UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
OIE

RWEA pozdravlja izmene zakona o OIE

RWEA

Foto: Pixabay

Objavljeno

30.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Udruženje za energiju vetra (RWEA) pozdravilo je odluku Vlade Rumunije da izmeni zakon kojim se redefiniše šema podrške za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Prema tvrdnjama predstavnika RWEA, niz izmena zakona od 2013. godine negativno je uticalo na šemu podrške proizvođačima energije u sektoru obnovljivih izvora energije, te novi set izmena predstavlja racionalnu odluku, prenosi rumunski portal Energinomics.ro.

Cilj predloženog nacrta zakona je da se nađe kompromis koji bi omogućio da proizvođači posluju pozitivno, a da krajnji potrošači, kako domaćinstva tako i industrijska, ne osete posledice, tvrde zvaničnici RWEA.

Iako amandmani koje je predložila Vlada neće potpuno eliminisati rizik koji snose proizvođači, u RWEA se nadaju da će sadašnji nacrt hitne uredbe biti usvojen bez daljih izmena koje bi mogle uticati na proizvođače energije iz obnovljivih izvora.

RWEA takođe pozdravlja to što će novim zakonskim izmenama minimalna cena zelenih sertifikata ostati ista kao u vreme kada su investicije realizovane, jer su poslovni planovi proizvođača pravljeni na osnovu te cene. Pored toga, nacrt definiše i obezbeđuje određeni broj zelenih sertifikata koji se mogu kupiti svake godine, produžava njihovo važenje i uvodi mehanizme transparentne i fer trgovine za sve učesnike na tržištu.

“Udruženje ne može da prihvati dodatne gubitke uz one koje nameće postojeća zakonska regulative, kao ni druge mere koje će dovesti do novih retroaktivnih finansijskih gubitaka,” navodi se u saopštenju RWEA.

Finansijski izveštaji koje su sačinili nezavisni savetnici pokazuju da su kompanije u vetro energetskom sektoru najviše pogođene retroaktivnim merama koje su uvedene izmenama zakona iz 2013. i 2014. godine. Gubitak koje su ove kompanije pretrpele na kraju 2015. godine iznosi gotovo jednu milijardu evra, što je petina ukupnih investicija u postrojenja koja koriste energiju vetra.

S druge strane, predstavnici Organizacije proizvođača energije iz obnovljivih izvora (PATRES)  izrazili su nezadovoljstvo tvrdeći da izmene zakona koje je predložilo Ministarstvo energetike ne idu u prilog malim proizvođačima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nove zgrade Berlinu 2023 krovne solarne sisteme

Nove zgrade u Berlinu moraće od 2023. da imaju krovne solarne sisteme

23 June 2021 - Novim zakonom u Berlinu se uvodi obaveza instalacije fotonaponskih sistema za vlasnike svih novih privatnih zgrada i onih čiji se krovovi budu rekonstruisali

Albanija poziv za aukciju za vetroelektrane 100 MW

Albanija objavila poziv za aukciju za vetroelektrane od ukupno 100 MW

22 June 2021 - Investitori u vetroparkove snage deset do 75 megavata u Albaniji mogu da se prijave na tender s početnom kvotom od ukupno sto megavata

U novembru ce biti zavrsen idejni projekat za HE Komarnica

U novembru će biti završen idejni projekat za HE Komarnica

22 June 2021 - Završetkom idejnog projekta stvoriće se uslovi za početak izgradnje, saopštila je Elektroprivreda Crne Gore.

Grcka solarne elektrane siromasni besplatnu struju

Grčka gradi solarne elektrane da siromašni dobiju besplatnu struju

21 June 2021 - Vlada u Atini će odvojiti sto miliona evra za izgradnju fotonaponskih postrojenja koja će proizvoditi besplatnu struju za ljude u oskudici