GGF_Green for Growth Fund_zeleno finansiranje
Energetska efikasnost

Rumunija daje do 15.000 evra za energetsku obnovu porodične kuće

Rumunija 15.000 evra za energetsku obnovu porodicne kuce

Slika: Shutterstock

Objavljeno

16.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo životne sredine, voda i šuma odvojilo je sredstva za nadoknadu 60 odsto troškova za 9.000 građana koji će investirati u energetsku obnovu porodične kuće, što treba da doprinese ciljevima koje je Rumunija odredila za efikasniju potrošnju energije.

Fond za životnu sredinu AFM saopštio je da vlasnici i vlasnice kuća mogu da se prijave za državne subvencije za uvođenje mera energetske efikasnosti. Ministar za životnu sredinu, vode i šume Alexe Costel naveo je da ulaganje u energetsku obnovu porodične kuće, za šta je predviđena bespovratna isplata 60 odsto troškova, može da prepolovi račune za energente i da će pomoći da Rumunija ispuni plan o smanjenju potrošnje energije.

Vlada je za program namenila 430 miliona leja odnosno 88,5 miliona evra, a svaki prijavljeni može da dobije do 15.000 evra. Ministarstvo je procenilo da će priliku iskoristiti 9.000 porodica.

Ekonomska, socijalna komponenta programa

Većina kuća nije dovoljno izolovana, naglasio je Alexe i podsetio da je sektor zgradarstva jedan od najvećih potrošača energije i izvora gasova s efektom staklene bašte. Sredstva su opredeljena u svrhu zaštite životne sredine, ali imaju i ekonomsku i socijalnu komponentu, rekao je.

Costel: Mere energetske efikasnosti mogu da prepolove račune za energente u domaćinstvima

Fond je saopštio da je finansiranje odobreno u cilju smanjenja emisija štetnih gasova i potrošnje energenata kroz povećanje energetske efikasnosti i korišćenje energije iz obnovljivih izvora. Prijave su dostupne za kuće na do tri nivoa, a energetski razred mora da se podigne bar za jedan stepen.

Mogu se instalirati pogon za zelenu energiju, LED osvetljenje

Radovi mogu da budu pokrenuti posle inicijalne procene, a moraju da budu završeni za najviše godinu i po dana. Uključeni su zamena prozora, izolovanje krova i spoljnih zidova, uvođenje obnovljivog izvora energije – recimo solarnih ploča, instalacija sistema za ventilaciju, LED osvetljenja, senzora pokreta i postavljanja ventila i cevi.

Budući korisnici programa koji je raspisala Rumunija se za energetsku obnovu porodične kuće registruju preko interneta, nakon čega imaju 15 dana da dostave dokumentaciju. U AFM-u kažu da će isplata biti posle završetka investicije i još jedne procene.

Država je nedavno najavila da ima 200 miliona evra za program subvencija za mala i srednja preduzeća i ugostitelje koji bi instalirali solarne panele ili punjače za električna vozila.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine

EUKI sredstva projekte za klimatsku akciju uslovima

EUKI nudi sredstva za projekte za klimatsku akciju – evo pod kojim uslovima

25 новембра 2021 - Neprofitne organizacije i institucije mogu da dobiju i po milion evra od EUKI-ja za projekte za ublažavanje klimatskih promena

GGF mikrokreditna institucija Partner energetske efikasnosti BiH

GGF i mikrokreditna institucija Partner pomažu unapređenje energetske efikasnosti u BiH

20 новембра 2021 - Uz GGF-ovu podršku, Partner je postao jedna od najvećih mikrokreditnih institucija u Bosni i Hercegovini

Kosovo cilja udeo obnovljivih izvora energije 30 2030

Kosovo* uskoro određuje ciljani udeo obnovljivih izvora energije za 2031. godinu

19 новембра 2021 - Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli kaže da je cilj da se udeo obnovljivih izvora u potrošnji struje podigne sa pet na 25 do 30 odsto