Električna energija

Rumunija prebacuje termoelektrane sa uglja na pelet

Rumunija ce specijalnim peletom dekarbonizovati termoelektrane na ugalj

Foto: Arbaflame

Objavljeno

08.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Rumunije i kompanija Arbaflame potpisali su pismo o namerama za prebacivanje rumunskih termoelektrana sa uglja na specijalni pelet Arbacore, koji proizvodi ova norveška kompanija. Prva elektrana koja će početi da ga koristi biće Paroseni snage 300 megavata (MW).

Rumunska vlada saradnjom sa norveškom kompanijom Arbaflame želi da dekarobonizuje energetski sektor, s obzirom da se obavezala da prestane da koristi ugalj do 2032. godine. Takođe, na ovaj način bi mogla da produži radni vek termoelektranama na ugalj i samim tim obezbedi posao za njihove radnike.

Rumunski ministar energetike Virgil Popesku i Bjorn H. Knappskog, izvršni direktor kompanije Arbaflame, potpisali su pismo o namerama sa ciljem da smanje emisije CO2 iz termoelektrane Paroseni, a zatim da isto urade i u ostalim elektranama na ugalj. Probno sagorevanje peleta norveške kompanije počeće u prvoj polovini 2022. godine, saopštio je Arbaflame.

Prelazak na pelet kompanije Arbaflame smanjiće emisije CO2 elektrana na ugalj za više od 90 odsto

Rumunija je u maju saopštila da namerava da prekine proizvodnju uglja najkasnije 2032. godine. Elektrana Paroseni se nalazi u regionu Jiu, jednom od 20 regiona uglja u Evropskoj uniji koji su u velikoj meri zavisni od eksploatacije fosilnih goriva i termoelektrana na ugalj.

Arbaflame je saopštio da je započeo saradnju sa rumunskom državom kako bi postepeno korišćenje uglaj bilo zamenjeno njihovim peletom. Kompanija je navela da bi konverzija smanjila emisije CO2 elektrana za više od 90 odsto, kao i dugoročno planira gradnju fabrika za proizvodnju Arbacore peleta u Rumuniji.

Arbacore pelet je specijalno razvijen da u potpunosti ili delimično zameni ugalj u termoelektranama

Arbacore pelet je osmislila kompanija Arbaflame kako bi potpuno zamenio ugalj u termoelektranama ili da se koristi zajedno s njim. Pelet je braon, skoro crne boje, velike kalorične moći i i vodootporan, navodi se na sajtu ove firme.

Arbacore ima mnoge osobine slične uglju i potrebne su samo male modifikacije u postojećim termoelektranam da bi mogao da se koristi. Pelet imaju mnoge prednosti u poređenju sa običnim peletom, uključujući i približno 40 odsto veću kaloričnost po kubnom metru.

Ministar energetike: istorijski sporazum za rumunsku energetiku

Ministar energetike Virgil Popesku istakao je da je sporazum sa firmom Arbaflame istorijski za rumunski energetski sistem i za region Jiu.

Partnerstvo podrazumeva masovnu dekarbonizaciju jer će ugalj u termoelektrani Paroseni biti zamenjen održivo proizvedenim peletom sa niskim emisijama CO2, rekao jeministar, i dodao da će Rumunija uspeti da postigne ambiciozne ciljeve za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Gradnja pogona za proizvodnju peleta biće ekonomski podsticaj za region uglja Jiu

Popesku je istakao da će saradnja sa norveškom kompanijom doneti i podsticaj privredi u regionu Jiu, s obzirom na planove za izgradnju fabrika za proizvodnju peleta.

Višak će biti izvezen, tako da će Rumunija imati dvostruku korist, dodao je on.

Bjørn H. Knappskog, direktor firme Arbaflame, izjavio je da sa rumunskom vladom imaju zajednički cilj, a to je prebacivanje elektrana sa uglja na čiste energente.

Rumunija ima dugoročni plan da zameni korišćenje uglja što je u potpunosti u skladu sa vizijom kompanije da ubrza postepen prestanak korišćenja uglja u Evropi, naglasio je Knappskog.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

statistika-Balkan-zaostaje-za-svetom-ekspanziji-zelene-energije-ubrzava-solarom

Balkan zaostaje za svetom u ekspanziji zelene energije, ali ubrzava sa solarom

8. novembar 2021. - Svetski kapacitet proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora prošle godine je uvećan za rekordnih 295 gigavata, objavila je IRENA

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik kod rafinerije u Banatu

8. novembar 2021. - NIS je do 7. aprila produžio javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

8. novembar 2021. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

8. novembar 2021. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata