministarstvo energetike ne idu u prilog malim proizvođačima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata

Nis zapoceo pripremu Mape puta za energetsku tranziciju

Niš započeo pripremu Mape puta za energetsku tranziciju do 2050. – prilika za konsultante

26 септембра 2022 - Mapa puta bi trebalo da bude u skladu sa planovima i propisima Evropske unije, navodi se u javnom pozivu za izbor firme koja će je napisati

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić